A- A A+

BORANG_SARINGAN_HIV_PRA_PERKAHWINAN.png - 876.42 kB

1.png - 721.45 kB

2.png - 36.55 kB

 

Muslimin yang dirahmati Allah sekelian,
Saya berpesan buat diri saya dan sidang jemaah sekalian, agar, marilah kita bertaqwa kepada Allah SWT dengan mematuhi segala suruhanNya, dan menjauhi segala laranganNya. Moga-moga kita semua beroleh keberkatan hidup di dunia ini dan kebahagiaan abadi di Akhirat kelak.

Ma’asyiral Muslimin rahimakumullah,
Islam merupakan agama sempurna yang memandu kemanusiaan ke arah yang terbaik yakni “Khaira Ummah” dalam segenap ruang lingkup kehidupan. Islam agama yang praktikal, yang sentiasa mengajarkan nilai yang luhur, dan mengajarkan tentang makna tanggungjawab menjaga nilai yang luhur tersebut.

Di dalam sebuah keluarga Muslim misalnya, Islam telah mengggariskan beberapa nilai tanggungjawab yang perlu dihayati serta diamalkan. Adalah penting setiap pasangan ini saling memahami akan tujuan sesebuah perkahwinan agar dapat mencapai kebahagiaan, hidup dalam mawaddah, sakinah dan rahmah Allah SWT.

Sidang Jumaat yang dikasihi Allah,
Antara nilai-nilai terpenting yang perlu ada di dalam sesebuah perkahwinan ialah sifat “Makruf”, yakni berbuat baik.
Allah SWT berfirman di dalam KitabNya yang mulia,

3.png - 3.82 kB

Mafhumnya: “… Dan bergaulah kamu dengan mereka (isteri-isteri kamu itu) dengan cara yang baik…” (an-Nisa, ayat 19)

Manakala firman-Nya lagi menerusi surah al-Baqarah ayat 228 yang bermaksud: “…Dan isteri-isteri itu mempunyai hak yang sama seperti kewajipan yang ditanggung oleh mereka (terhadap suami) dengan cara yang sepatutnya (dan tidak dilarang oleh syarak);… ”

Kedua-dua ayat suci tersebut menegaskan peripentingnya nilai “Makruf” dalam hubungan suami-isteri. Apakah yang dimaksudkan dengan “Makruf” ini?

Makruf” berasal daripada perkataan عر ف yang bermaksud kebiasaan yang baik; yakni selama mana sesuatu perbuatan itu tidak membawa kepada maksiat, dan diiktiraf baik pula oleh adat sesebuah masyarakat, maka perbuatan itu tergolong daripada perbuatan makruf.

Misalnya, menyediakan air cuci tangan buat suami, yang meskipun tiada “nas” ayat al-Quran atau hadis yang menyatakan perbuatan ini berpahala akan tetapi, ia tidak membawa kepada perbuatan maksiat dan diiktiraf baik oleh masyarakat kita. Justeru perbuatan ringkas seperti itupun dinilai berpahala dan baik dalam Islam.

Rasulullah SAW pernah bersabda yang diriwayatkan daripada Aswad, beliau berkata: “Daku bertanya kepada Aisyah RA, “Apakah yang SAW buat di rumahnya?” Beliau (Aisyah) menjawab, “Baginda berkhidmat buat keluarganya. Lalu apabila masuk waktu solat, baginda keluar untuk melaksanakan solat.” (HR alBukhari)

Saudara-saudaraku yang dihormati,
Seterusnya nilai yang ditekankan Islam dalam Baitul Muslim ialah menjaga “Keadilan” dan “Karomah Insaniyah” terhadap pasangan. Rasulullah SAW berpesan di dalam Khutbah Wada’ baginda, yang di mana khutbah ini menghimpunkan mesej terpenting dakwah baginda SAW bahkan intipati Islam itu sendiri. Baginda SAW tetap bersabda berkenaan hak wanita dan isteri di dalam Baitul Muslim yang bermaksud:

Layan dan bergaullah dengan wanita dengan cara yang baik. Sesungguhnya mereka itu milik kamu, seakan-akan mereka tidaklah memiliki apapun (kerana berkorban untuk suami dan keluarga). Sesungguhnya kamu telah menikahi mereka dengan amanah daripada Allah, dan kamu menghalalkan hubungan kelamin dengan mereka, dengan firman Allah (yang menghalalkannya). Bertakwalah kepada Allah pada wanita-wanita itu, dan layanlah mereka dengan cara yang baik.

