A- A A+

35.jpg - 127.56 kB

 

 

MA’ASYIRAL MUSLIMIN RAHIMAKUMULLAH,
HADIRIN JAMAAH JUMAAT YANG DIRAHMATI ALLAH SWT SEKALIAN,

Terlebih dahulu marilah kita syukuri segala nikmat yang dianugerahkan oleh Allah SWT sehingga kita dapat menjalani kehidupan ini di bawah naungan kesejahteraan dan kemakmuran.

Segala nikmat yang dikurniakan oleh Allah SWT, sama ada nikmat umur, nikmat kesihatan, nikmat berkeluarga, nikmat bernegara dan yang paling berharga ialah nikmat keimanan, semuanya ini hendaklah disyukuri dengan terus meningkatkan ketakwaan ke hadrat Allah SWT yang memberikan segala nikmat yang amat bernilai itu.

HADIRIN JEMAAH JUMAAT YANG DIKASIHI ALLAH SWT SEKALIAN,

Islam merupakan agama yang syumul dan memberikan panduan kepada umat manusia sejagat dalam semua aspek kehidupan termasuk yang berkait dengan kesihatan. Allah SWT berfirman di dalam Surah al-Isra’ ayat 82, yang bermaksud: “Dan Kami turunkan daripada al-Quran itu sesuatu yang menjadi penawar dan rahmat bagi orang yang beriman.”

Sememangnya penyakit dan rawatan tidak dapat dipisahkan kerana setiap penyakit pada dasarnya memerlukan rawatan penyembuhan. Malah kita mendapati bahawa al-Quran itu sendiri merupakan penawar kepada pelbagai penyakit yang zahir dan batin. Tambahan pula, Rasulullah SAW pernah melakukan rawatan melihat kepada punca penyakit dan kesesuaiannya dengan ubatnya. Imam Muslim meriwayatkan daripada Jabir RA bahawa baginda SAW bersabda, Mafhumnya: Daripada Jabir, daripada Rasulullah SAW, baginda bersabda,“Setiap penyakit ada ubatnya, maka apabila ubat itu serasi digunakan untuk menyembuhkan sesuatu penyakit, ia akan sembuh dengan izin Allah Azza wa Jalla.”

SIDANG JUMAAT YANG DIMULIAKAN,

Mutakhir ini, kaedah rawatan semakin berkembang pesat seiring dengan kemunculan penyakit berjangkit yang semakin membimbangkan. Justeru, muncul pelbagai kaedah pencegahan penyakit bagi mengekalkan kesihatan masyarakat. Malaysia pada amnya memperkenalkan kaedah pencegahan penyakit melalui pelalian (imunisasi/vaksinasi) bagi mengekang masyarakat daripada terdedah kepada penyakit-penyakit berbahaya yang mengancam nyawa.

Namun, ada dalam kalangan masyarakat yang mempersoalkan adakah kaedah perubatan atau pencegahan yang dilaksanakan sehingga kini itu betul-betul mengikut kehendak Syarak atau sebaliknya? Kebimbangan ini berlaku ekoran daripada berita-berita dan khabar angin yang tersebar luas di media baharu yang mengatakan bahawa vaksin ini mengandungi bahan-bahan haram dan membahayakan yang boleh mengancam kesihatan dan nyawa manusia. Tuduhan turut dilemparkan kepada Kerajaan kononnya program ini untuk melemahkan umat Islam dengan mendedahkan anak-anak dan masyarakat kita dengan kemungkinan dijangkiti penyakit-penyakit merbahaya yang boleh mengancam nyawa.

Hakikatnya, imunisasi atau suntikan vaksin pelalian adalah bertujuan untuk menguatkan antibodi atau daya tahan badan manusia terhadap penyakit. Ia dapat melindungi diri daripada dijangkiti oleh patogen penyakit cegahan vaksin, mengelakkan diri daripada mendapat penyakit yang teruk dan komplikasi dari penyakit tersebut seperti campak, tibi, batuk kokol, difteria, tetanus atau polio. Sejarah telah membuktikan bahawa dunia Islam telah menggunakan vaksin untuk mencegah penyakit semasa zaman pemerintahan Kerajaan Uthmaniyah di Turki pada abad ke-17. Teknologi ini kemudian dibawa dan diperkenalkan oleh Barat ke negara Great Britain. Ia kemudian telah dikaji dan diperhalusi oleh dunia Barat bagi mengeluarkan vaksin yang lebih selamat dan mempunyai keberkesanan yang tinggi dengan kesan sampingan yang rendah.

SIDANG JUMAAT YANG DIMULIAKAN,

Ramai para ulama Islam bersetuju bahawa vaksinasi adalah dibenarkan. Namun, jika vaksin tersebut dibuktikan secara perubatan boleh menyebabkan kemudaratan kepada tubuh badan; atau kesan buruk vaksin tersebut melebihi kebaikan yang diberi oleh vaksin bagi melindungi manusia dari mendapat penyakit, maka vaksin ini adalah dilarang. Ini bertepatan dengan hadis Nabi SAW yang telah diriwayatkan kepada Ahmad di dalam Musnad dari Ibnu Abbas RA yang bermaksud: “Tidak merosakkan dengan apa cara sekalipun kepada orang lain mahu pun diri sendiri juga saling tidak membahayakan orang lain.”

Di Malaysia, Program Imunisasi Kanak-Kanak Kebangsaan telah dijalankan oleh Kerajaan sejak tahun 1950an lagi. Ia bertujuan untuk mencegah 12 jenis penyakit berjangkit disebabkan oleh bakteria dan virus tertentu secara percuma kepada bayi dan kanak-kanak di klinik kerajaan. Hasilnya, kematian kanak-kanak telah menurun sebanyak 85 peratus bagi tempoh 1970 hingga 2000. Selain itu, ia juga telah berjaya membasmi cacar (smallpox) dan polio di samping melindungi penerimanya dan menghalang penyebaran penyakit tersebut.

Vaksin tidak mengandungi bahan-bahan yang boleh merosakkan tubuh manusia. Bahkan ke semua vaksin yang digunakan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) adalah berdaftar dengan Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD) dan telah dinilai mengikut keperluan piawaian antarabangsa termasuk Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dari aspek kualiti, keselamatan dan keberkesanannya (efikasi).

SIDANG JUMAAT YANG DIMULIAKAN,

Bukti saintifik telah membuktikan bahawa vaksin dan program imunisasi adalah satu intervensi kesihatan awam yang paling kos efektif. Imunisasi adalah satu pelaburan yang berharga untuk kesihatan generasi masa hadapan dan menjadi tanggungjawab masyarakat untuk memastikan semua anak-anak kita sihat. Kesihatan orang awam pada umumnya amat penting dan setiap individu mempunyai peranan penting dalam mengekalkannya.

