A- A A+

CARIAN ANDA

 

 


SIDANG JUMAAT YANG DIRAHMATI ALLAH SWT SEKALIAN,

Saya ingin menyeru kepada diri saya dan kepada semua tetamu Allah sekalian, marilah sama-sama kita meningkatkan ketaqwaan kita kepada Allah SWT, dengan melaksanakan segala perintahNya dan meninggalkan segala laranganNya. Marilah kita memperbanyakkan amal soleh dan berusaha memperbaiki diri pada setiap detik dan masa sebelum ajal yang telah ditetapkan oleh Allah SWT berkunjung tiba.

SAUDARA MUSLIMIN YANG DIRAHMATI ALLAH!

Pada tanggal 26 Januari setiap tahun, warga Kastam di 180 buah negara yang menganggotai World Customs Organisation (WCO) akan meraikan Hari Kastam Sedunia, bertujuan untuk menyemarakkan kesedaran tentang sumbangan Kastam dalam memastikan perdagangan dunia bergerak merentasi sempadan negara masing-masing secara cekap, selamat serta menyumbang kepada kemakmuran sejagat. Justeru, tema yang dipilih untuk sambutan kali ini, ‘ Kastam Memacu Kelestarian Bagi Kemakmuran,Rakyat dan Sejagat'.

MAASYIRAL MUSLIMIN RAHIMAKUMULLAH,

Tentunya bukan tugas mudah, bagi Jabatan Kastam Diraja Malaysia untuk mengekalkan kelangsungan menjana sumber ekonomi demi untuk mencapai keperluan rakyat dan kemakmuran negara. Dengan kekuatan seramai hampir 15,000 anggota, dari pelbagai latar belakang, ianya memberikan cabaran yang besar kepada sesebuah agensi seperti kastam yang terlibat dengan kutipan cukai dan tugas-tugas penguatkuasaan yang tentunya bertemu dengan para penyeludup yang begitu licik dan melanggar undang-undang perdagangan negara. Justeru, perlunya setiap warga kastam diingatkan, bahawa tugasan sebagai warga kastam merupakan satu tanggungjawab dan amanah daripada Allah SWT. Sekiranya setiap warga kastam mempunyai nilai tanggungjawab dan amanah serta memahami arah tuju kehidupan dalam hati sanubari masing-masing, sudah pasti kemampanan ini dapat direalisasikan dalam meningkatkan hasil sekaligus dapat memakmurkan negara. Firman Allah SWT dalam surah Al – An’am ayat 165:

Yang bermaksud: "Dan Dia lah Yang menjadikan kamu khalifah di bumi dan meninggikan setengah kamu atas setengahnya Yang lain beberapa darjat, kerana ia hendak menguji kamu pada apa Yang telah dikurniakanNya kepada kamu. Sesungguhnya Tuhanmu amatlah cepat azab seksaNya, dan Sesungguhnya ia Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani".

SIDANG JUMAAT YANG DIRAHMATI ALLAH SWT SEKALIAN,

Untuk menjadi manusia yang bertanggungjawab dan amanah dalam melaksanakan tugas, mimbar pada hari ini ingin berkongsi apa yang diajar oleh Baginda Rasulullah SAW kepada ummatnya. Terdapat empat (4) golongan manusia yang tidak akan berasa runsing atau gelisah ketika manusia lain menempuh kegawatan pada hari kebangkitan di Mahsyar nanti. Malah golongan ini akan ditempatkan oleh Allah SWT di satu bukit ‘kasturi’ yang sangat harum dan nyaman. Sungguh mewah dan selesanya golongan ini menanti untuk memasuki syurga yang telah disediakan oleh Allah SW kepada mereka. Siapakah golongan ini? Sabda Rasulullah SAW, golongan ini adalah :

Pertama : seorang yang membaca al Qur’an semata-mata untuk mendapatkan keredhaan Allah SWT’. Justeru itu, memang tidak dinafikan, al Quran menjadi asas kepada pembinaan seorang muslim yang sejati dan dikehendaki oleh Allah. Sekiranya kita mampu untuk melahirkan manusia yang memahami dan mempraktikkan isi al Quran, biarpun di mana kita diberi tugasan, pasti objektif jabatan itu akan tercapai dengan gemilang.

