A- A A+

corona1.png - 77.10 kB

Laman Sosial Rasmi

RAYA1.png - 75.61 kB

MAASYIRAL MUSLIMIN RAHIMAKUMULLAH,

HADIRIN JAMAAH JUMAAT YANG DIRAHMATI ALLAH SWT SEKALIAN,

Bertaqwalah kamu dengan sebenar-benar taqwa dengan menjalankan seluruh perintah Allah SWT dan menjauhi larangan-Nya. Sesungguhnya mereka yang istiqamah melakukan kebaikan di muka bumi dunia yang Fana ini nescaya akan mendapat balasan syurga-Nya.
Firman Allah SWT:

RAYA2.png - 11.12 kB

Maksudnya: “Sesungguhnya orang-orang yang bertaqwa, disediakan bagi mereka taman-taman Syurga yang penuh nikmat, di sisi Tuhan mereka.” (Al-Qalam: ayat 34)

Ayat yang dibacakan sebentar tadi menggambarkan balasan syurga yang dijanjikan Allah SWT kepada mereka yang kekal dalam ketaqwaan kepada-Nya yang terpancar melalui ibadah samaada wajib atau sunat yang dilakukan dengan istiqamah. Mudah-mudahan kita semua tergolong dengan golongan yang bernasib baik ini.

 

HADIRIN JEMAAH JUMAAT YANG DIBERKATI ALLAH SWT SEKALIAN,


Masyarakat Islam seluruh dunia baru sahaja menyambut Hari Raya Aidilfitri yang disambut pada 1 Syawal 1441H iaitu pada hari Ahad lepas bersamaan dengan 24 Mei 2020M. Kebiasaan sambutan hari raya ini saban tahun disambut dengan penuh meriah. Akan tetapi, ketika seluruh dunia sedang bergelut dengan pandemik Covid-19, ketibaan Syawal setelah pemergian Ramadhan kali ini disambut dengan penuh sederhana.

Adat dan kebiasaan semasa menyambut Hari Raya seperti kunjung-mengunjung, ziarah-menziarahi jiran tetangga sanak saudara rakan taulan, malahan menziarahi kubur
terpaksa dilupakan kerana Malaysia masih lagi di bawah fasa PKPB yang akan tamat pada 9 Jun 2020 ini sebagai langkah untuk memutuskan rangkaian Covid-19. Kebiasaan sambutan dari tahun-tahun lepas kini ditukar dengan norma baharu dengan tumpuan penjarakan sosial dan meningkatkan kebersihan diri untuk mengelakkan penularan pandemik yang bahaya ini.

Maka, mimbar pada hari ini ingin mengajak sidang jemaah untuk mengambil kesempatan dalam ruangan PKPB ini untuk mempertingkat amalan ibadah, samaada wajib ataupun sunat sebagai persediaan menuju akhirat kelak. Antara ibadat sunnah yang hanya boleh dilakukan pada ketika ini ialah puasa sunat 6 hari dalam bulan Syawal.

 

HADIRIN JEMAAH JUMAAT YANG DIBERKATI ALLAH SWT SEKALIAN,


Puasa sunat 6 hari dalam bulan Syawal merupakan sunat muakkad yang amat dianjurkan oleh Baginda Rasulullah SAW. Sabda baginda yang bermaksud:
  “Barangsiapa berpuasa di bulan Ramadhan, kemudian mengikutinya dengan enam hari di bulan Syawal, maka ia sepertinya berpuasa selama setahun” (HR Muslim)

Puasa sunat ini boleh dilakukan mulai hari kedua Syawal sehinggalah penghujung bulan tersebut. Adalah lebih baik jika puasa ini berturut-turut selama enam hari. Namun begitu, sekiranya ada sedikit kesulitan bolehlah juga ianya dilakukan secara berselang-seli.

 

HADIRIN JEMAAH JUMAAT YANG DIKASIHI ALLAH SWT SEKALIAN,


Manfaat dari ibadah sunat puasa enam ini adalah seperti berikut:


1) Menyempurnakan ibadah bulan Ramadhan. Hasil pahala dari ibadah sunat ini mampu menutup sebarang kekurangan dalam amal ibadah wajib sepanjang bulan Ramadhan.


2) Bagaikan berpuasa selama setahun. Baginda Rasulullah SAW bersabda: “Barangsiapa berpuasa di bulan Ramadhan, kemudian mengikutinya dengan enam hari di bulan Syawal, maka ia sepertinya berpuasa selama setahun” (HR Muslim)


3) Mendapat pahala yang berlipat ganda. Pahala yang diperolehi mereka yang berpuasa enam hari dalam bulan Syawal ini dijanjikan pahala berlipat sepuluh (10) kali ganda. Hal ini berdasarkan sabda Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh Abu Ayyub yang bermaksud:
“Barangsiapa yang mengerjakan puasa enam hari dalam bulan Syawal selepas Aidilfitri bererti ia telah menyempurnakan puasa setahun.Dan setiap kebaikan itu mendapat ganjaran sepuluh kali ganda.”


