A- A A+

a.jpg - 256.07 kB

b.jpg - 86.25 kB

SIDANG JEMAAH YANG DIRAHMATI ALLAH,

Saya berpesan kepada diri saya dan menyeru sidang Jumaat yang dikasihi sekalian, marilah sama-sama kita meningkatkan ketakwaan kepada Allah SWT dengan bersungguh-sungguh melaksanakan segala perintah-Nya dan meninggalkan segala larangan-Nya. Mudah-mudahan kehidupan ini mendapat keberkatan di dunia dan di akhirat.

 

SIDANG JEMAAH YANG DIRAHMATI ALLAH,

Para Fuqaha’ telah memberikan perhatian mengenai kebersihan apabila memulakan perbincangan dalam kitab-kitab fiqh dengan bab taharah, iaitu kebersihan terlebih dahulu. Ini membuktikan bahawa kebersihan itu adalah satu keutamaan dalam semua hal khususnya dalam ibadat. Budaya menjaga kebersihan adalah amat dituntut dalam agama Islam. Islam menganjurkan umatnya untuk sentiasa mengamalkan kebersihan dan ia merangkumi kebersihan diri, keluarga, tempat tinggal, tempat beribadah, tempat awam, dan sebagainya. Bagi menjaga kebersihan diri, bukan setakat menjaga kebersihan luaran sahaja akan tetapi merangkumi kebersihan hati nurani daripada sifat kufur dan segala perkara yang boleh membawa kepada bahaya dan dosa seperti perbuatan syirik iaitu menyekutukan Allah SWT. Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: Daripada Abu Malik Al-Ansyari, Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam  bersabda: Kebersihan itu sebahagian daripada iman.

Sesungguhnya agama Islam juga sangat menitikberatkan kebersihan dalam mengerjakan amal ibadah kerana Allah S.W.T sangat menyukai hambaNya yang sentiasa mensucikan diri sebelum melakukan ibadah seperti sembahyang di mana seseorang itu hendaklah memastikan diri, pakaian dan tempat sembahyangnya dalam keadaan bersih dan suci serta terhindar dari segala najis begitu juga dengan memegang Al-Qur’an, melakukan tawaf dan sebagainya hendaklah dengan berwuduk.

Firman Allah Azza Wa Jalla dalam surah Al-Baqarah ayat 222:

c.jpg - 11.13 kB

“Sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang banyak bertaubat dan mengasihi orang-orang yang senantiasa mensucikan diri”

 

SIDANG JEMAAH YANG DIMULIAKAN ALLAH,

Agama Islam sangat mementingkan soal kebersihan dan kesihatan bagi mewujudkan suasana yang selesa di dalam semua keadaan sama ada ketika beribadah ataupun tidak. Begitu juga bagi Allah SWT, sangat menyukai hamba- hambaNya yang sukakan kebaikan, kecantikan dan kebersihan. Sepertimana hadis yang diriwayatkan At-Tirmizi yang mafhumnya: “Sesungguhnya Allah SWT itu baik, Dia menyukai kebaikan. Allah itu bersih, Dia menyukai kebersihan. Allah itu mulia, Dia menyukai kemuliaan. Allah itu dermawan Dia menyukai kedermawanan. Maka bersihkanlah olehmu tempat-tempatmu dan janganlah kamu”.

Maka dengan itu, dapat kita simpulkan, bahawa Islam amat menyukai orang yang sukakan kebersihan kerana kebersihan adalah asas kepada kesihatan. Ketahuilah bahawa membersihkan badan seperti mandi, mencukur misai, memotong kuku serta mencukur bulu adalah amalan-amalan sunat yang dituntut dalam Islam. Amalan-amalan ini mempunyai hikmah, antaranya, boleh mengekalkan kesihatan, mengelakkan diri daripada mendapat pelbagai penyakit, menampakkan kekemasan dan yang paling penting mengamalkan sunah Rasullullah SAW.

d.jpg - 15.90 kB

Maksudnya: “Sesungguhnya telah datang kepada kamu seorang Rasul dari golongan kamu sendiri, yang menjadi sangat berat kepadanya sebarang kesusahanmu, yang sangat inginkan kebaikan bagimu, (dan) amat belas lagi penyayang kepada orang yang beriman”. (Surah at-Taubah: 128)

e.jpg - 59.40 kB

aa.jpg - 174.44 kB

bb.jpg - 151.30 kB

Muat turun khutbah

Peta Lokasi