Ini terbukti semasa zaman sahabat, yang mana Rasulullah SAW mampu menukarkan rantau arab Jahiliyyah ketika itu kepada bangsa yang bertamadun, dan ini diperakui oleh Orientalis Barat, yang mana mereka terpana dengan kebangkitan tamadun arab ketika itu. Ianya tidak lain dan tidak bukan, al Quranlah yang menjadi asas kepada kebangkitan ini. Justeru, bagi membina manusia, kita perlu kembali kepada al- Quran dan as Sunnah.

SAUDARA MUSLIMIN YANG DIRAHMATI ALLAH!

Golongan Kedua : Pemimpin yang disukai dan disenangi rakyat. Dalam mencapai visi dan misi sesebuah negara atau jabatan, ianya memerlukan seorang pemimpin yang bijak dalam mengharungi setiap cabaran. Bukan bijak mengurus sumber sahaja, bahkan bijak dalam mendepani kehendak rakyat atau para pekerjanya, dan menjadi idola serta sangat dihormati di kalangan rakyat atau para pekerja bawahannya. Manakala;

Golongan Ketiga : Para Muazzin di masjid atau surau yang sentiasa berdoa kepada Allah SWT semata-mata untuk mendapat ganjaran daripada-Nya. Setiap kalimah-kalimah azan, sebenarnya menyentuh hati orang yang beriman. Sebab itulah para Muazzin diberikan keistimewaan oleh Allah SWT di padang mahsyar nanti. Daripada Mu’awiyah RA, bahawa aku mendengar Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:

“Para Muazzin merupakan manusia yang panjang lehernya pada hari kiamat”. (Riwayat Muslim (387))

Betapa bertuahnya seorang Muazzin, yang menjadi manusia tumpuan Allah SWT di akhirat kelak. Kalimahnya membesarkan Allah, memperakui kerasulan, mengajak manusia untuk bersolat dan seterusnya menuju kejayaan yang hakiki. Tetapi, realitinya zaman kini, kalimah- kalimah ini seperti sepi di telinga umat, sibuk mengejar cita-cita dan harta, kerana sangkaan mereka itulah kejayaan yang hakiki di dunia. Masjid dan surau hanya dipenuhi oleh mereka yang putih rambutnya, perlahan pergerakannya, rabun matanya, kabur pendengarannya. Di manakah perginya yang mudamuda, adakah mereka sedang khayal mengejar habuan dunia?

MAASYIRAL MUSLIMIN RAHIMAKUMULLAH,

Golongan ke- empat :Iaitu orang yang diuji dengan hartanya, sama ada ia kaya atau sebaliknya. Namun demikian ujian yang ditimpakan kepadanya tidak menjejaskan amalan akhiratnya sedikitpun. Setiap kita mengimpikan kekayaan harta di dunia, akan tetapi kekayaan dan kesenangan yang dinikmati itu biarlah bersumberkan pendapatan yang halal di sisi syarak. Ini kerana, sesungguhnya setiap harta yang kita ada, tentunya tidak akan terlepas daripada hisab Allah SWT. Firman Allah SWT dalam surah At Takathur ayat 8 :

Yang bermaksud: "Selain dari itu, Sesungguhnya kamu akan ditanya pada hari itu, tentang Segala nikmat (yang kamu telah menikmatinya)!"

SIDANG JUMAAT YANG DIRAHMATI ALLAH SWT SEKALIAN,

Dengan memahami konsep kehidupan sebagai seorang muslim, kita akan berada di atas landasan yang diredhai oleh Allah SWT dan insya’-Allah berjaya di dunia juga di akhirat. Manusia sebeginilah yang perlu dilahirkan untuk menjadi hamba yang berjaya, dan pentadbir serta pengurus sumber yang cemerlang di dunia dan terjamin di akhirat. Mimbar yakin, dengan lahirnya manusia sebegini, pasti akan terjamin integritinya dalam melaksanakan tugas walau dimana dia berada. Ini kerana, di hatinya mempunyai nilai ihsan yang meyakini bahawa setiap apa yang dilakukannya pasti akan disaksikan oleh Allah SWT, dan sentiasa dicatat oleh dua Malaikat Raqib dan ‘Atid.

SAUDARA MUSLIMIN YANG DIRAHMATI ALLAH!