Di sisi syarak, imunisasi merupakan satu jalan pencegahan yang amat dituntut dalam Islam sesuai dengan kaedah Usul Fiqh iaitu Sadd az-Zari’ah. Dalam isu ini, vaksin bukan lagi merupakan kehendak seseorang, tetapi bahan pencegah ini kini menjadi keperluan kepada masyarakat secara umumnya. Keharusan ini adalah berdasarkan firman Allah SWT dalam Surah al-Baqarah ayat 195 yang bermaksud: “Dan janganlah kamu sengaja mencampakkan diri kamu ke dalam bahaya kebinasaan.” Jelasnya, tindakan segelintir masyarakat yang enggan mengambil imunisasi boleh dianggap mendekatkan diri dalam bahaya penyakit. Perbuatan ini bukan sahaja merbahaya kepada anak-anak, tetapi juga boleh menjadi punca merebaknya jangkitan penyakit-penyakit merbahaya tersebut.

Sehubungan itu, berdasarkan ketetapan dan panduan syarak, sejak dari tahun 1988 lagi Malaysia telah mengeluarkan beberapa pandangan hukum yang berkaitan langsung dengan imunisasi yang seharusnya menjadi panduan seluruh umat Islam, antaranya Imunisasi Hepatitis B Menurut Islam, Pandangan Islam terhadap Imunisasi Campak, Tibi, Batuk Kokol, Difteria, Tetanus dan Polio, Ubat Pelalian Rubela, Hukum Suntikan Pelalian Vaksin Meningococcal Meningitis Oleh Orang Islam, Hukum Pengambilan Vaksin Human Papilloma Virus (HPV) dan Hukum Penggunaan Vaksin Meningitis Menveo.

SIDANG JUMAAT YANG DIMULIAKAN,

Pada dasarnya Islam menegah penggunaan ubat dari sumber yang haram untuk mengubati sesuatu penyakit berdasarkan mafhum hadis Rasulullah SAW, “Dari Abi Darda’ RA, Rasulullah SAW bersabda: Sesungguhnya Allah telah menurunkan penyakit dan penawar, dan Dia telah menjadikan bagi tiap-tiap penyakit itu penawar, maka kamu semua berubatlah dan janganlah kamu semua berubat dengan (perkara?perkara) yang haram”.

Walau bagaimanapun, dalam keadaan dharurat di mana tiada ubat lain yang boleh digunakan secara berkesan untuk mengubati sesuatu penyakit, sedangkan sesuatu penyakit itu perlu dicegah dan dirawat untuk memelihara kesihatan diri dan nyawa, ubat yang bersumberkan perkara-perkara yang ditegah adalah diharuskan selama mana tiada ubat lain dari sumber yang halal ditemui dan ianya dilakukan mengikut kadar yang diperlukan sahaja. Mengakhiri khutbah pada minggu ini, beberapa perkara yang boleh disimpulkan ialah:

Pertama: Islam menggariskan panduan yang penting dalam soal penjagaan kesihatan dengan melazimi rawatan yang berunsurkan sumber halal lagi baik.

Kedua: Islam membolehkan umatnya merawat dengan menggunakan bahan yang diharuskan bagi menjaga maslahah ummah dan menepati Maqasid asSyariah.

Ketiga: Sekiranya timbul keraguan, rujuklah pihak-pihak berkaitan bagi mensahihkan maklumat supaya terhindar daripada fitnah.

Renungkanlah firman Allah SWT di dalam Surah al-Baqarah ayat 168:

Maksudnya: “Wahai sekalian manusia, makanlah yang halal lagi baik dari apa yang terdapat di bumi dan janganlah kamu mengikuti jejak langkah syaitan kerana syaitan itu adalah musuh yang nyata bagi kamu.”

 

***
Disediakan dan diedar oleh:
Unit Penerbitan
Bahagian Penyelidikan dan Informasi
Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri SabahNOTA: Teks khutbah ini mengandungi potongan ayat-ayat al-Quran dan Hadith Rasulullah SAW. Mohon jaga dengan cermat dan tidak disepahkan.

Untuk sebarang maklum balas, sila berhubung dengan:
Unit Penerbitan, Bahagian Penyelidikan dan Informasi,
Jabatan Hak Ehwal Agama Islam Negeri Sabah
088-522127/088-522142

 

Muat turun khutbah

 

 

 

SIDANG JEMAAH JUMAAT YANG DIRAHMATI ALLAH SWT SEKALIAN,

Marilah kita meningkatkan takwa kepada Allah SWT dengan melaksanakan segala perintah-Nya dan meninggalkan segala larangan-Nya. Mudah-mudahan kehidupan kita semua akan diberkati dan dirahmati di dunia dan juga di akhirat.

HADIRIN JEMAAH JUMAAT YANG DIBERKATI ALLAH SWT SEKALIAN,

Pendidikan sebenarnya bermula sejurus setelah anak dilahirkan dan prosesnya akan berterusan sehinggalah ia meninggal dunia. Secara umumnya, sebahagian besar masa anak-anak dihabiskan bersama dengan ibubapa. Ibubapa atau keluarga merupakan lingkungan pertama dan utama bagi proses pembelajaran seseorang individu sekaligus meletakkan asas kepada pembentukan keperibadian anak. Pendidikan anak diperolehi terutamanya melalui interaksi antara ibubapa dan anak. Ketika berinteraksi dengan anaknya, ibubapa akan menunjukkan sikap dan perlakuan tertentu terhadap anak-anaknya. Oleh itu, bagi menentukan kesinambungan proses pembelajaran antara sekolah dengan pembelajaran di rumah, maka ibubapa perlu dari masa ke masa menyemak dan menyiasat kemajuan pendidikan dan disiplin anak-anak mereka. Pada masa yang sama, ibubapa juga mestilah menjaga peribadi dan tingkah laku mereka agar dapat dilihat dan dicontohi oleh anak-anak.

Terdapat perkaitan yang kuat antara usaha yang dilakukan oleh ibubapa dengan kemajuan anak-anak dalam pendidikan. Dalam erti kata yang lain, semakin besar penglibatan ibubapa dalam memajukan pendidikan anak-anak, maka sebesar itulah juga kejayaan yang akan diperolehi oleh anak-anak dalam pendidikan. Menyedari hakikat ini, ibubapa tidak boleh menyerah bulat-bulat kepada pihak sekolah dan guru-guru sahaja dalam usaha menentukan kejayaan anak-anak dalam pendidikan dan pembinaan sahsiah, malah ibubapa juga hendaklah memainkan peranan yang sama dan bekerjasama rapat dengan pihak pengurusan sekolah.

