A- A A+

A1.jpg - 308.12 kB

A2.jpg - 75.27 kB

MA’ASYIRAL MUSLIMIN RAHIMAKUMULLAH,

Sesungguhnya sifat takwa adalah bekalan paling bernilai menuju kampung akhirat. Dsebabkan itu, kita dituntut supaya sentiasa berusaha meningkatkan keimanan dan ketakwaan kepada Allah SWT, dalam erti kata melaksanakan segala suruhan-Nya dan meninggalkan segala larangan-Nya supaya terselamat pada hari Kiamat yang mengandungi peristiwa-peristiwa yang sangat mengerikan. Allah SWT menegaskan melalui firman-Nya dalam surah al-Hajj, ayat 1 yang bermaksud: “Wahai umat manusia, bertakwalah kepada Tuhan kamu! Sesungguhnya gempa hari Kiamat itu suatu perkara yang amat besar.”

 

HADIRIN JEMAAH JUMAAT YANG DIKASIHI ALLAH,

Al-Quran menjelaskan bahawa kemuliaan seseorang individu atau kelompok tertentu tidak terletak pada susur galur keturunan mahupun bangsanya. Neraca kemuliaan manusia terletak pada tingkat ketakwaannya kepada Allah SWT. Manakala melalui penciptaan umat manusia yang berbilang kaum dan suku puak, Allah SWT menuntut kita semua selaku hamba-Nya supaya melihat kepelbagaian perbezaan yang ada sebagai wasilah untuk menjalinkan hubungan, perkenalan dan ramah mesra antara satu sama lain, dan bukannya untuk bersengketa dan bermusuh-musuhan.

Firman Allah dalam surah al-Hujurat, ayat 13:

A3.jpg - 22.11 kB

Maksudnya: “Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan suku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih takwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam Pengetahuan-Nya (akan keadaan dan amalan kamu).”

Dengan kata lain, tanpa mengira suku kaum, keturunan dan latarbelakang sosial masing-masing, manusia sewajarnya menerima hakikat keadaan mereka sebagai satu rahmat dan bukannya mudarat. Maka, segala perbezaan yang ada perlu dihormati agar ia menjadi titik untuk menyubur semangat persaudaraan bagi menjana perpaduan demi kebaikan dan kesejahteraan bersama.

Rasulullah SAW bersabda mafhumnya: “Jemaah itu membawa rahmat dan perpecahan itu membawa azab.” (HR Ahmad)

Seiringan itu, kita hendaklah berusaha sedaya upaya mencari titik persamaan dan menjauhi titik perbezaan serta perselisihan. Semua pihak perlu mengurangkan perbezaan idealisme masing-masing dalam mencari titik persamaan. Perbezaan idealisme tidak boleh mengatasi tuntutan memperkukuh ukhuwah dan perpaduan ummah. Demikian juga, perbezaan pendapat tidak seharusnya berlanjutan menjadi perbezaan isi hati hatta mengugat persaudaraan dan perpaduan umat Islam.

 

HADIRIN JEMAAH JUMAAT YANG DIKASIHI ALLAH,

Walaupun perpaduan ummah tidak dapat ditegakkan sepenuhnya disebabkan halangan yang tidak dapat dielakkan, namun setiap dari kita harus menyedari bahawa perpecahan dan permusuhan merupakan perkara yang ditegah dalam Islam. Allah SWT telahpun memberi peringatan tentang bahaya perselisihan faham dan perpecahan ini menerusi firman-Nya dalam surah al Anfal, ayat 46 yang bermaksud: “Dan taatlah kamu kepada Allah dan Rasul- Nya, dan janganlah kamu berbantah-bantahan; kalau tidak nescaya kamu menjadi lemah semangat dan hilang kekuatan kamu, dan sabarlah (menghadapi segala kesukaran dengan cekal hati); sesungguhnya Allah beserta orang-orang yang sabar.”

Selaras dengan perintah Allah tersebut, maka janganlah kita bertelagah sesama kita kerana perpecahan amat merugikan umat Islam dan Negara kita. Marilah sama-sama pertahan perpaduan yang telah diasaskan oleh Rasulullah SAW selama ini dengan memperkukuhkan  ukhuwah dan perpaduan Islam di samping memperbaiki kelemahan di antara satu sama lain. Ini adalah kunci kekuatan Islam, seterusnya menjadi asas kelangsungan NegaraMalaysia yang penduduk majoritinya beragama Islam.

 

HADIRIN JEMAAH JUMAAT YANG DIRAHMATI ALLAH SWT SEKALIAN,

Kesimpulannya saudara-saudara sekalian, para pemimpin Islam di semua peringkat perlu bersatu, memimpin masyarakat Islam dan Bumiputera ke arah penyatuan ummah. Segala sengketa dan perselisihan yang berlaku perlu diketepikan, seterusnya serius duduk merancang dan memikirkan agenda umat secara bersama. Inilah fikrah merealisasikan merai persamaan dan menghormati perbezaan dalam kerangka menjana kemajuan dan perpaduan ummah di negara ini. Firman Allah SWT:

A4.jpg - 9.60 kB

Maksudnya: “Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap  kesukaran disertai kemudahan, (sekali lagi ditegaskan): bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran, disertai kemudahan.” (S. al-Insyiraah: 5-6).

A5.jpg - 92.02 kB

 

B1.jpg - 168.40 kB

B2.jpg - 173.43 kB

Muat turun khutbah 1

Muat turun khutbah 2

Peta Lokasi