4) Melakukan sunnah Rasulullah SAW. Mereka yang menghidupkan sunnah Baginda Rasulullah SAW dijanjikan oleh Allah SWT akan masuk ke syurga bersama Baginda. Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:
“Siapa yang menghidupkan sunnahku maka sesungguhnya ia mencintaiku, dan sesiapa yang mencintaiku bersamaku di Syurga”. (HR Tirmizi)

 

HADIRIN JEMAAH JUMAAT YANG DILINDUNGI ALLAH SWT SEKALIAN,


Demikianlah, besarnya pahala dan ganjaran yang akan dimiliki oleh umat Islam melalui puasa sunat enam hari bulan Syawal ini. Walaupun kedaan masa kini tidak mengizinkan kita untk menyambung erat hubungan kekeluargaan sesama Islam dalam sambutan Syawal yang mulia ini, bersyukurlah kita masih diberi peluang untuk menyimpan bekalan akhirat yang kekal abadi kelak.

Betapa indahnya kehidupan umat Islam yang beriman dan beramal soleh sepanjang hayat tanpa jemu dan bosan melaksanakan segala perintah Allah SWT dan berterusan sabar menahan diri dari melakukan segala yang dilarang Allah SWT. Beruntung dan berbahagialah umat yang beriman, bertaqwa dan beramal soleh dengan istiqamah. Moga kita, anak isteri/suami, ahli keluarga dan seluruh umat Islam termasuk dalam kalangan umat yang beriman, bertaqwa dan beramal soleh, firman Allah SWT:

RAYA3.png - 11.60 kB

Maksudnya: “Orang yang beriman dan beramal soleh, beroleh kebahagiaan yang amat menggembirakan dan tempat kembali yang sebaik-baiknya”. (Surah Ar-Ra’d, ayat 29)

Bersama kita hapuskan rantaian Covid-19. Amalkan penjarakan sosial dengan kebersihan diri yang tinggi.

RAYA4.png - 75.12 kB

 

Muat turun khutbah

1.png - 23.10 kB2.png - 85.54 kB

 

Marilah kita bersama-sama meningkatkan ketaqwaan kepada Allah Subhanahu Wa Ta’ala dengan menjunjung segala perintah-Nya dan menjauhi segala larangan-Nya. Mudah-mudah dengan berbuat demikian, kehidupan kita sentiasa di bawah lindungan dan beroleh rahmat-Nya yang amat luas. 

 

JEMAAH JUMAAT YANG DIMULIAKAN,

Kini, kita berada di ambang penghujung bulan Ramadhan. Dalam beberapa hari lagi bulan Syawal pula mengunjung tiba. Terasa begitu cepat masa berlalu. Kehadiran Ramadhan selalu ditunggu-tunggu dan ketibaannya sentiasa diharap untuk berlangsung dengan lama kerana dengannya datang pelbagai nikmat dan rahmat dari Allah SWT. Ketibaan masa untuk berpisah dengan bulan yang istimewa ini sesungguhnya meruntun jiwa orang yang beriman kerana tidak pasti adakah mereka akan bertemu lagi. Biarpun begitu, dengan beberapa hari yang masih ada marilah kita mengambil kesempatan meningkatkan amalan soleh untuk persiapan bekalan akhirat kelak.

Sesungguhnya umat Islam yang beriman dan bertaqwa akan sentiasa merindui bulan Ramadan.Bagaimanapun Islam menganjurkan umatnya supaya terus istiqamah dengan amal ibadah dan amal soleh yang disukai dan diperintah oleh Allah SWT dan Rasul-Nya. Sesungguhnya amal ibadah serta amal soleh itu akan memberatkan timbangan amal kita di akhirat kelak. Mudah-mudahan semua amal ibadah dan amal soleh yang kita lakukan itu benar-benar ikhlas kerana Allah Ta’ala semata-mata.

Marilah kita kekalkan semangat beramal ibadah dan beramal soleh di sepanjang bulan Ramadan agar terus konsisten sepanjang tahun dengan mengikuti ketentuan ajaran dan Syariat Islam yang syumul mencakup semua aspek kehidupan manusia duniawi dan ukhrawi. Ingatlah, ikhlas dalam beramal ibadah dan melakukan amal-amal soleh adalah syarat utama diterima serta puncak amal bagi seorang hamba di sisi Allah SWT.