HADIRIN JEMAAH JUMAAT YANG DIKASIHI ALLAH SWT SEKALIAN,

Pihak yang turut memainkan peranan penting dalam meningkatkan kualiti modal insan selepas ibubapa ialah guru-guru. Kadang kala berlaku sedikit salah faham antara guru-guru dengan ibubapa yang jika dibiarkan boleh menjejaskan kualiti pendidikan di sesebuah sekolah. Sebagai langkah positif, ibubapa dan masyarakat hendaklah memberi penghormatan dan kepercayaan kepada guru-guru untuk membimbing dan mendisiplinkan para pelajar mereka semasa di sekolah.

Oleh itu, kita berharap khususnya ibubapa janganlah mudah melenting atau hilang pertimbangan, sebaliknya hendaklah bersifat lapang dada apabila guru-guru mengambil tindakan disiplin ke atas pelajar. Kita yakin segala usaha dan tindakan yang diambil oleh pihak sekolah dan guru khususnya dalam mendisiplinkan pelajar adalah untuk memberi pengajaran dan memulihkan akhlak pelajar agar sedia berubah menjadi insan yang berguna. Jika guru-guru bersikap sambil lewa dan tidak tegas dalam mengawal disiplin pelajar kerana takutkan tindak balas negatif ibu-bapa, maka ia akan merugikan ibu-bapa dan pelajar itu sendiri. Namun, perlulah diingat kepada pihak sekolah dan para guru bahawa segala tindakan yang diambil oleh mereka hendaklah dinilai baik dan buruknya terlebih dahulu demi kebaikan pelajar dan mestilah tidak keterlaluan.

Apa yang nyata, Islam memberi pengiktirafan yang besar terhadap peranan guru-guru kerana mereka memberi sumbangan yang amat besar dalam penyebaran ilmu kepada setiap generasi. Rasulullah SAW menyifatkan mereka yang menyebarkan ilmu itu sebagai orang yang mewarisi tugas-tugas kenabian. Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Para ulama itu adalah pewaris para Nabi.” (Diriwayatkan oleh Imam Ahmad, Abu Daud dan at-Tirmizi)

HADIRIN JEMAAH JUMAAT YANG DILINDUNGI ALLAH SWT SEKALIAN,

Pada hari ini, kita melihat orang yang mengejar ilmu pengetahuan semakin bertambah tanpa mengira usia dan kedudukan. Ini menunjukkan wujud tanda positif bahawa kesedaran menuntut ilmu semakin meningkat sama ada dari kalangan mereka yang ada di bandar atau luar bandar. Kesannya, maka kita melihat wujud persaingan sengit untuk mendapat tempat di pusat-pusat pengajian tinggi awam dan swasta pada masa kini.

Sesungguhnya Allah SWT menciptakan alam dengan seluruh isinya penuh dengan rahsia yang perlu dibongkarkan demi kemanfaatan manusia. Lantaran itulah, maka Allah SWT menjadikan manusia yang dibekalkan akal menjadi khalifah di bumi ini. Hal ini bertepatan dengan firman Allah SWT dalam surah al-Baqarah ayat 30 :

Maksudnya: “Dan ingatlah ketika Tuhanmu berfirman kepada Malaikat, sesungguhnya Aku hendak menjadikan Khalifah di bumi ini …

Sesungguhnya, Allah SWT menciptakan bumi ini untuk manusia agar ditadbir dengan sebaik-baiknya sesuai dengan penciptaan manusia sebagai khalifah. Sebagai khalifah, kita bertanggungjawab dan berkewajipan menguruskan muka bumi untuk kebaikan kita sendiri, manusia, haiwan, malah alam sekitar. Ingatlah! Mentadbir bumi ini bukanlah perkara yang mudah. Ia memerlukan penguasaan ilmu pengetahuan. Menguruskan alam merupakan amanah berat yang harus dipikul dan kelak akan dipertanggungjawabkan di hadapan Allah SWT.

Manusia adalah makhluk yang sentiasa berkembang. Ini didorong oleh fitrahnya yang ingin untuk mencapai tahap kehidupan yang selesa. Selama manusia berusaha untuk meningkatkan taraf kehidupannya, menambah ilmunya, memperhebatkan peribadinya, prestasi kerjanya, penampilannya, maka selama itulah proses pendidikan akan berjalan terus. Ini bermakna proses pendidikan dalam kehidupan manusia tidak terhad pada zaman persekolahan dan universiti sahaja malah berlaku pada sepanjang hayat. Oleh sebab itu, kita melihat ramai tokoh politik, pemimpin kerajaan, ulama dan mereka yang telah berjaya dalam kerjaya terus membaca dan menambah ilmu pengetahuan mereka bagi memenuhi keperluan tuntutan agama, organisasi, masyarakat dan negara yang sentiasa bertambah.

HADIRIN JEMAAH JUMAAT YANG BIBERKATI ALLAH SWT SEKALIAN,

Sesungguhnya, banyak kelebihan bagi orang yang mempunyai ilmu pengetahuan. Antaranya, dapat menghindarkan diri dari kejahilan dan dapat membezakan antara yang benar dan salah. Selain itu, segala kerja dan amalan yang dilaksanakannya tidak sia-sia malah beroleh keredhaan Allah SWT dan memberi faedah kepada dirinya dan juga manfaat kepada orang lain. Dalam hubungan ini, Rasulullah SAW pernah bersabda mengenai tiga amalan yang sentiasa berterusan ganjaran pahalanya. Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:

"Apabila matinya anak Adam (manusia), maka terputuslah segala amalannya melainkan pahala daripada tiga perkara iaitu sedekah jariah, atau ilmu yang dimanfaatkan, atau anak yang soleh yang berdoa untuknya".
(Hadis riwayat Imam Muslim)

Hadis ini memberi peringatan besar kepada umat Islam, khususnya ibubapa bahawa membekalkan atau mewariskan ilmu pengetahuan menjadi antara saham terpenting dan amat bernilai kepada anak-anak untuk meneruskan kehidupan mereka pada masa akan datang di dunia yang penuh mencabar, yang amat memerlukan kepada modal insan yang memiliki ilmu dan kemahiran yang tinggi.

Mengakhiri khutbah, marilah sama-sama kita berusaha menambah ilmu pengetahuan dalam segala bidang selagi hayat dikandung badan. Jadikan ia sebagai matlamat individu, keluarga, masyarakat, negeri dan negara. Dengan berilmu, insya Allah kita akan menjadi umat yang cemerlang di mata dunia dan juga di akhirat nanti.Marilah kita hayati firman Allah SWT dalam surah al-Mujadilah, ayat 11 :

“Wahai orang-orang yang beriman! Apabila diminta kepada kamu memberi lapang dari tempat duduk kamu (untuk orang lain) maka lapangkanlah supaya Allah melapangkan (segala halnya) untuk kamu. Dan apabila diminta kamu bangun maka bangunlah, supaya Allah meninggikan darjat orang-orang yang beriman di antara kamu, dan orang-orang yang diberi ilmu pengetahuan agama (dari kalangan kamu) - beberapa darjat. dan (ingatlah), Allah Maha Mendalam PengetahuanNya tentang apa yang kamu lakukan”.

