A- A A+

BORANG_SARINGAN_HIV_PRA_PERKAHWINAN.png - 876.42 kB

1.jpg - 352.31 kB

MA’ASYIRAL MUSLIMIN RAHIMAKUMULLAH,

Marilah kita sama-sama meningkatkan keimanan dan ketakwaan kepada Allah SWT dengan menjunjung tinggi segala perintah-Nya serta menjauhi segala yang dilarang-Nya. Mudah-mudahan kita akan selamat dan bahagia di dunia dan di akhirat kelak.

 

HADIRIN JEMAAH JUMAAT YANG DIRAHMATI ALLAH SWT,

Kita sedar bahawa sekarang ini berada di zaman ICT yang serba canggih dan ianya terus berubah mengikut peredaran zaman. Cuma agak malang sekali, dengan kemunculan alat-alat ciptaan manusia yang moden ini boleh mengundang kepada perkara-perkara maksiat dan mungkar jika tidak dapat dikawal dengan keteguhan iman. Misalnya banyak maklumat selama ini tidak diketahui asal-usulnya tetapi dengan melalui alat media sosial seperti internet, facebook, twitter, instagram, whatsapp dan seumpamanya hanya dengan mengetik atau memainkan jari-jemari maka maklumat tersebut dapat diperolehi dengan sekelip mata. Apabila banyak maklumat mudah diperolehi, dalam masa yang singkat maka kita temui maklumat-maklumat yang palsu yang dijadikan platform untuk menaburkan bahan- bahan fitnah.

 

HADIRIN JEMAAH JUMAAT YANG DIBERKATI ALLAH SWT SEKALIAN,

Islam menegaskan kepada kita supaya mengintegrasikan perkembangan teknologi dan juga ilmu yang lainnya dengan ‘ubudiyyah (yakni mentauhidkan Allah SWT.). Islam bukanlah agama yang jumud dan statik, akan tetapi Islam adalah sebagai cara hidup yang syumul demi kebahagiaan di dunia mahupun di akhirat.

Begitulah juga halnya dengan teknologi. Ianya sepatutnya dibangunkan atau dimajukan demi untuk perkara yang bermanfaat bagi memelihara serta meningkatkan kualiti kehidupan manusia.

 

SIDANG JAMAAH JUMAAT YANG DIKASIHI,

Dengan akibat fitnah suami isteri boleh bercerai-berai, persaudaraan boleh menjadi renggang, dan boleh menyebabkan seseorang teraniaya, diseksa dengan zalim, dihukum mati dan sebagainya. Dengan fitnah jugalah boleh menjadi asbab hinanya bangsa, agama dan negara.

Oleh itu, umat Islam yang kenal akan dosa tidak akan tergamak menjadi tukang fitnah. Hanya orang yang mengaku dirinya beragama Islam, tetapi tidak kenal dan tidak takut akan dosa, selalu mengambil peluang dan kesempatan untuk menaburkan bahan-bahan fitnah.

Islam amat memandang berat akan perbuatan mengadu domba atau melakukan fitnah. Firman Allah SWT dalam surah al-Isra’, ayat 36:

2.jpg - 59.52 kB

Yang bermaksud: “Dan janganlah engkau mengikut apa yang engkau tidak mempunyai pengetahuan mengenainya; sesungguhnya pendengaran dan penglihatan serta hati, semua anggota-anggota itu tetap akan ditanya tentang apa yang dilakukannya.”

 

HADIRIN JEMAAH JUMAAT YANG DIKASIHI ALLAH SWT SEKALIAN,

3 Bagi mengakhiri khutbah Jumaat pada kali ini, marilah kita sama-sama berusaha menjauhi perbuatan mengadu domba atau menabur fitnah. Sesungguhnya amat berat dosa yang ditanggung oleh mereka yang suka menabur fitnah dan amat berat hukuman yang menanti di akhirat kelak. Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Tidak masuk syurga orang yang menyebarkan fitnah (mengadu domba).” (HR Bukhari dan Muslim).

3.jpg - 230.50 kB

Muat turun khutbah

Bilangan Pelawat

449320
TodayToday1
YesterdayYesterday0
This WeekThis Week1
This MonthThis Month1
All daysAll days449320

Peta Lokasi

 

Alamat Perhubungan

Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah

Tingkat 3, 9 dan 10, Blok A, Wisma MUIS, Beg Berkunci 103,

88737 Kota Kinabalu, Sabah.

088 - 522 222

088 - 233 573 / 088 - 248 324

 Sekiranya terdapat sebarang pertanyaan, sila klik pada pautan email ini: @jheains