A- A A+

1.png - 4.55 MB

 

2.png - 187.93 kB

MUSLIMIN YANG DIRAHMATI ALLAH SEKELIAN,

Saya berpesan buat diri saya dan sidang jemaah sekalian, agar, marilah kita bertaqwa kepada Allah SWT dengan mematuhi segala suruhanNya, dan menjauhi segala laranganNya. Semoga kita semua beroleh keberkatan hidup di dunia ini dan kebahagiaan abadi di Akhirat kelak.

MA’ASYIRAL MUSLIMIN RAHIMAKUMULLAH,

Sesungguhnya Allah SWT telah menciptakan manusia dengan sebaik-baik ciptaan lagi mulia disisiNya. Manusia diciptakan dengan sekujur jasad, yang dengannya segala keperluan duniawinya seperti makan, minum, mencari nafkah, meneruskan zuriat keturunan, mampu dilaksanakan dengan sebaiknya. Tidak sekadar itu, Allah SWT juga menciptakan hati di dalam diri manusia, yang dengannya manusia mampu berfikir dan berakal, meneroka dunia serta mengabdikan diri kepada Allah SWT.Tanpa hati dan akal, sudah tentulah manusia itu tiada bezanya dengan haiwan-haiwan lain, hanya sekadar makan minum dan beranak. Akan tetapi, manusia istimewa di sisi Allah dengan hati dan akalnya, dengannya dia menggalas tanggungjawab tauhid: beribadat mengesakan Allah SWT, dan beribadat dengan memakmurkan dunia.

SIDANG JUMAAT YANG DIKASIHI ALLAH,

Sepertimana jasad merupakan pinjaman Ilahi yang mesti dipelihara, begitulah juga hati ini. Sekiranya tidak dikawal daripada hawa nafsu yang jahat, ia akan rosak, dan akan menjerumuskan kita ke neraka Jahannam, naudzubillah. Sesungguhnya hati yang baik, akan menghasilkan amalan yang baik. Hati yang baik ialah hati yang tahu akan tanggungjawabnya sebagai hamba Allah, dan tahu bahawa Allah sedang memerhatikannya. Hati yang baik ialah hati yang ringan melakukan amal kebaikan. Lidahnya menuturkan kata-kata yangbaik, tidak berbohong apatah lagi berkata-kata yang kesat. Tangan dan kakinya ringan dalam melakukan amal soleh dan saling membantu sesama insan. Pandangan matanya dijaga. Malaikat Rakib dan Atid mencatit amal baiknya, yang akan dibentangkan kelak di hadapan Allah. Justeru, penting bagi kita memahami urusan hati ini, dan bermujahadah untuk memperbaikinya. 3

KAUM MUSLIMIN SIDANG JUMAAT YANG SAMA-SAMA BERBAHAGIA,

Antara ulama yang telah berbincara persoalan mengenai mujahadah merawat dan memperbaiki hati ialah Sunan Bonang rahimahullah, salah seorang daripada Wali Songo. Beliau meninggalkan nasihatnya dalam bentuk kata-kata yang mudah dihafal dan difahami, di dalam bait syairnya 'Tombo  Ati', atau diterjemahkan sebagai „Penawar Hati‟. Kesemua nasihat ini mengambil pedoman daripada al-Quran dan Sunnah. Nasihat pertama daripada 'Tombo Ati' itu ialah : Bacalah al-Quran dan fahamilah maknanya.  Membaca al-Quran menghidupkan hati sekiranya dihayati dalam kehidupan seharian. Allah SWT berfirman menegur mereka yang tidak menghayati al-Quran:

 

3.png - 130.55 kB

 

Mafhumnya: “(Setelah diterangkan yang demikian) maka adakah mereka sengaja tidak berusaha memahami serta memikirkan isi Al-Quran? Atau telah ada di atas hati mereka kunci penutup (yang menghalangnya daripada menerima ajaran Al-Quran)?” (Surah Muhammad, ayat 24) Daripada ayat ini, Allah SWT bukan setakat menegur mereka yang tidak menghayati al-Quran, akan tetapi sekaligus mengajarkan kita cara untuk membuka penutup hati, dan merawat hati yang rosak

