A- A A+

1.png - 1.87 MB

2.png - 182.38 kB

MA’ASYIRAL MUSLIMIN RAHIMAKUMULLAH,

Dengan keberkatan Sayyidul-ayyam di bulan terakhir tahun 2020 ini, marilah kita bersama-sama menggandakan usaha untuk mendekatkan diri kepada Allah S.W.T dengan menyemaikan amalan berpesan-pesan sesama kita. Oleh itu, saya berpesan kepada diri saya sendiri dan kepada sidang Jumaat sekalian, marilah sama-sama kita meningkatkan ketakwaan kepada Allah S.W.T dengan bersungguh-sungguh melaksanakan segala perintah dan meninggalkan segala larangan-Nya. Mudah-mudahan kita beroleh kejayaan hidup di dunia dan di akhirat.

 

SIDANG JEMAAH JUMAAT YANG BERBAHAGIA,

Tahun berganti tahun, hari berganti hari, masa terus berganjak meninggalkan kita. Persoalannya, sejauh mana kita telah memanfaatkan masa yang ada sesuai dengan tuntutan agama serta fitrah insani. Bagi menyedari akan hakikat kelalaian ini, tidak lain dan tidak bukan adalah melalui kita bermuhasabah diri, renungi diri serta berfikir sejenak koreksi apa yang terjadi, akhirnya bertindaklah bagi memperbetulkannya dengan mempergiat amalan kebaikan di sepanjang usia kita. Satu ketika Rasulullah SAW bersabda mengenai golongan yang terpuji bijak memanfaatkan usianya dengan perkara kebaikan yang bermaksud;

Dari Abdullah bin Busr radhiyallahu „anhu, bahawa ada seorang Arab Badwi berkata kepada Rasulullah Sallallahu „Alaihi Wasallam: “Wahai Rasulullah, siapakah sebaik-baik manusia?” baginda menjawab: “Orang yang paling panjang umurnya dan baik amalannya”  (HR at-Tirmizi & Ahmad).

 

SIDANG JEMAAH JUMAAT YANG DIKASIHI ALLAH SWT,

Sebagai makhluk ciptaan Allah SWT kita tidak lepas daripada melakukan kekhilafan, hanyasanya sifat kesempurnaan itu milik mutlak bagi Allah Azza Wa Jalla. Justeru, sebagai hambaNya yang sentiasa mendambakan rahmat dan pengampunan daripada Rab kita seharusnya sentiasa bermuhasabah bagi memperbaiki diri dan terus istiqomah di jalan kebaikan. Hal ini kerana, kebaikan yang kita semai inilah yang bakal menjadi bekalan kita di Hari Akhirat kelak. Allah SAW berfirman dalam surah al-Hasyr ayat 18:

3.png - 116.77 kB

Maksudnya: Wahai orang yang beriman! Bertakwalah kepada Allah (dengan mengerjakan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya); dan hendaklah tiap-tiap diri melihat dan memerhatikan apa yang ia telah sediakan (dari amal-amalnya) untuk hari esok (hari Akhirat). Dan (sekali lagi diingatkan): bertaqwalah kepada Allah, Sesungguhnya Allah Amat Meliputi PengetahuanNya akan segala yang kamu kerjakan.”

 

SIDANG JEMAAH JUMAAT YANG DIRAHMATI ALLAH SWT.

Melihat senario dan keadaan musibah yang menimpa umat pada ketika ini, adalah perlu untuk kita bermuhasabah berfikir sejenak, dengan ujian dan musibah yang menimpa kita hari ini takut-takut natijah perbuatan dan perilaku kita yang mengundang murka Allah SWT wal‟iyazubillah. Allah SWT berfirman dalam surah Faatir ayat 37;

4.png - 48.88 kB

Maksudnya: “Bukankah Kami telah melanjutkan umur kamu dan memberikan masa yang cukup untuk berfikir.”

Syeikh Sayyid al-Tantawi menyatakan ketika menafsirkan ayat ini bahawa Allah SWT menegur insan-insan yang terus kekal dan lalai dengan kehidupan dunia sedangkan usia mereka itu mampu untuk mencari kebenaran atau cahaya keimanan.

5.png - 45.62 kB

6.png - 240.20 kB

7.png - 32.92 kB

Ya Allah! Kurniakanlah kepada kami kesejahteraan, keamanan, keselamatan serta lindungilah kami daripada bala bencana dan wabak penyakit berbahaya khususnya Covid-19. Ya Allah, Jadikanlah kami dan daripada keturunan kami orang-orang yang istiqamah mendirikan solat secara berjemaah, menunaikan zakat, mewakafkan harta dan berinfaq pada jalan yang Engkau redhai. Sesungguhnya hanya kepadaMu jua Ya Allah tempat Kami mengadu dan memohon pertolongan.

8.png - 205.05 kB

Muat turun khutbah

Peta Lokasi