***
Disediakan dan diedar oleh:
Unit Penerbitan
Bahagian Penyelidikan dan Informasi
Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri SabahNOTA: Teks khutbah ini mengandungi potongan ayat-ayat al-Quran dan Hadith Rasulullah SAW. Mohon jaga dengan cermat dan tidak disepahkan.

Untuk sebarang maklum balas, sila berhubung dengan:
Unit Penerbitan, Bahagian Penyelidikan dan Informasi,
Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah
088-522127/088-522142

Muat turun khutbah

 

 

 

jangan dulu PUBLISH!! (hold dulu sementara mendapat kelulusan KPP)

SIDANG JUMAAT YANG DIRAHMATI ALLAH SEKALIAN,

Saya berpesan kepada diri saya dan menyeru sidang Jumaat yang dikasihi sekalian, marilah kita meningkatkan ketaqwaan ke hadrat Allah S.W.T, dengan mentaati segala perintah-Nya dan menjauhi segala larangan-Nya. Mudah-mudahan kita tergolong sebagai hamba Allah yang terbaik, beroleh kejayaan di dunia dan di akhirat.

MUSLIMIN RAHIMAKUMULLAH!

Sifat takwa kepada Allah SWT adalah benteng menghalang diri daripada melakukan dosa di samping menjadi faktor pendorong umat Islam melakukan kebaikan. Inilah sebabnya kita disarankan supaya meningkatkan keimanan dan ketakwaan kepada Allah SWT dengan mengerjakan segala perintah-Nya dan menjauhi segala larangan-Nya agar terpelihara daripada azab neraka pada hari akhirat kelak. Tuntutan ini bertepatan dengan firman Allah SWT:-

Yang bermaksud: “Hai orang yang beriman, peliharalah diri kamu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah dari manusia dan batu...” (S. At-Tahrim: 6)

Jelas di sini, menjadi kewajipan bagi setiap Muslim menitikberatkan soal pendidikan rohani dan jasmani yang sempurna kepada ahli keluarga dalam usaha menjauhkan diri sendiri dan keluarga daripada api neraka. Apabila kita melaksanakan tanggungjawab mendidik dengan baik, bererti kita menjaga diri sendiri dan anak-anak kita daripada api neraka. Mudah-mudahan kita semua cenderung ke arah itu dan mampu menterjemahkannya dalam diri sendiri, keluarga serta organisasi yang kita pimpin agar selamat di dunia dan di akhirat.

MUSLIMIN RAHIMAKUMULLAH!

Ilmu dan pendidikan yang sempurna berperanan penting dalam memelihara serta membentuk fitrah insani sebagai hamba Allah SWT. Ia bertujuan memudahkan manusia mengendalikan urusan hidup secara terurus bagi mengimarah dan memakmurkan dunia sebagai persinggahan yang indah sebelum ke alam akhirat. Kenyataan ini sejajar dengan kepentingan dan keistimewaan ilmu yang dijelaskan oleh Rasulullah SAW melalui sabdanya yang bermaksud: “Sesiapa yang ingin kebahagiaan di dunia, maka perlu berilmu. Sesiapa yang inginkan akhirat, maka perlu dia berilmu. Dan sesiapa yang inginkan dunia dan akhirat, maka perlulah dia berilmu.” (HR Muslim).

Berdasarkan kepada pengertian hadis ini, dapat disimpulkan bahawa Nabi SAW memberi peringatan kepada umat Islam supaya menuntut ilmu dan menjauhi kejahilan. Manakala ilmu yang dituntut itu pula perlu dikuasai, diamalkan dan diaplikasikan dengan bijaksana supaya ia memberi sumbangan serta manfaat terhadap segala amal dan usaha yang dilakukan demi mencapai kebahagiaan hidup di dunia dan di akhirat.

MUSLIMIN RAHIMAKUMULLAH!

Dari perspektif Islam, pendidikan merupakan satu proses mengajar, mengasuh dan melatih rohani dan jasmani dengan berteraskan nilai baik dan terpuji yang bersumberkan al-Quran dan asSunnah. Ia bersesuaian dengan kejadian manusia yang diciptakan Allah terdiri daripada elemen roh dan jasad. Ini bererti, proses pendidikan seorang anak membabitkan beberapa peringkat yang bermula dari dalam kandungan sehingga lahir dan menjadi dewasa.

Justeru itu, bagi memastikan kesempurnaan dalam pendidikan anak, ibu bapa perlu membentuk suasana yang harmoni dan bercirikan keislaman dalam kehidupan berumahtangga. Ini kerana dunia pertama bagi seorang kanak-kanak adalah rumah ibu bapanya sendiri.

Sekiranya setiap pasangan suami isteri menghayati dan mengamalkan nilai-nilai Islam dalam kehidupannya, maka mudahlah bagi mereka menyemai dan menyuburkan roh Islam kepada anakanak. Jika pasangan gagal menerapkan nilai Islam dan mengekalkan kerukunan rumah tangga, maka sudah pasti sukar bagi mereka untuk mengasuh anak-anak mengikut acuan dan budaya hidup Islami.

Sebagai salah satu langkah awal dalam memastikan roh serta nilai-nilai Islam subur mekar dalam sebuah rumahtangga ialah memastikan bakal pasangan hidup dari kalangan yang berpegang teguh dengan agama, dan bukannya yang cantik dan berharta semata-mata. Hal ini sejajar dengan nasihat Rasulullah SAW melalui sabdanya yang bermaksud: "Wanita dikahwini kerana empat perkara iaitu kerana hartanya, keturunannya, kecantikannya dan agamanya. Maka pilihlah yang beragama kerana ia lebih menguntungkan kamu (lebih utama)." (HR Bukhari, Muslim dan Abu Daud)

MUSLIMIN RAHIMAKUMULLAH!

Sesi persekolahan yang baru bermula di negara kita sedikit banyak menimbulkan debaran kepada murid-murid yang baru memasuki alam persekolahan dan juga para ibu bapa yang menghantar anak-anak ke sekolah.

Namun demikian, harus kita ingat bahawa memulakan persekolahan bukan bermakna baru bermula proses pendidikan anak-anak atau murid-murid. Begitu juga, kewujudan sekolah dan kehadiran guru bukan bererti ibu bapa berlepas tangan daripada kewajipan mendidik anak kerana hakikatnya pendidikan awal bermula dari rumah lagi.

Sabda Rasulullah SAW, maksudnya: “Setiap bayi yang dilahirkan adalah suci fitrahnya. Ibu bapalah yang menjadikan mereka Yahudi, Nasrani mahupun Majusi.” (HR Bukhari dan Muslim).