Muslimin yang dirahmati Allah sekelian,
Selain daripada nilai-nilai “Makruf”, “Keadilan” dan “Karomah Insaniyah”, Islam juga telah menggariskan beberapa tanggungjawab yang perlu dilakukan dalam sesebuah keluarga. Antaranya:

Pertama: Tanggungjawab “Zaujiyah” yakni hidup berpasangan yang sah menurut syarak. Ia merupakan fitrah kehidupan manusia yang sewajarnya disedari dan diterima sebaiknya. Melanggar norma “Zaujiyah” ini hanya akan mengakibatkan kerosakan diri seorang untuk berfungsi sebagai manusia normal. Allah SWT berfirman:

5.png - 13.60 kB

Maksud:Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaannya dan rahmatNya, bahawa Ia menciptakan untuk kamu (wahai kaum lelaki), isteri-isteri dari jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya, dan dijadikanNya di antara kamu (suami isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan (yang menimbulkan kesedaran) bagi orang-orang yang berfikir.” (ar-Rum, ayat 21)

Sidang Jumaat yang dirahmati Allah SWT,
Manakala tanggungjawab kedua pula ialah mengamalkan “Syura” yakni saling berbincang untuk mrncapai keputusan terbaik dalam sesuatu perkara. Menghiudupkan amalan “Syura” dalam sesebuah keluarga muslim dapat membantu sesebuah perkahwinan kekal berada di tahap optimal. Kerana intipati amalan “Syura” itu mengandungi unsur komunikasi dua hala serta toleransi antara suami dan isteri. Allah SWT berfirman:

6.png - 3.67 kB

Maksudnya:…dan juga bermesyuaratlah dengan mereka dalam urusan (peperangan dan hal-hal keduniaan) itu.….” (Surah Al-Imran, ayat 159)

Sidang hadirin yang dirahmati,
Sebagai kesimpulan, khatib ingin berpesan dan mengingatkan, bagaimana nilai dan tanggungjawab di dalam kehidupan keluarga muslim itu sangat berkaitrapat, yang di mana kegagalan sesebuah perkahwinan itu berpunca daripada kegagalan nilai yang luhur itu untuk dilindungi dengan tanggungjawab yang sepatutnya dilaksanakan secara bersalingan dalam keluarga muslim ini. Oleh itu, tanggungjawab dan nilai sesebuah perkahwinan yang hakiki, sepertimana diajarkan Islam, perlulah diamalkan dan dihayati, demi perkahwinan yang sakinah, mawaddah dan rahmah.

7.png - 26.21 kB

 

 

8.png - 125.54 kB

Ya Allah! Kurniakanlah kepada kami kesejahteraan, keamanan, keselamatan serta lindungilah kami daripada bala bencana dan wabak penyakit berbahaya khususnya Covid-19.

Ya Allah! Kurniakanlah kepada kami kekuatan untuk mematuhi SOP yang disediakan MKN dan KKM bagi membendung penyebaran Covid-19 yang sememangnya telah berada dalam komuniti kami. Sesungguhnya kepadaMu juga tempat kami memohon perlindungan.

Ya Allah, Jadikanlah kami dan daripada keturunan kami orang-orang yang istiqamah mendirikan solat secara berjemaah, menunaikan zakat, mewakafkan harta dan berinfaq pada jalan yang Engkau redhai. Sesungguhnya hanya kepadaMu jua Ya Allah tempat Kami mengadu dan memohon pertolongan.

10.png - 63.05 kB

 

 Muat turun khutbah

1.png - 883.30 kB

2.png - 52.69 kB

Sidang Jumaat yang dirahmati Allah sekalian…

Pada hari yang mulia serta penuh dengan keberkatan ini, marilah kita meningkatkan ketakwaan kepada Allah SWT dengan menjunjung segala suruhan dan meninggalkan segala larangan-Nya. Mudah-mudahan dengan ketaqwaan kepada-Nya, kita akan memperoleh kebahagian hidup di dunia dan akhirat.