MA’ASYIRAL MUSLIMIN RAHIMAKUMULLAH,

Nasihat kedua daripada 'Tombo Ati' itu ialah: Laksanakanlah Tahajjud. Tahajjud merupakan antara amalan yang paling disukai Allah SWT. Ia juga berfaedah untuk mengukuhkan hati, memberikan ketenangan dan kelapangan fikiran. Allah SWT berfirman dalam surah al-Isra’ ayat 79:

4.png - 183.02 kB

Mafhumnya: “Dan bangunlah pada sebahagian dari waktu malam serta kerjakanlah "sembahyang  tahajjud" padanya, sebagai sembahyang tambahan bagimu; semoga Tuhanmu membangkit dan  menempatkanmu pada hari akhirat di tempat yang terpuji.” Nasihat ketiga daripada 'Tombo Ati' itu: Banyakkan berzikir di waktu akhir malam yakni waktu sahur. Allah SWT amat mencintai amalan berzikir, dan akan mengurniakan ketenangan jiwa bagi mereka yang berzikir mengingatiNya. Allah SWT juga telah mengajarkan kita akan waktu yang terbaik untuk berzikir itu di mana Allah menyifatkan amalan-amalan orang yang beriman menerusi firmanNya:

 

5.png - 165.36 kB

Maksudnya: “Mereka sentiasa mengambil sedikit sahaja: masa dari waktu malam, untuk mereka tidur. Dan pada waktu akhir malam (sebelum fajar) pula, mereka selalu beristighfar kepada Allah (memohon ampun).” (Adz-Dzaariyaat, ayat 17-18)4

JEMAAH JUMAAT YANG DIKASIHI ALLAH SEKALIAN,

Nasihat keempat daripada 'Tombo Ati' itu ialah: Banyakkan berpuasa. Sesungguhnya amalan berpuasa memiliki faedah yang hebat dalam memperbaiki rohani dan jasmani seorang Muslim. Faedah puasa bagi jasmani Muslim ialah, ia memberikan peluang untuk badan kita berehat daripada menghadam makanan, dan memberi peluang untuk badan kita memproses dan membuang segala sisa toksik yang berkeladak di dalamnya. Faedah rohani bagi puasa tentunya lebih hebat. Ia merupakan latihan bagi kita untuk mengawal hawa nafsu, dengan mematuhi segala pantang-larang dalam berpuasa. Di samping tidak makan dan minum, kita juga diperintahkan untuk mengawal pandangan dan kata-kata sepanjang tempoh berpuasa. Puasa juga merupakan senjata kita melawan syaitan. Rasulullah SAW bersabda:

 

6.png - 8.47 kB

Maksudnya: “Sesungguhnya syaitan berjalan di dalam badan anak Adam melalui saluran darah.” (HR Bukhari & Muslim). Para ulama mentafsirkan hadis ini bahawa berpuasa akan menyempitkan saluran darah buat syaitan, dan menghalangnya sampai ke dalam hati muslim, serta mematahkan serangan dan hasutannya kepada muslim

Sidang hadirin yang dirahmati,

Nasihat kelima dan terakhir daripada 'Tombo Ati' itu ialah: Bergaul dengan orang-orang soleh.  Sesungguhnya teman kita adalah cerminan kita, dan yang akan memberi pengaruh kepada kita. Sekiranya kita ingin menjadi orang soleh dan baik-baik, maka pilihlah sahabat yang baik-baik juga, dan yang menjaga agamanya sesuai dengan nasihat Rasulullah SAW dan pesanan para alim ulama.

7.png - 111.53 kB

8.png - 463.52 kB

9.png - 633.59 kB

 

 

 Muat turun khutbah

 

Peta Lokasi