Hadis ini menjelaskan bahawa anak-anak ibarat kain putih yang boleh dicorakkan atau dilukis dengan warna yang diinginkan. Namun, Ibu bapalah yang berperanan serta bertanggungjawab sepenuhnya mencorakkan hidup mereka dengan warna-warna yang menarik atau sebaliknya.

Sabda Rasulullah lagi, maksudnya: "Ajarkan anak-anak kamu solat ketika mereka berusia tujuh tahun. Pukullah mereka sekiranya mereka melalaikan solat apabila mereka berusia 10 tahun dan pisahkan tempat tidur mereka (lelaki dan perempuan)." (HR Ahmad dan Abu Daud).

Kedua-dua petikan sabda Rasulullah SAW ini memberi mesej yang jelas bahawa proses pendidikan anak-anak bermula dari rumah lagi, di mana ibu bapalah yang memain peranan penting mencorak hidup mereka selaras dengan cara hidup Islam. Sikap acuh tak acuh kaum ibu bapa dalam soal ini boleh membantutkan proses pembentukan keluarga sakinah sekali gus merencatkan pembangunan generasi rabbani.

MUSLIMIN RAHIMAKUMULLAH!

Walaupun para guru telah dipikulkan amanah untuk mendidik anak bangsa di sekolah-sekolah, namun tugasan formal itu mungkin terhad dan terbatas pada waktu dan premis sekolah sahaja. Ini bererti kejayaan sepenuhnya proses pendidikan anak atau murid menjadi warga yang berilmu, berakhlak, beramal soleh dan tahu berbakti kepada agama, bangsa dan Negara memerlukan sokongan dan kerjasama dari seluruh anggota masyarakat terutama sekali ibu bapa, para daie, pihak berkuasa dan lain-lain lagi. Sokongan dan kerjasama dalam menjayakan satu tugas yang mulia dan terpuji ini sangat dianjurkan oleh agama kita sebagaimana disarankan oleh allah SWT melalui firman-Nya:-

Yang bermaksud: “…Dan hendaklah kamu bertolong-tolongan untuk membuat kebajikan dan bertakwa, dan janganlah kamu bertolong-tolongan pada melakukan dosa dan pencerobohan. Dan bertakwalah kepada Allah, kerana sesungguhnya Allah Maha Berat azab seksa-Nya (bagi sesiapa yang melanggar perintah-Nya).” (S. Al-Maidah: 2).

Sehubungan itu saudara-saudara sekalian, hakikatnya kita semua adalah pendidik sama ada secara langsung ataupun tidak langsung. Ini kerana perbuatan mengajak, mengajar mahupun menyuruh perkara-perkara yang makruf dan bermanfaat termasuk proses pendidikan.

Malahan pembudayaan sifat ini akan mengupayakan pembentukan masyarakat penyayang, harmoni dan progresif, iaitu antara ciri unggul yang melatari sebuah Negara yang mempunyai status “Baldatun Toyyibah Wa Rabbun Ghafur”, yakni Negara yang baik dan beroleh keampunan dari Allah SWT.

MUSLIMIN RAHIMAKUMULLAH!

Anak-anak atau murid adalah amanah Allah yang perlu dididik dengan sebaiknya sejak mereka kecil supaya apabila besar kelak mereka menjadi warga yang berilmu, berakhlak mulia, beramal soleh dan sentiasa taat kepada Allah dan kedua ibu bapanya.

Ini penting dititikberatkan memandangkan mereka kelak akan menjadi orang dewasa yang mempunyai peranan penting pada masa hadapan. Mereka harapan generasi tua dan pewaris agama, bangsa dan Negara. Inilah hakikatnya yang perlu diterima oleh semua.

Oleh itu, marilah bersama memberikan pendidikan sempurna kepada anak demi melihat generasi terbaik pada masa depan. Korbankan sedikit masa dan harta untuk mereka, berikan kasih sayang serta tunjukkan contoh terbaik.

Semoga keberkatan ilmu yang disampaikan, keberkatan harta yang dibelanjakan dan kasih sayang sertta masa yang dicurahkan untuk mendampingi anak-anak menjadi sumber kekuatan untuk kita bersama-sama mencipta sebuah negara bangsa yang berjaya.

Firman Allah:-

Maksudnya: “Wahai anak kesayanganku, dirikanlah sembahyang, dan suruhlah berbuat kebaikan, serta laranglah daripada perbuatan yang mungkar, dan bersabarlah atas segala bencana yang menimpamu. Sesungguhnya yang demikian itu adalah dari perkara-perkara yang dikehendaki diambil berat melakukannya.” (S. Luqman: 17).

***
Disediakan dan diedar oleh:
Unit Penerbitan
Bahagian Penyelidikan dan Informasi
Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri SabahNOTA: Teks khutbah ini mengandungi potongan ayat-ayat al-Quran dan Hadith Rasulullah SAW. Mohon jaga dengan cermat dan tidak disepahkan.

 

Untuk sebarang maklum balas, sila berhubung dengan:
Unit Penerbitan, Bahagian Penyelidikan dan Informasi,
Jabatan Hak Ehwal Agama Islam Negeri Sabah
088-522127/088-522142

Muat turun khutbah

 


SIDANG JUMAAT YANG DIRAHMATI ALLAH SWT SEKALIAN,

Saya ingin menyeru kepada diri saya dan kepada semua tetamu Allah sekalian, marilah sama-sama kita meningkatkan ketaqwaan kita kepada Allah SWT, dengan melaksanakan segala perintahNya dan meninggalkan segala laranganNya. Marilah kita memperbanyakkan amal soleh dan berusaha memperbaiki diri pada setiap detik dan masa sebelum ajal yang telah ditetapkan oleh Allah SWT berkunjung tiba.

SAUDARA MUSLIMIN YANG DIRAHMATI ALLAH!

Pada tanggal 26 Januari setiap tahun, warga Kastam di 180 buah negara yang menganggotai World Customs Organisation (WCO) akan meraikan Hari Kastam Sedunia, bertujuan untuk menyemarakkan kesedaran tentang sumbangan Kastam dalam memastikan perdagangan dunia bergerak merentasi sempadan negara masing-masing secara cekap, selamat serta menyumbang kepada kemakmuran sejagat. Justeru, tema yang dipilih untuk sambutan kali ini, ‘ Kastam Memacu Kelestarian Bagi Kemakmuran,Rakyat dan Sejagat'.