Sidang Jumaat yang dirahmati Allah sekalian…

Bersempena dengan sambutan Hari Antidadah Kebangsaan yang jatuh pada 19 Febuari setiap tahun, maka khutbah pada hari ini menjurus kepada usaha membebaskan komuniti kita daripada permasalahan dadah melalui tema "Institusi Kekeluargaan Pemangkin Komuniti Bebas Dadah".

Setiap insan mendambakan kehidupan yang harmoni dan keluarga harmoni perlu dititikberatkan kerana pembinaan, pembangunan dan kejayaan sesebuah masyarakat mahupun negara bermula daripada keluarga yang harmoni, sihat fizikal psikologi dan pemikiran.

Adalah menjadi tanggungjawab kita untuk melahirkan keluarga yang sentiasa berpegang teguh dengan akidah Islam yang syumul di samping sentiasa mengamalkan amal ibadah seperti solat, berzikir, puasa dan sebagainya serta tidak bersikap individualistik dan materialistik.

Sekiranya setiap individu mempunyai rasa kepunyaan dan tanggungjawab sudah tentulah perkara-perkara yang negatif dalam kalangan masyarakat seperti penyalahgunaan dadah dan pelencongan sosial lain dapat dihindari.


Sidang Jumaat yang dirahmati Allah sekalian...

Saban hari kita sering diperdengarkan dengan permasalahan sosial dan semakin lama semakin membimbangkan. Antara perkara yang menyumbang kepada permasalahan ini adalah penyalahgunaan dadah dan pelencongan sosial lain seperti ponteng sekolah, lepak serta perpisahan dalam keluarga. Menurut statistik yang dikeluarkan oleh Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) sehingga tahun 2020, terdapat lebih 140 ribu penagih dadah direkodkan dan daripada jumlah tersebut hampir 80 peratus terdiri daripada bangsa Melayu dan beragama Islam.

Kerajaan membelanjakan ratusan juta ringgit untuk menangani permasalahan ini termasuklah dengan membina pusat-pusat pemulihan serta menggalakkan penubuhan Pusat Pemulihan Dadah Persendirian (PPDP) di samping menjalankan kempen pendidikan pencegahan dan kesedaran kepada orang ramai. Namun, usaha-usaha ini belum membuahkan hasil yang boleh dibanggakan.


Sidang Jumaat yang dirahmati Allah sekalian...

Banyak kajian menunjukkan berlaku penyalahgunaan dadah berpunca daripada institusi kekeluargaan yang tidak harmoni dan pengaruh rakan-rakan. Justeru, akibat ketidakharmonian ini, menyebabkan ramai yang mencari jalan penyelesaian dengan cara yang salah. Masih belum terlambat untuk kita bertindak bagi mengatasinya. Oleh itu, keluarga haruslah berperanan:

Pertama: Memperkukuhkan pegangan akidah dan mengamalkan kehidupan beragama di dalam keluarga.

Dengan kehidupan beragama yang sempurna sudah pasti akan menghindarkan seseorang daripada gejala yang tidak sihat kerana agama adalah benteng paling ampuh dalam menjaga umat Islam daripada melakukan perkara-perkara yang negatif.

Kedua: Menjalinkan hubungan di antara ahli masyarakat. Hubungan yang baik atau jalinan yang erat dalam kalangan masyarakat akan menimbulkan cakna dengan keadaan sekeliling serta tidak individualistik.

Sikap ambil kisah dan peduli terhadap masyarakat yang terlibat dengan permasalahan sosial seperti dadah perlu diperkukuhkan. Tindakan segera yang sewajarnya seperti menasihati dan melaporkan kepada pihak yang bertanggungjawab sekiranya masih berterusan perlu dilakukan. Rasulullah SAW bersabda dalam hadis yang diriwayatkan oleh Imam Muslim yang bermaksud: ”Sesiapa di kalangan kamu yang melihat kemungkaran hendaklah dia mengubahnya dengan tangan, sekiranya dia tidak mampu hendaklah mengubahnya dengan lidah, sekiranya tidak mampu hendaklah dia mengubah dengan hati dan mengubah dengan hati adalah selemah-lemah iman”.

