A- A A+

A.png - 752.28 kB

B.png - 59.42 kB

MA’ASYIRAL MUSLIMIN RAHIMAKUMULLAH,

Marilah kita bangunkan iman dan taqwa di dalam jiwa, dengan kepatuhan menjalani kehidupan di atas landasan syariat. Kemuncak dalam menghayati agama Islam ialah mencapai darjat taqwa kepada Allah SWT. Tumpukan usaha untuk tunduk dan akur kepada perintah-perintah Allah SWT, seterusnya meninggalkan segala tegahan-Nya. Semoga kita mendapat kebahagiaan di dunia dan akhirat.

 

SIDANG JUMAAT YANG BERBAHAGIA,

Mendapat panggilan atau pesanan ringkas daripada pihak yang tidak diketahui bukanlah satu perkara baharu dalam era dunia digital kini. Antara panggilan dan pesanan ringkas tersebut berupa janji-janji manis pulangan keuntungan, samada melalui pelaburan mahupun berupa hadiah. Tidak kurang juga yang menjadi mangsa perbuatan scammer yang menyamar sebagai pegawai penguatkuasa mendakwa pihak mangsa pernah melakukan kesalahan yang mengakibatkan kompaun sejumlah wang dan perlu dibayar dengan kadar segera. Bagi mereka yang mudah tertipu sudah pasti akan termakan helah penipuan ini. Menurut laporan pihak berkuasa, dalam tempoh 18 Mac 2020 sehingga 4 Ogos 2020 sebanyak 2,500 kes jenayah e-dagang telah dilaporkan yang melibatkan kerugian sebanyak RM 17 juta.

Ini tidak termasuk 1,582 kes pinjaman tidak wujud melibatkan kerugian RM 18 juta, Macau Scam sebanyak 1,001 kes dengan kerugian RM 50 juta dan tipu SMS sebanyak 91 kes dengan kerugian sebanyak RM500,000. Ini menunjukkan penipuan seperti ini bukanlah kes terpencil, malah ia adalah masalah serius dalam masyarakat dan perlu ditangani dengan bersungguh-sungguh. Seperti mana dalam ayat yang telah khatib bacakan di awal khutbah ini, Allah SWT telah memberi panduan bagaimana kita boleh mengelakkan daripada penipuan sebegini. Firman Allah SWT di dalam Surah al-Hujurat ayat 6:

C.png - 32.79 kB

Mafhumnya: “ Wahai orang-orang yang beriman! Jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini - dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) - sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan.”

 

SIDANG JUMAAT YANG BERBAHAGIA,

Antara faktor utama yang menjerumuskan mangsa dalam penipuan ini ialah sifat ‘panik’. Untuk itu, kita memerlukan kemahiran dan pengetahuan semasa bagi mengelakkan diri terlibat dengan sebarang bentuk penipuan. Hal ini menuntut kita untuk menyediakan bekalan pengetahuan duniawi seperti teknologi maklumat kepada diri, isteri dan anak-anak supaya kita tidak mudah menjadi mangsa bahkan mampu mengendalikannya ketika berlaku penipuan. Namun demikian, keseimbangan antara ilmu duniawi dan ilmu ukhrawi mestilah wujud agar dengan kemahiran kita boleh gunakan dengan baik dan bukanlah menjadikan kita orang yang mengeksploitasikan orang lain, kemewahan dunia diutamakan, melupakan bekalan di akhirat yang kekal abadi. Di dalam Al-Quran Allah SWT berfirman menerusi surah al-Baqarah, ayat 200 hingga 202:

D.png - 37.84 kB

Bermaksud: “Dalam pada itu, ada di antara manusia yang (berdoa dengan) berkata: “Wahai Tuhan kami, berilah kami (kebaikan) di dunia”, (orang-orang ini diberikan kebaikan di dunia)dan tidak ada baginya sedikitpun kebaikan di akhirat. Dan di antara mereka pula ada yang (berdoa dengan) berkata: "Wahai Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan peliharalah kami dari azab neraka”. Mereka itulah yang akan mendapat kebaikan yang baik dari apa yang telah mereka usahakan; dan Allah sangat cepat perhitungan-Nya.”

 

SIDANG JUMAAT YANG DIKASIHI ALLAH SWT,

Mengakhiri khutbah pada hari ini, marilah kita bersama-sama berdoa agar dijauhkan oleh Allah SWT dari sebarang bentuk penipuan. Mari kita renungi firman Allah SWT dalam Surah Al-Ma’idah ayat 105:

E.png - 28.40 kB

Maksudnya: “Wahai orang yang beriman! Jagalah sahaja diri kamu (dari melakukan sesuatu yang dilarang oleh Allah). Orang-orang yang sesat tidak akan mendatangkan mudarat kepada kamu apabila kamu sendiri telah mendapat hidayah petunjuk (ta’at mengerjakan suruhan Allah dan meninggalkan laranganNya). Kepada Allah jualah tempat kembali kamu semuanya, kemudian Ia akan menerangkan kepada kamu (balasan) apa yang kamu telah lakukan.”

F.png - 32.29 kB

G.png - 187.46 kB

H.png - 231.71 kB

Muat turun khutbah

Peta Lokasi