MAASYIRAL MUSLIMIN RAHIMAKUMULLAH,

Tentunya bukan tugas mudah, bagi Jabatan Kastam Diraja Malaysia untuk mengekalkan kelangsungan menjana sumber ekonomi demi untuk mencapai keperluan rakyat dan kemakmuran negara. Dengan kekuatan seramai hampir 15,000 anggota, dari pelbagai latar belakang, ianya memberikan cabaran yang besar kepada sesebuah agensi seperti kastam yang terlibat dengan kutipan cukai dan tugas-tugas penguatkuasaan yang tentunya bertemu dengan para penyeludup yang begitu licik dan melanggar undang-undang perdagangan negara. Justeru, perlunya setiap warga kastam diingatkan, bahawa tugasan sebagai warga kastam merupakan satu tanggungjawab dan amanah daripada Allah SWT. Sekiranya setiap warga kastam mempunyai nilai tanggungjawab dan amanah serta memahami arah tuju kehidupan dalam hati sanubari masing-masing, sudah pasti kemampanan ini dapat direalisasikan dalam meningkatkan hasil sekaligus dapat memakmurkan negara. Firman Allah SWT dalam surah Al – An’am ayat 165:

Yang bermaksud: "Dan Dia lah Yang menjadikan kamu khalifah di bumi dan meninggikan setengah kamu atas setengahnya Yang lain beberapa darjat, kerana ia hendak menguji kamu pada apa Yang telah dikurniakanNya kepada kamu. Sesungguhnya Tuhanmu amatlah cepat azab seksaNya, dan Sesungguhnya ia Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani".

SIDANG JUMAAT YANG DIRAHMATI ALLAH SWT SEKALIAN,

Untuk menjadi manusia yang bertanggungjawab dan amanah dalam melaksanakan tugas, mimbar pada hari ini ingin berkongsi apa yang diajar oleh Baginda Rasulullah SAW kepada ummatnya. Terdapat empat (4) golongan manusia yang tidak akan berasa runsing atau gelisah ketika manusia lain menempuh kegawatan pada hari kebangkitan di Mahsyar nanti. Malah golongan ini akan ditempatkan oleh Allah SWT di satu bukit ‘kasturi’ yang sangat harum dan nyaman. Sungguh mewah dan selesanya golongan ini menanti untuk memasuki syurga yang telah disediakan oleh Allah SW kepada mereka. Siapakah golongan ini? Sabda Rasulullah SAW, golongan ini adalah :

Pertama : seorang yang membaca al Qur’an semata-mata untuk mendapatkan keredhaan Allah SWT’. Justeru itu, memang tidak dinafikan, al Quran menjadi asas kepada pembinaan seorang muslim yang sejati dan dikehendaki oleh Allah. Sekiranya kita mampu untuk melahirkan manusia yang memahami dan mempraktikkan isi al Quran, biarpun di mana kita diberi tugasan, pasti objektif jabatan itu akan tercapai dengan gemilang.

Ini terbukti semasa zaman sahabat, yang mana Rasulullah SAW mampu menukarkan rantau arab Jahiliyyah ketika itu kepada bangsa yang bertamadun, dan ini diperakui oleh Orientalis Barat, yang mana mereka terpana dengan kebangkitan tamadun arab ketika itu. Ianya tidak lain dan tidak bukan, al Quranlah yang menjadi asas kepada kebangkitan ini. Justeru, bagi membina manusia, kita perlu kembali kepada al- Quran dan as Sunnah.

SAUDARA MUSLIMIN YANG DIRAHMATI ALLAH!

Golongan Kedua : Pemimpin yang disukai dan disenangi rakyat. Dalam mencapai visi dan misi sesebuah negara atau jabatan, ianya memerlukan seorang pemimpin yang bijak dalam mengharungi setiap cabaran. Bukan bijak mengurus sumber sahaja, bahkan bijak dalam mendepani kehendak rakyat atau para pekerjanya, dan menjadi idola serta sangat dihormati di kalangan rakyat atau para pekerja bawahannya. Manakala;

Golongan Ketiga : Para Muazzin di masjid atau surau yang sentiasa berdoa kepada Allah SWT semata-mata untuk mendapat ganjaran daripada-Nya. Setiap kalimah-kalimah azan, sebenarnya menyentuh hati orang yang beriman. Sebab itulah para Muazzin diberikan keistimewaan oleh Allah SWT di padang mahsyar nanti. Daripada Mu’awiyah RA, bahawa aku mendengar Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:

“Para Muazzin merupakan manusia yang panjang lehernya pada hari kiamat”. (Riwayat Muslim (387))

Betapa bertuahnya seorang Muazzin, yang menjadi manusia tumpuan Allah SWT di akhirat kelak. Kalimahnya membesarkan Allah, memperakui kerasulan, mengajak manusia untuk bersolat dan seterusnya menuju kejayaan yang hakiki. Tetapi, realitinya zaman kini, kalimah- kalimah ini seperti sepi di telinga umat, sibuk mengejar cita-cita dan harta, kerana sangkaan mereka itulah kejayaan yang hakiki di dunia. Masjid dan surau hanya dipenuhi oleh mereka yang putih rambutnya, perlahan pergerakannya, rabun matanya, kabur pendengarannya. Di manakah perginya yang mudamuda, adakah mereka sedang khayal mengejar habuan dunia?

MAASYIRAL MUSLIMIN RAHIMAKUMULLAH,

Golongan ke- empat :Iaitu orang yang diuji dengan hartanya, sama ada ia kaya atau sebaliknya. Namun demikian ujian yang ditimpakan kepadanya tidak menjejaskan amalan akhiratnya sedikitpun. Setiap kita mengimpikan kekayaan harta di dunia, akan tetapi kekayaan dan kesenangan yang dinikmati itu biarlah bersumberkan pendapatan yang halal di sisi syarak. Ini kerana, sesungguhnya setiap harta yang kita ada, tentunya tidak akan terlepas daripada hisab Allah SWT. Firman Allah SWT dalam surah At Takathur ayat 8 :

Yang bermaksud: "Selain dari itu, Sesungguhnya kamu akan ditanya pada hari itu, tentang Segala nikmat (yang kamu telah menikmatinya)!"

SIDANG JUMAAT YANG DIRAHMATI ALLAH SWT SEKALIAN,

Dengan memahami konsep kehidupan sebagai seorang muslim, kita akan berada di atas landasan yang diredhai oleh Allah SWT dan insya’-Allah berjaya di dunia juga di akhirat. Manusia sebeginilah yang perlu dilahirkan untuk menjadi hamba yang berjaya, dan pentadbir serta pengurus sumber yang cemerlang di dunia dan terjamin di akhirat. Mimbar yakin, dengan lahirnya manusia sebegini, pasti akan terjamin integritinya dalam melaksanakan tugas walau dimana dia berada. Ini kerana, di hatinya mempunyai nilai ihsan yang meyakini bahawa setiap apa yang dilakukannya pasti akan disaksikan oleh Allah SWT, dan sentiasa dicatat oleh dua Malaikat Raqib dan ‘Atid.

SAUDARA MUSLIMIN YANG DIRAHMATI ALLAH!