Ketiga: Sentiasa prihatin dan mengambil berat tentang perkembangan anak-anak dari sudut jasmani, emosi, rohani, intelektual dan sahsiah.

Ibu bapa hendaklah mengambil berat dan ambil tahu setiap perkembangan atau perubahan anak-anak. Ibu bapa perlu prihatin dan menjadi sahabat kepada anak-anak. Pendekatan ini secara tidak langsung akan memberi ruang untuk ibu bapa mengetahui rakan anak-anak mereka sama ada sewaktu di sekolah mahupun pun di luar waktu persekolahan. Perkara ini amat penting kerana Islam mengajar kaedah dalam mendidik anak-anak supaya mereka terpelihara daripada anasir yang tidak baik. Rasulullah SAW bersabda mafhumnya: ”Perintahlah anak-anak kamu supaya mendirikan sembahyang ketika berusia tujuh tahun dan pukullah mereka kerana meninggalkan sembahyang ketika berumur sepuluh tahun dan asingkanlah tempat tidur di antara mereka (lelaki dan perempuan).” (Hadis riwayat Abu Daud).

Keempat: Berdoa agar masyarakat sentiasa terpelihara dan dilindungi oleh Allah SWT daripada keburukan.

Doa adalah senjata bagi orang-orang Islam. Oleh yang demikian, menjadi tanggungjawab semua supaya sentiasa berdoa agar terpelihara daripada segala keburukan terutama ibu bapa yang mempunyai anak-anak dan perlu diingat bahawa doa ibu bapa terhadap anak-anaknya sangat mustajab. Allah SWT berfirman di dalam Surah al-Furqan ayat 74:

3.png - 10.75 kB

Maksudnya: “…Ya Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami isteri-isteri kami dan keturunan kami sebagai penyenang hati (kami), dan jadikanlah kami imam bagi orang-orang yang bertakwa”.


Sidang Jumaat yang dirahmati Allah sekalian…

Antara penghayatan yang boleh dijadikan pedoman melalui khutbah pada hari ini ialah:

Pertama: Akidah yang mantap serta kehidupan beragama adalah tunjang keharmonian sesebuah keluarga.

Kedua: Institusi kekeluargaan yang harmoni akan menghindarkan masyarakat daripada terjebak ke dalam gejala yang tidak sihat seperti penagihan dadah.

Ketiga: Setiap individu perlu berperanan di dalam menyelesaikan permasalahan ini demi melahirkan masyarakat yang harmoni. Pepatah Melayu mengatakan ʺBulat Air Kerana Pembentung Bulat Manusia Kerana Muafakatʺ.

Akhir kata sekali lagi mimbar menyeru kepada semua, sementara kita masih ada masa dan tenaga, marilah kita semua mudik hingga ke hulu sungai dan mencari sebab mengapa mereka masih lagi terjun ke dalam sungai dan marilah kita menghalang mereka daripada bermain-main di air yang deras kerana kesannya teramatlah berat untuk ditanggung. Ingatlah! Mencegah lebih baik daripada mengubati. Katakan tidak kepada dadah dan pelencongan sosial!

4.png - 19.36 kB

Maksudnya: “Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah diri kamu dan keluarga kamu dari api Neraka yang bakarannya manusia dan batu; Penjaganya malaikat-malaikat yang keras kasar; tidak menderhaka kepada Allah dalam segala yang diperintahkan-Nya kepada mereka, dan mereka pula tetap melakukan segala yang diperintahkan.” (At-Tahrim:6)

5.png - 32.88 kB

6.png - 125.03 kB

7.png - 135.03 kB

 Muat turun khutbah

1.png - 4.28 MB

2.png - 94.88 kB

PARA JEMAAH JUMAAT YANG DIMULIAKAN ALLAH SWT!
Mudah-mudahan kita semua beroleh rahmat daripada Allah SWT, yang dengannya membolehkan kita terus menikmati limpahan taufik dan hidayah-Nya. Dalam kerangka itu, sama-samalah kita terus meningkatkan keimanan dan ketakwaan kita kepada Allah, yang pastinya melalui pematuhan segala perintah dan larangan-Nya. Jika kita benar-benar istiqamah menjadikan sifat takwa sebagai tuntunan hidup kita, insya Allah, kita akan beroleh kebahagian dan kemuliaan yang abadi di sisi Allah SWT.