 

JEMAAH JUMAAT BERIMAN SEKALIAN,

Semangat Ramadan dalam amal-amal sunat hendaklah menjadi amalan yang berterusan dalam kehidupan seharian umat Islam. Kerana amalan-amalan sunat sedemikian banyak 2kelebihan dan kesannya dalam membina sahsiah yang mulia, rohani dan jiwa yang tenang, jasmani atau tubuh badan yang sihat dan sebagainya. Antara amalan-amalan itu, ialah:

  1. Amalan zikir sangat berkesan dalam memberikan ketenangan jiwa
  2. Amalan beristighfar juga mempunyai banyak fadilat dan kelebihan dalam kehidupan umat Islam berdasarkan firman Allah SWT yang bermaksud: “Dan orang yang apabila melakukan perbuatan keji atau menganiaya diri sendiri, mereka segera ingat kepada Allah lalu memohon ampun akan dosa mereka dan sememangnya tidak ada yang mengampunkan dosa-dosa melainkan Allah dan mereka juga tidak meneruskan perbuatan keji yang mereka telah lakukan itu, sedang mereka mengetahui (akan salahnya dan akibatnya)”. (Surah Ali ‘Imran, ayat 135)
  1. Solat Sunat Tahajjud
  2. Puasa 3 hari setiap bulan, Solat Dhuha dan Solat Sunat Witir, berdasarkan sabda Rasulullah SAW dari Abu Hurairah RA, dia berkata (yang bermaksud): “Kekasihku (Rasulullah SAW) telah berwasiat kepada ku tentang tiga perkara agar jangan aku tinggalkan hingga mati: Puasa tiga hari setiap bulan, Solat Dhuha dan tidur dalam keadaan sudah melakukan Solat Witir”. (HR Imam Bukhari dan Muslim)
  1. Membaca Al-Quran. Al-Quran itu adalah petunjuk sepanjang zaman, maka dengan semangat Ramadan ramai umat Islam berjaya mengkhatamkan Al-Quran beberapa kali, semangat ini wajar diteruskan, malah terus berusaha memahami serta mengamalkan ajaran Al-Quran, sebagaimana sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Sebaik-baik kamu adalah orang yang belajar Al-Quran dan mengajarkannya”. (HR Imam Al-Bukhari, Abu Daud dan At-Tirmizi)
  1. Dan lain-lain lagi solat-solat sunat, amalan beriktikaf di masjid, berzakat dan sebagainya.

Mudah-mudahan kita semua terdorong untuk terus istiqamah beramal ibadat dan melakukan sebanyak-banyak amal-amal soleh yang lain bagi menambahkan berat timbangan amal soleh kita di akhirat kelak.

 

JEMAAH JUMAAT YANG DIRAHMATI ALLAH SWT

Bulan Ramadan juga benar-benar berkesan dalam mendidik umat Islam dalam amalan bersedekah dan kebajikan. Sungguh luar biasa sikap umat Islam sepanjang Ramadan di seluruh dunia dengan memperlihat betapa pemurah, dermawan dan ringan tulang umat Islam untuk menghulurkan segala bentuk bantuan, pertolongan dan kerjasama sesama umat Islam. Sesungguhnya amalan dan nilai ihsan sedemikian sewajarnya dikekalkan dan diteruskan dalam kehidupan umat Islam sepanjang masa. Melakukan kebaikan dalam Islam bukan terbatas mengikut musim-musim tertentu, sebaliknya Islam menganjurkan umat Islam supaya terus istiqamah melakukan amal-amal soleh seperti amalan bersedekah, menolong sesama saudara seagama yang susah dan seumpamanya.

 

JEMAAH JUMAAT YANG BERBAHAGIA,

Demikianlah, indahnya kehidupan umat Islam yang beriman dan beramal soleh sepanjang hayat tanpa jemu dan bosan melaksanakan segala perintah Allah SWT dan berterusan sabar menahan diri dari melakukan segala yang dilarang Allah SWT. Beruntung dan berbahagialah umat yang beriman, bertaqwa dan beramal soleh dengan istiqamah, moga kita, anak isteri/suami, ahli keluarga dan seluruh umat Islam termasuk daalam kalangan umat yang beriman, bertaqwa dan beramal soleh, firman Allah SWT:

3.png - 20.60 kB

Maksudnya: “Orang yang beriman dan beramal soleh, beroleh kebahagiaan yang amat menggembirakan dan tempat kembali yang sebaik-baiknya”. (Surah Ar-Ra’d, ayat 29).

 

4.png - 40.28 kB

*** 
Disediakan dan diedar oleh: 
Unit Penerbitan
Bahagian Penyelidikan dan Informasi 
Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah NOTA: Teks khutbah ini mengandungi potongan ayat-ayat al-Quran dan Hadith Rasulullah SAW. Mohon jaga dengan cermat dan tidak disepahkan.

Untuk sebarang maklum balas, sila berhubung dengan: 
Unit Penerbitan, Bahagian Penyelidikan dan Informasi, 
Jabatan Hak Ehwal Agama Islam Negeri Sabah 
088-522127/088-522142

 

Muat turun khutbah

 

drivethru.png - 618.83 kB

corona1.png - 77.10 kB

kadarzakat.png - 531.77 kB

Kenyataan Mufti

Bilangan Pelawat

425740
TodayToday1
YesterdayYesterday0
This WeekThis Week1
This MonthThis Month1
All daysAll days425740

Peta Lokasi

 

Alamat Perhubungan

Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah

Tingkat 3, 9 dan 10, Blok A, Wisma MUIS, Beg Berkunci 103,

88737 Kota Kinabalu, Sabah.

088 - 522 222

088 - 233 573 / 088 - 248 324

 Sekiranya terdapat sebarang pertanyaan, sila klik pada pautan email ini: @jheains