Akhirnya, Islam mengajar kita agar memelihara interaksi dengan alam semula jadi. Ini menunjukkan bahawa setiap yang ada di dunia ini mempunyai kepentingan masing- masing dan saling perlu memerlukan di antara satu sama lain. Dalam usaha kita memakmurkan bumi Allah ini, kita perlu seiring menjaga dan mengekalkan kelestarian alam untuk kesinambungan dan kemakmuran di muka bumi. Kemuncak interaksi ini apabila manusia itu dapat memahami sistem kehidupan dan saling bertanggungjawab dalam memakmurkan sumber alam. Justeru, sempena dengan Hari Kastam Sedunia kali ke 38 diharapkan warga Kastam dapat melipatgandakan lagi usaha kerana Allah dan rakyat disamping melaksanakan tugas dengan sebaik mungkin demi memakmurkan negara.

Kesimpulannya, khatib ingin mangajak sidang jemaah sekalian untuk mengambil iktibar daripada intipati khutbah hari ini iaitu:

Pertama: Kepada warga Kastam khususnya, marilah sama-sama kitaberusaha merealisasikan slogan sempena hari kastam sedunia pada kali iniagar dapat berganding bahu, memakmurkan negara dan mengekalkankelestarian alam.

Kedua: Tingkatkanlah penghayatan kita terhadap isi kandungan al Quran, berusaha untuk menjadi pemimpin yang disenangi ramai, para muazzin yang sentiasa mengimarahkan rumah-rumah Allah, dan orang yang tabah terhadap ujian harta benda.

Ketiga: Jagalah alam persekitaran, agar kita dapat menikmati kehidupan yang segar dan mendamaikan. Firman Allah SWT dalam surah Al-Baqarah ayat 164 yang bermaksud :"Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi, silih bergantinya malam dan siang, bahtera yang berlayar di laut membawa apa yang berguna bagi manusia, dan apa yang Allah turunkan dari langit berupa air, lalu dengan air itu Dia hidupkan bumi sesudah mati (kering) -nya dan Dia sebarkan di bumi itu segala jenis haiwan, dan pengisaran angin dan awan yang dikendalikan antara langit dan bumi; Sungguh (terdapat) tanda-tanda (keesaan dan kebesaran Allah) bagi kaum yang memikirkan".

***
Disediakan dan diedar oleh:
Unit Penerbitan
Bahagian Penyelidikan dan Informasi
Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah

NOTA: Teks khutbah ini mengandungi potongan ayat-ayat al-Quran dan Hadith Rasulullah SAW. Mohon jaga dengan cermat dan tidak disepahkan.

Untuk sebarang maklum balas, sila berhubung dengan:
Unit Penerbitan, Bahagian Penyelidikan dan Informasi,
Jabatan Hak Ehwal Agama Islam Negeri Sabah
088-522127/088-522142

Muat turun khutbah

 

 

SAUDARA JEMAAH JUMAAT YANG DIKASIHI ALLAH SWT,

Setiap umat Islam hendaklah merebut pemerhatian dan kecintaan Allah SWT dengan mengerjakan segala suruhan-Nya dan meninggalkan segala larangan-Nya. Inilah wasilah atau manhaj yang dapat menganjakkan kita ke darjat ketakwaan kepada Allah SWT bagi mencapai kecemerlangan di dunia dan kecemerlangan di akhirat.

Firman Allah SWT:

Maksudnya: “Wahai orang yang beriman, rukuklah serta sujudlah, dan beribadatlah kepada Tuhan kamu, serta kerjakanlah amal-amal kebajikan; supaya kamu Berjaya (di dunia dan di akhirat).” (S Al-Haj: 77).

KAUM MUSLIMIN RAHIMAKUMULLAH,

Menjadi kewajipan bagi orang Islam yang akil baligh mempelajari fardu ain dan mengamalkannya. Terangkum di dalamnya ilmu akidah, syariat dan akhlak yang berkaitan dengan selok belok agama Islam. Ia penting bagi pembentukan dan pembinaan peribadi individu Muslim.

Dan akidah merupakan tunjang utama dan terpenting kerana ia berkait rapat dengan kepercayaan serta keimanan kepada Allah SWT. Menurut Kamus Dewan, akidah diertikan sebagai kepercayaan atau keyakinan. Kepercayaan ataupun keyakinan juga disebut sebagai iman yang merujuk kepada ketaatan terhadap ajaran agama. Ajaran yang diimani serta diyakini itu dijadikan pedoman, panduan dan pegangan dalam hidup ke arah mencapai kebahagiaan duniawi dan ukhrawi.

Dengan kata lain, akidah membawa maksud agama yang dianuti. Bagi orang Islam, akidah ataupun agamanya adalah Islam, iaitu agama samawi yang betul lurus serta lengkap dan sempurna. Ini bermakna, sebagai orang Islam, kita wajib berpegang kepada agama Islam dengan mematuhi dan melaksanakan segala ajarannya selaras dengan firman Allah SWT di dalam al-Quran sebagaimana berikut:

Maksudnya: “Dan bahawa sesungguhnya inilah jalan-Ku (agama Islam) yang betul lurus, maka hendaklah kamu menurutnya; dan janganlah kamu menurut jalan-jalan (yang lain dari Islam), kerana jalan-jalan (yang lain itu) menceraiberaikan kamu dari jalan Allah. Dengan yang demikian itulah Allah perintahkan kamu, supaya kamu bertakwa.” (S. Al-An’aam: 153).

Firman Allah SWT lagi:

Maksudnya: “Dan sesiapa yang mencari agama selain Islam, maka tidak akan diterima daripadanya dan ia pada hari akhirat dari golongan yang rugi.” (S. Ali-Imran: 85)

Berdasarkan kepada mafhum firman Allah SWT tersebut, adalah jelas bahawa akidah sebenar ialah akidah Islamiah, iaitu akidah yang dituntut Allah SWT. Ia merupakan intisari utama dan tunjang terpenting yang terkandung dalam ajaran Islam. Ia mesti mendasari dan menunjangi setiap gerak geri dan aspek kehidupan kita di dunia ini. Tanpanya, sia-sialah saja amalan yang kita lakukan di sisi Allah SWT, yang dengannya memungkinkan diri termasuk golongan yang rugi di akhirat kelak.

HADIRIN JEMAAH YANG MULIA,


Asas akidah Islam terangkum dalam enam rukun Iman seperti berikut:

Pertama, percaya serta beriman kepada Allah, yang meliputi mengetahui Nama dan Sifat-sifat-Nya yang Mulia, mengenal tanda-tanda kewujudan dan kebesaran-Nya di alam ini.

Kedua, percaya serta beriman kepada para malaikat.