 

KAUM MUSLIMIN YANG DIRAHMATI ALLAH!
Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah sesuatu nikmat yang telah dikurniakan-Nya kepada kita sehingga kita berusaha mengubah nikmat berkenaan memberi manfaat kepada kita. Dan, perlu ditegaskan bahawa nikmat yang dimaksudkan di sini tidak hanya merujuk kepada rezeki berupa makanan, minuman dan gunaan sahaja, malahan turut merangkumi segala anggota tubuh badan kita seperti tangan, kaki, mata, telinga, akal dan sebagainya. Kesemuanya itu dikatakan sebagai nikmat kerana ia merupakan antara sekian banyak sarana dan wasilah mencapai kejayaan bagi mewujudkan keadaan hidup yang lebih baik dan diredai Allah SWT di dunia dan di hari kemudian.

Sedangkan saranan serta seruan untuk mencapai kemenangan dan kejayaan itu pula dikumandangkan sekurang-kurangnya lima kali dalam sehari, iaitu sewaktu azan solat lima waktu. Lafaz “haiyaalal falah“ yang antara lain membawa maksud “mari menuju kemenangan” membuktikan bahawa Islam menuntut umatnya supaya tidak hanya berpeluk tubuh dan cepat berpuas hati dengan pencapaian hari kemarin dan hari ini, akan tetapi umat Islam hendaklah terus bangkit dan mara pada hari-hari esok untuk mencipta kemajuan dan kejayaan yang lebih besar dan bermakna di bawah kerangka redha Allah SWT. Anjuran ini dititipkan Allah SWT melalui firman-Nya:--

3.png - 13.50 kB

Mafhumnya: “…Dan baikilah (dengan sebaik-baiknya segala usaha dan) perbuatan kamu; kerana sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang berusaha memperbaiki amalannya.” (. Al-Baqarah: 195)

Dari mafhum ayat tersebut, jelas sekali Allah SWT menganjurkan umat Islam supaya mencapai kemajuan dan kejayaan dalam pelbagai disiplin hidup yang dapat mensejahterakan kehidupan umat dan masyarakat seluruhnya. Hikmahnya sudah tentulah untuk mengupayakan umat Islam dan Negara yang dihuninya menjadi hebat, cemerlang dan digeruni serta dihormati oleh golongan-golongan manusia lain sama ada kawan mahupun lawan.


SAUDARA JEMAAH YANG BERBAHAGIA!
Kunci utama bagi mencapai dan mencipta kejayaan bermula daripada “usaha”. Yakni, suatu tindakan atau upaya memikir dan mencari jalan bagaimana nikmat sedia ada kurniaan Allah SWT dapat diguna dan dimanfaatkan sebagai agen perubahan. Iaitu, perubahan daripada keadaan jahil kepada keadaan berilmu dan bijaksana: keadaan serba lemah kepada keadaan lebih kuat; keadaan serba mundur kepada keadaan lebih maju dan daripada bangsa yang tidak bertamadun kepada bangsa yang hebat dan terbilang.
Pemangkin usaha ini sudah tentulah melalui asuhan, pendidikan, latih tubi dan pengalaman turun ke lapangan. Di samping itu, kesediaan dan kesungguhan diri sendiri turut menjadi faktor penentu kejayaan sesuatu usaha yang dilakukan sama ada sebagai pelajar mahupun sebagai pekerja, peniaga, petani, nelayan dan sebagainya. Perlu disedari juga bahawa hasil sesuatu usaha itu banyak bergantung kepada daya usaha sendiri selain faktor pemangkin serta sokongan lainnya.

