A- A A+

1.jpg - 458.46 kB

2.jpg - 294.63 kB

JEMAAH AIDILADHA YANG DIRAHMATI ALLAH SWT SEKALIAN,
Dipagi yang berbahagia ini, dengan iringan gema takbir dan tahmid kita alunkan bersama-sama bagi membangkitkan kesedaran, mengingatkan betapa banyaknya
nikmat Allah yang dikurniakan kepada kita sehingga tidak ada siapa pun yang dapat menghitungnya. Lantaran itu marilah kita menyucikan hati, merafa’kan kesyukuran serta
ketakwaan kehadrat Allah SWT.

Alhamdulillah, pada hari ini kita merayakan Aidiladha yang menjadi simbol kemenangan umat Islam, lambang keagungan, kebersamaan dan kesempurnaan agama Islam.
Sebagaimana firman Allah SWT dalam surah al-Maidah, ayat 3 yang bermaksud: “Pada hari ini aku telah sempurnakan bagi kamu agama kamu dan aku telah cukupkan nikmatku kepada kamu dan aku redha Islam itu menjadi agama kamu.”

3.jpg - 19.02 kB

JEMAAH AIDIL’ADHA YANG DIBERKATI ALLAH SWT SEKALIAN,
Para tetamu Allah SWT yang berada di Makkah sentiasa mengungkapkan lafaz talbiah:

4.jpg - 18.88 kB

Lafaz talbiah itu merupakan iqrar dan aku janji setia, daripada seseorang hamba kepada tuhannya untuk terus patuh dan taat tanpa melakukan syirik terhadap-Nya. Manakala kita disini tidak melafazkan talbiah, sebaliknya kita dianjurkan memperbanyak lantunan takbir, tahlil dan tahmid. Kita gemakannya sepanjang hari-hari Tashrik. Mudah-mudahan ianya dapat menghidupkan hati dan membangunkan jiwa dengan mengagungkan Allah SWT. Hakikatnya, hanya dengan berpegang teguh dengan tali Allah SWT sahaja yang akan dapat memberikan kekuatan kepada umat Islam untuk terus tabah mengibar panji-panji Islam.

3.jpg - 19.02 kB

JEMAAH AIDILADHA YANG DIKASIHI ALLAH SWT SEKALIAN,
Aidiladha yang kita rayakan saat ini dapat mengimbas kembali kisah perjuangan dan pengorbanan Nabi Ibrahim AS, yang taat melaksanakan perintah Allah SWT. Kisah Siti Hajar, ibu mithali yang mengetepikan perasaan sebagai ibu bagi menjunjung titah perintah Allah SWT. Dan juga kisah seorang anak bernama Ismail AS yang sabar dalam menghadapi ujian, menempuh kematian semata-mata untuk mencari keredhaan Allah SWT.

Peristiwa hebat keluarga mithali ini telah dinukilkan di dalam al-Quran dalam surah as-Saaffaat ayat 102 yang bermaksud: “Maka tatkala anak itu sampai (keperingkat umur yang membolehkannya) berusaha bersama-sama dengannya, (Nabi Ibrahim) berkata : wahai anak kesayanganku ! sesungguhnya aku melihat dalam mimpi bahawa aku akan menyembelihmu : maka fikirkanlah apa pendapat mu ? anaknya menjawab : wahai ayahandaku ! laksanakanlah, jalankanlah apa yang diperintahkan kepadamu insyaallah ayahanda akan mendapati anakanda dari orang-orang yang sabar”. 

Contoh yang ditampilkan oleh keluarga ini perlu kita hayati. Kita perlu meletakkan ketaatan kepada Allah SWT melebihi dan mengatasi segala-gala yang lain. Kita perlu benar-benar melaksanakan janji kita dalam doa iftitah yang bermaksud : “Sesungguhnya sembahyangku, ibadatku, hidupku dan matiku semuanya tertumpu bagi mendapatkan keredhaan Allah, tuhan mentadbir seluruh alam”.

3.jpg - 19.02 kB

JEMAAH AIDILADHA YANG DILINDUNGI ALLAH SWT SEKALIAN,
Mengakhiri khutbah Aidil'adha ini, marilah kita sama-sama mengambil iktibar dan menghayati pengajaran daripada hari raya korban:
Pertama: Peristiwa pengorbanan yang dilalui oleh Nabi Ibrahim AS serta anaknya Nabi Ismail AS memberi makna besar kepada seluruh umat Islam dan ianya memperlihatkan secara jelas sifat ketakwaan dan ketaatan seorang hamba. Ketaatan yang dilakukan bukan secara membuta tuli, sebaliknya didorong oleh keyakinan mematuhi perintah Allah SWT.

Kedua: Syariat berkorban menegaskan bahawa umat Islam memiliki empati dan simpati antara sesama insan. Jelasnya di sini, menguatkan hubungan dengan Allah SWT serta mengeratkan hubungan sesama manusia memperlihatkan penegasan bahawa elemen kebersamaan perlu diutamakan.

Ketiga: Pelaksanaan ibadah korban untuk mendekatkan diri kepada Allah sebagai tanda kesyukuran di atas kurniaannya di samping mengikis sifat tamak dan bakhil dalam mengeluarkan harta. Semangat tangan di atas (yakni yang memberi) dan bukan tangan di bawah (yakni yang menerima) amat perlu untuk kita perkasakan. Firman Allah dalam surah al-Kauthar ayat 1 dan 2:

6.jpg - 30.83 kB

Maksudnya: “Sesungguhnya Kami telah mengurniakan kepadamu (wahai Muhammad) kebaikan yang banyak (di dunia dan di akhirat). Oleh itu, kerjakanlah sembahyang kerana Tuhanmu semata-mata, dan sembelihlah korban (sebagai bersyukur).”

7.jpg - 135.83 kB

 

8.jpg - 430.57 kB

9.jpg - 413.62 kB

Muat turun khutbah

Peta Lokasi