Ketiga, percaya serta beriman kepada Kitab-kitab yang diturunkan Allah seperti Zabur kepada Nabi Daud AS, Taurat kepada Nabi Musa AS, Injil kepada Nabi Isa AS dan al-Quran yang diturunkan kepada Nabi Muhammad SAW.

Keempat, percaya serta beriman kepada para nabi dan rasul yang dipilih Allah untuk memimpin umat manusia ke arah kebenaran.

Kelima, Percaya serta beriman kepada hari akhirat yang meliputi peristiwa kebangkitan dari kubur, timbangan amal, balasan syurga dan neraka dan sebagainya.

Keenam, percaya serta beriman kepada Qada dan Qadar Allah yang mencipta dan mengatur perjalanan hidup di alam ini.

Kesemua enam rukun iman ini wajib diyakini sungguh-sungguh oleh setiap orang Islam yang mengakui bahawa tiada Tuhan selain Allah, dan mengakui bahawa Muhammad itu pesuruh Allah. Ini sejajar dengan firman Allah SWT:

Yang bermaksud: “Wahai orang-orang yang beriman! Tetapkanlah iman kamu kepada Allah dan Rasul-Nya, dan kepada kitab al-Quran yang telah diturunkan kepada Rasul-Nya (Muhammad SAW) dan juga kepada kitab-kitab suci yang telah diturunkan dahulu daripada itu. Dan sesiapa yang kufur ingkar kepada Allah, dan malaikat-malaikat-Nya dan kitab-kitab-Nya, dan Rasul-rasul-Nya dan juga hari akhirat, maka sesungguhnya dia telah sesat dengan kesesatan yang sejauh-jauhnya.” (S. An-Nisaa’: 136).

Justeru, rukun Iman menjadi ikatan setiap orang yang mengaku beriman dan Islam. Apabila salah satu rukun itu diingkari, maka iman seseorang itu dikira telah rosak.

SAUDARA JEMAAH JUMAAT YANG BERBAHAGIA,

Hakikatnya, Isu akidah teramat penting kerana ia adalah pembeza di antara seorang Islam dengan bukan Islam. Akidah Islam memimpin umat ke arah keredaan Illahi dan kesejahteraan hidup di dunia dan di akhirat. Kerana itu, umat Islam hari ini mesti menitiberatkan serta menekankan soal memperkukuhkan akidah. Ia bagi memelihara kesucian akidah, kepercayaan, perkataan, dan perbuatan daripada kancah kesesatan dan kebatilan.

Perkara ini perlu diberikan perhatian yang serius kerana ancaman terhadap akidah umat Islam tiada noktahnya. Budaya turun temurun yang bertentangan dengan Islam hendaklah ditinggalkan. Begitu juga dengan usaha mencari rezeki yang halal hendaklah melalui pekerjaan yang halal. Selain daripada tahyul, khurafat dan taksub dengan bomoh yang masih belum dapat dibasmi dalam masyarakat kita, kita juga dilanda dengan aliran fahaman liberalism dan pluralism yang boleh menggugat akidah umat Islam. Golongan yang berfahaman liberalisme dan pluralisme ini mendakwa semua agama adalah sama. Dan, keyakinan yang dibina sedikit demi sedikit boleh menyebabkan umat Islam di negara ini terpengaruh dan secara tidak sedar mengiktiraf kebenaran agama lain selain agama Islam.

Padahal, Islam adalah agama yang tertinggi martabatnya dan satu-satunya agama yang diredai di sisi Allah SWT. Atas kebenaran itu, Islam dimaktubkan sebagai agama persekutuan dalam Perlembagaan Persekutuan, yang antara lain membawa implikasi ajaran Islam boleh dijadikan panduan dalam urusan pentadbiran masyarakat dan Negara.

Sehubungan itu, selain perlu menangkis serangan gerakan kumpulan yang menyebarkan kefahaman liberalisme dan pluralisme agama, kita juga perlu berusaha untuk mempertingkatkan keimanan dan kefahaman terhadap Islam. Hanya keyakinan dan kepercayaan yang tinggi terhadap Islam dan Allah SWT sahaja dapat mempertahankan kesucian agama Islam yang maha lengkap dan sempurna.

Dengan kata lain, amat perlu bagi kita semua untuk memastikan iman sentiasa terpahat kukuh dalam diri kita di samping melaksanakan amal ibadah dengan bersungguh-sungguh. Ini kerana, Iman merupakan roh bagi Islam dan amal ibadat itu merupakan jasad baginya. Dengan pelaksanaan ibadatlah akan terbina keutuhan diri dalaman, sekali gus melahirkan peribadi unggul.

MUSLIMIN RAHIMAKUMULLAH,

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Mukmin yang kuat lebih aku cintai daripada mukmin yang lemah.” (HR Muslim).

Oleh itu, bagi memastikan maruah agama Islam dan umatnya di Negara ini disegani dan sentiasa dihormati, maka kita perlu menguasai ilmu pengetahuan dan teknologi di samping mengukuhkan akidah, memperbanyakkan amal salih dan memantapkan perpaduan. Semua ini akan menjadi benteng serta perisai kepada kita daripada sebarang ancaman dan cabaran dalam kehidupan. Dengan cara ini, umat Islam boleh mencapai alfalah (kejayaan) serta berupaya bersaing dengan bangsa dan negara lain. Ini bertepatan dengan anjuran Allah SWT:

Yang bermaksud: “Wahai orang yang beriman! Bertakwalah kepada Allah dan carilah jalan yang boleh menyampaikan kepada-Nya (dengan mematuhi perintah-Nya dan meninggalkan larangan-Nya); dan berjuanglah pada jalan Allah (untuk menegakkan Islam) supaya kamu beroleh kejayaan.” (S. Al-Maa’idah: 35).

***
Disediakan dan diedar oleh:
Unit Penerbitan,
Bahagian Penyelidikan dan Informasi Jabatan Hal Ehwal agama Islam Negeri SabahNOTA: Teks khutbah ini mengandungi potongan ayat-ayat al-Quran dan Hadith Rasulullah SAW. Mohon jaga dengan cermat dan tidak disepahkan.

Untuk sebarang maklum balas, sila berhubung dengan:
Unit Penerbitan, Bahagian Penyelidikan dan Informasi,
Jabatan Hak Ehwal Agama Islam Negeri Sabah
088-522127/088-522142

Muat turun khutbah

 

 

Bilangan Pelawat

429280
TodayToday1
YesterdayYesterday0
This WeekThis Week1
This MonthThis Month1
All daysAll days429280

Peta Lokasi

 

Alamat Perhubungan

Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah

Tingkat 3, 9 dan 10, Blok A, Wisma MUIS, Beg Berkunci 103,

88737 Kota Kinabalu, Sabah.

088 - 522 222

088 - 233 573 / 088 - 248 324

 Sekiranya terdapat sebarang pertanyaan, sila klik pada pautan email ini: @jheains