 

HADIRIN JEMAAH YANG DIRAHMATI ALLAH!
Setiap perancangan dan usaha yang dilakukan untuk mencapai apa yang dicita-citakan dan dihajati sebaiknya diiringi dengan “doa”, iaitu memohon pertolongan kepada Allah supaya segala urusan dipermudahkan dan diberkati. Ini kerana, manusia hanya boleh merancang dan berusaha, sedangkan Allah adalah sebaik-baik perancang dan maha pengabul akan segala permohonan serta hajat hamba-hamba-Nya.
Sesungguhnya berdoa memohon pertolongan kepada Allah SWT dalam apa jua urusan yang menjurus ke arah kebaikan sangatlah dianjurkan. Ini selaras dengan firman Allah SWT:--

4.png - 23.19 kB 

Maksudnya: “Dan Tuhan kamu berfirman: “Berdoalah kamu kepada-Ku nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu. Sesungguhnya orang yang sombong takbur daripada beribadat dan berdoa kepada-Ku, akan masuk neraka Jahanam dalam keadaan hina.” (S. Al-Ghafir: 60)

Selaras dengan mafhum firman Allah ini, hindarilah daripada menjadi hamba yang sombong takbur terhadap anjuran Allah SWT. Sebaliknya tarbiahlah diri menjadi hamba yang sentiasa tunduk dan patuh kepada saranan serta perintah Allah SWT dengan melazimi amalan berdoa memohon pertolongan dan petunjuk kepada Allah. Sesungguhnya Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui akan keadaan hamba-hamba-Nya.

KAUM MUSLIMIN RAHIMAKUMULLAH!
Setelah berusaha dan berdoa, maka langkah seterusnya dalam kerangka untuk berjaya dalam apa jua bidang yang diceburi adalah bertawakkal kepada Allah SWT. Bertawakkal bererti berserah diri kepada Allah akan ketentuan hasil usaha yang dilakukan.
Perbuatan bertawakkal dan pasrah kepada ketentuan Ilahi bertepatan dengan anjuran Allah SWT:--

5.png - 16.63 kB 

Maksudnya: “…Apabila engkau telah berazam maka bertawakkallah kepada Allah, sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang bertawakkal kepada-Nya.” (S. Ali-imraan: 159)

SAUDARA JEMAAH JUMAAT YANG MULIA!
Sebagai kesimpulannya, jika hendak berjaya, jangan hanya memandang kepada tangga-tangga kejayaan. Sebaliknya, dakilah tangga-tangga kejayaan itu dengan keyakinan, kesungguhan dan iltizam serta semangat yang tinggi. Maknanya, sama ada saudara seorang pelajar, pekerja, peniaga, usahawan mahupun sebagai petani, penternak dan nelayan, saudara-saudara juga perlu berusaha, berdoa dan bertawakkal kepada Allah SWT.
Biarlah bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian. Setiap kesukaran dan kepayahan pasti akan disertai kemudahan. Ini sebagaimana firman Allah:--

6.png - 11.53 kB 

Maksudnya: “Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan, (Sekali lagi ditegaskan): Bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan.” (S. al-Insyiraah: 5-6)

 7.png - 54.42 kB

 8.png - 254.04 kB

 9.png - 271.10 kB

 

 

 Muat turun khutbah

1.png - 1.70 MB

2.png - 995.74 kB

3.png - 1.15 MB

4.png - 1.02 MB

5.png - 411.91 kB

Ya Allah! Kurniakanlah kepada kami kesihatan, kesejahteraan, keamanan, keselamatan serta lindungilah kami daripada bala bencana dan wabak penyakit berbahaya khususnya Covid-19.

Ya Allah! Kurniakanlah kepada kami kekuatan untuk mematuhi SOP yang disediakan oleh MKN dan KKM bagai membendung penyebaran Covid-19 yang sememangnya telah berada dalam komuniti kami. Sesungguhnya kepadaMu juga tempat kami memohon perlindungan.

Ya Allah, jadikanlah kami dan daripada keturunan kami orang-orang yang istiqamah mendirikan solat secara berjemaah, menunaikan zakat, mewakafkan harta dan berinfaq pada jalan yang Engkau redhai. Sesungguhnya hanya kepadaMu jua Ya Allah tempat Kami mengadu dan memohon pertolongan.