Akhirnya, Islam mengajar kita agar memelihara interaksi dengan alam semula jadi. Ini menunjukkan bahawa setiap yang ada di dunia ini mempunyai kepentingan masing- masing dan saling perlu memerlukan di antara satu sama lain. Dalam usaha kita memakmurkan bumi Allah ini, kita perlu seiring menjaga dan mengekalkan kelestarian alam untuk kesinambungan dan kemakmuran di muka bumi. Kemuncak interaksi ini apabila manusia itu dapat memahami sistem kehidupan dan saling bertanggungjawab dalam memakmurkan sumber alam. Justeru, sempena dengan Hari Kastam Sedunia kali ke 38 diharapkan warga Kastam dapat melipatgandakan lagi usaha kerana Allah dan rakyat disamping melaksanakan tugas dengan sebaik mungkin demi memakmurkan negara.

Kesimpulannya, khatib ingin mangajak sidang jemaah sekalian untuk mengambil iktibar daripada intipati khutbah hari ini iaitu:

Pertama: Kepada warga Kastam khususnya, marilah sama-sama kitaberusaha merealisasikan slogan sempena hari kastam sedunia pada kali iniagar dapat berganding bahu, memakmurkan negara dan mengekalkankelestarian alam.

Kedua: Tingkatkanlah penghayatan kita terhadap isi kandungan al Quran, berusaha untuk menjadi pemimpin yang disenangi ramai, para muazzin yang sentiasa mengimarahkan rumah-rumah Allah, dan orang yang tabah terhadap ujian harta benda.

Ketiga: Jagalah alam persekitaran, agar kita dapat menikmati kehidupan yang segar dan mendamaikan. Firman Allah SWT dalam surah Al-Baqarah ayat 164 yang bermaksud :"Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi, silih bergantinya malam dan siang, bahtera yang berlayar di laut membawa apa yang berguna bagi manusia, dan apa yang Allah turunkan dari langit berupa air, lalu dengan air itu Dia hidupkan bumi sesudah mati (kering) -nya dan Dia sebarkan di bumi itu segala jenis haiwan, dan pengisaran angin dan awan yang dikendalikan antara langit dan bumi; Sungguh (terdapat) tanda-tanda (keesaan dan kebesaran Allah) bagi kaum yang memikirkan".

***
Disediakan dan diedar oleh:
Unit Penerbitan
Bahagian Penyelidikan dan Informasi
Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah

NOTA: Teks khutbah ini mengandungi potongan ayat-ayat al-Quran dan Hadith Rasulullah SAW. Mohon jaga dengan cermat dan tidak disepahkan.

Untuk sebarang maklum balas, sila berhubung dengan:
Unit Penerbitan, Bahagian Penyelidikan dan Informasi,
Jabatan Hak Ehwal Agama Islam Negeri Sabah
088-522127/088-522142

Muat turun khutbah

 

 

jangan dulu PUBLISH!! (hold dulu sementara mendapat kelulusan KPP)

SIDANG JUMAAT YANG DIRAHMATI ALLAH SEKALIAN,

Saya berpesan kepada diri saya dan menyeru sidang Jumaat yang dikasihi sekalian, marilah kita meningkatkan ketaqwaan ke hadrat Allah S.W.T, dengan mentaati segala perintah-Nya dan menjauhi segala larangan-Nya. Mudah-mudahan kita tergolong sebagai hamba Allah yang terbaik, beroleh kejayaan di dunia dan di akhirat.

MUSLIMIN RAHIMAKUMULLAH!

Sifat takwa kepada Allah SWT adalah benteng menghalang diri daripada melakukan dosa di samping menjadi faktor pendorong umat Islam melakukan kebaikan. Inilah sebabnya kita disarankan supaya meningkatkan keimanan dan ketakwaan kepada Allah SWT dengan mengerjakan segala perintah-Nya dan menjauhi segala larangan-Nya agar terpelihara daripada azab neraka pada hari akhirat kelak. Tuntutan ini bertepatan dengan firman Allah SWT:-

Yang bermaksud: “Hai orang yang beriman, peliharalah diri kamu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah dari manusia dan batu...” (S. At-Tahrim: 6)

Jelas di sini, menjadi kewajipan bagi setiap Muslim menitikberatkan soal pendidikan rohani dan jasmani yang sempurna kepada ahli keluarga dalam usaha menjauhkan diri sendiri dan keluarga daripada api neraka. Apabila kita melaksanakan tanggungjawab mendidik dengan baik, bererti kita menjaga diri sendiri dan anak-anak kita daripada api neraka. Mudah-mudahan kita semua cenderung ke arah itu dan mampu menterjemahkannya dalam diri sendiri, keluarga serta organisasi yang kita pimpin agar selamat di dunia dan di akhirat.

MUSLIMIN RAHIMAKUMULLAH!