7.png - 284.04 kB

 Muat turun khutbah

1.png - 4.55 MB

 

2.png - 187.93 kB

MUSLIMIN YANG DIRAHMATI ALLAH SEKELIAN,

Saya berpesan buat diri saya dan sidang jemaah sekalian, agar, marilah kita bertaqwa kepada Allah SWT dengan mematuhi segala suruhanNya, dan menjauhi segala laranganNya. Semoga kita semua beroleh keberkatan hidup di dunia ini dan kebahagiaan abadi di Akhirat kelak.

MA’ASYIRAL MUSLIMIN RAHIMAKUMULLAH,

Sesungguhnya Allah SWT telah menciptakan manusia dengan sebaik-baik ciptaan lagi mulia disisiNya. Manusia diciptakan dengan sekujur jasad, yang dengannya segala keperluan duniawinya seperti makan, minum, mencari nafkah, meneruskan zuriat keturunan, mampu dilaksanakan dengan sebaiknya. Tidak sekadar itu, Allah SWT juga menciptakan hati di dalam diri manusia, yang dengannya manusia mampu berfikir dan berakal, meneroka dunia serta mengabdikan diri kepada Allah SWT.Tanpa hati dan akal, sudah tentulah manusia itu tiada bezanya dengan haiwan-haiwan lain, hanya sekadar makan minum dan beranak. Akan tetapi, manusia istimewa di sisi Allah dengan hati dan akalnya, dengannya dia menggalas tanggungjawab tauhid: beribadat mengesakan Allah SWT, dan beribadat dengan memakmurkan dunia.

SIDANG JUMAAT YANG DIKASIHI ALLAH,

Sepertimana jasad merupakan pinjaman Ilahi yang mesti dipelihara, begitulah juga hati ini. Sekiranya tidak dikawal daripada hawa nafsu yang jahat, ia akan rosak, dan akan menjerumuskan kita ke neraka Jahannam, naudzubillah. Sesungguhnya hati yang baik, akan menghasilkan amalan yang baik. Hati yang baik ialah hati yang tahu akan tanggungjawabnya sebagai hamba Allah, dan tahu bahawa Allah sedang memerhatikannya. Hati yang baik ialah hati yang ringan melakukan amal kebaikan. Lidahnya menuturkan kata-kata yangbaik, tidak berbohong apatah lagi berkata-kata yang kesat. Tangan dan kakinya ringan dalam melakukan amal soleh dan saling membantu sesama insan. Pandangan matanya dijaga. Malaikat Rakib dan Atid mencatit amal baiknya, yang akan dibentangkan kelak di hadapan Allah. Justeru, penting bagi kita memahami urusan hati ini, dan bermujahadah untuk memperbaikinya. 3

KAUM MUSLIMIN SIDANG JUMAAT YANG SAMA-SAMA BERBAHAGIA,

Antara ulama yang telah berbincara persoalan mengenai mujahadah merawat dan memperbaiki hati ialah Sunan Bonang rahimahullah, salah seorang daripada Wali Songo. Beliau meninggalkan nasihatnya dalam bentuk kata-kata yang mudah dihafal dan difahami, di dalam bait syairnya 'Tombo  Ati', atau diterjemahkan sebagai „Penawar Hati‟. Kesemua nasihat ini mengambil pedoman daripada al-Quran dan Sunnah. Nasihat pertama daripada 'Tombo Ati' itu ialah : Bacalah al-Quran dan fahamilah maknanya.  Membaca al-Quran menghidupkan hati sekiranya dihayati dalam kehidupan seharian. Allah SWT berfirman menegur mereka yang tidak menghayati al-Quran:

 

3.png - 130.55 kB

 

Mafhumnya: “(Setelah diterangkan yang demikian) maka adakah mereka sengaja tidak berusaha memahami serta memikirkan isi Al-Quran? Atau telah ada di atas hati mereka kunci penutup (yang menghalangnya daripada menerima ajaran Al-Quran)?” (Surah Muhammad, ayat 24) Daripada ayat ini, Allah SWT bukan setakat menegur mereka yang tidak menghayati al-Quran, akan tetapi sekaligus mengajarkan kita cara untuk membuka penutup hati, dan merawat hati yang rosak

MA’ASYIRAL MUSLIMIN RAHIMAKUMULLAH,

Nasihat kedua daripada 'Tombo Ati' itu ialah: Laksanakanlah Tahajjud. Tahajjud merupakan antara amalan yang paling disukai Allah SWT. Ia juga berfaedah untuk mengukuhkan hati, memberikan ketenangan dan kelapangan fikiran. Allah SWT berfirman dalam surah al-Isra’ ayat 79:

4.png - 183.02 kB

Mafhumnya: “Dan bangunlah pada sebahagian dari waktu malam serta kerjakanlah "sembahyang  tahajjud" padanya, sebagai sembahyang tambahan bagimu; semoga Tuhanmu membangkit dan  menempatkanmu pada hari akhirat di tempat yang terpuji.” Nasihat ketiga daripada 'Tombo Ati' itu: Banyakkan berzikir di waktu akhir malam yakni waktu sahur. Allah SWT amat mencintai amalan berzikir, dan akan mengurniakan ketenangan jiwa bagi mereka yang berzikir mengingatiNya. Allah SWT juga telah mengajarkan kita akan waktu yang terbaik untuk berzikir itu di mana Allah menyifatkan amalan-amalan orang yang beriman menerusi firmanNya:

 

5.png - 165.36 kB

Maksudnya: “Mereka sentiasa mengambil sedikit sahaja: masa dari waktu malam, untuk mereka tidur. Dan pada waktu akhir malam (sebelum fajar) pula, mereka selalu beristighfar kepada Allah (memohon ampun).” (Adz-Dzaariyaat, ayat 17-18)4

JEMAAH JUMAAT YANG DIKASIHI ALLAH SEKALIAN,

Nasihat keempat daripada 'Tombo Ati' itu ialah: Banyakkan berpuasa. Sesungguhnya amalan berpuasa memiliki faedah yang hebat dalam memperbaiki rohani dan jasmani seorang Muslim. Faedah puasa bagi jasmani Muslim ialah, ia memberikan peluang untuk badan kita berehat daripada menghadam makanan, dan memberi peluang untuk badan kita memproses dan membuang segala sisa toksik yang berkeladak di dalamnya. Faedah rohani bagi puasa tentunya lebih hebat. Ia merupakan latihan bagi kita untuk mengawal hawa nafsu, dengan mematuhi segala pantang-larang dalam berpuasa. Di samping tidak makan dan minum, kita juga diperintahkan untuk mengawal pandangan dan kata-kata sepanjang tempoh berpuasa. Puasa juga merupakan senjata kita melawan syaitan. Rasulullah SAW bersabda:

 

6.png - 8.47 kB

Maksudnya: “Sesungguhnya syaitan berjalan di dalam badan anak Adam melalui saluran darah.” (HR Bukhari & Muslim). Para ulama mentafsirkan hadis ini bahawa berpuasa akan menyempitkan saluran darah buat syaitan, dan menghalangnya sampai ke dalam hati muslim, serta mematahkan serangan dan hasutannya kepada muslim

Sidang hadirin yang dirahmati,

Nasihat kelima dan terakhir daripada 'Tombo Ati' itu ialah: Bergaul dengan orang-orang soleh.  Sesungguhnya teman kita adalah cerminan kita, dan yang akan memberi pengaruh kepada kita. Sekiranya kita ingin menjadi orang soleh dan baik-baik, maka pilihlah sahabat yang baik-baik juga, dan yang menjaga agamanya sesuai dengan nasihat Rasulullah SAW dan pesanan para alim ulama.

7.png - 111.53 kB

8.png - 463.52 kB

9.png - 633.59 kB

 

 

 Muat turun khutbah

 

Bilangan Pelawat

449319
TodayToday1
YesterdayYesterday0
This WeekThis Week1
This MonthThis Month1
All daysAll days449319

Peta Lokasi

 

Alamat Perhubungan

Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah

Tingkat 3, 9 dan 10, Blok A, Wisma MUIS, Beg Berkunci 103,

88737 Kota Kinabalu, Sabah.

088 - 522 222

088 - 233 573 / 088 - 248 324

 Sekiranya terdapat sebarang pertanyaan, sila klik pada pautan email ini: @jheains