Ilmu dan pendidikan yang sempurna berperanan penting dalam memelihara serta membentuk fitrah insani sebagai hamba Allah SWT. Ia bertujuan memudahkan manusia mengendalikan urusan hidup secara terurus bagi mengimarah dan memakmurkan dunia sebagai persinggahan yang indah sebelum ke alam akhirat. Kenyataan ini sejajar dengan kepentingan dan keistimewaan ilmu yang dijelaskan oleh Rasulullah SAW melalui sabdanya yang bermaksud: “Sesiapa yang ingin kebahagiaan di dunia, maka perlu berilmu. Sesiapa yang inginkan akhirat, maka perlu dia berilmu. Dan sesiapa yang inginkan dunia dan akhirat, maka perlulah dia berilmu.” (HR Muslim).

Berdasarkan kepada pengertian hadis ini, dapat disimpulkan bahawa Nabi SAW memberi peringatan kepada umat Islam supaya menuntut ilmu dan menjauhi kejahilan. Manakala ilmu yang dituntut itu pula perlu dikuasai, diamalkan dan diaplikasikan dengan bijaksana supaya ia memberi sumbangan serta manfaat terhadap segala amal dan usaha yang dilakukan demi mencapai kebahagiaan hidup di dunia dan di akhirat.

MUSLIMIN RAHIMAKUMULLAH!

Dari perspektif Islam, pendidikan merupakan satu proses mengajar, mengasuh dan melatih rohani dan jasmani dengan berteraskan nilai baik dan terpuji yang bersumberkan al-Quran dan asSunnah. Ia bersesuaian dengan kejadian manusia yang diciptakan Allah terdiri daripada elemen roh dan jasad. Ini bererti, proses pendidikan seorang anak membabitkan beberapa peringkat yang bermula dari dalam kandungan sehingga lahir dan menjadi dewasa.

Justeru itu, bagi memastikan kesempurnaan dalam pendidikan anak, ibu bapa perlu membentuk suasana yang harmoni dan bercirikan keislaman dalam kehidupan berumahtangga. Ini kerana dunia pertama bagi seorang kanak-kanak adalah rumah ibu bapanya sendiri.

Sekiranya setiap pasangan suami isteri menghayati dan mengamalkan nilai-nilai Islam dalam kehidupannya, maka mudahlah bagi mereka menyemai dan menyuburkan roh Islam kepada anakanak. Jika pasangan gagal menerapkan nilai Islam dan mengekalkan kerukunan rumah tangga, maka sudah pasti sukar bagi mereka untuk mengasuh anak-anak mengikut acuan dan budaya hidup Islami.

Sebagai salah satu langkah awal dalam memastikan roh serta nilai-nilai Islam subur mekar dalam sebuah rumahtangga ialah memastikan bakal pasangan hidup dari kalangan yang berpegang teguh dengan agama, dan bukannya yang cantik dan berharta semata-mata. Hal ini sejajar dengan nasihat Rasulullah SAW melalui sabdanya yang bermaksud: "Wanita dikahwini kerana empat perkara iaitu kerana hartanya, keturunannya, kecantikannya dan agamanya. Maka pilihlah yang beragama kerana ia lebih menguntungkan kamu (lebih utama)." (HR Bukhari, Muslim dan Abu Daud)

MUSLIMIN RAHIMAKUMULLAH!

Sesi persekolahan yang baru bermula di negara kita sedikit banyak menimbulkan debaran kepada murid-murid yang baru memasuki alam persekolahan dan juga para ibu bapa yang menghantar anak-anak ke sekolah.

Namun demikian, harus kita ingat bahawa memulakan persekolahan bukan bermakna baru bermula proses pendidikan anak-anak atau murid-murid. Begitu juga, kewujudan sekolah dan kehadiran guru bukan bererti ibu bapa berlepas tangan daripada kewajipan mendidik anak kerana hakikatnya pendidikan awal bermula dari rumah lagi.

Sabda Rasulullah SAW, maksudnya: “Setiap bayi yang dilahirkan adalah suci fitrahnya. Ibu bapalah yang menjadikan mereka Yahudi, Nasrani mahupun Majusi.” (HR Bukhari dan Muslim).

Hadis ini menjelaskan bahawa anak-anak ibarat kain putih yang boleh dicorakkan atau dilukis dengan warna yang diinginkan. Namun, Ibu bapalah yang berperanan serta bertanggungjawab sepenuhnya mencorakkan hidup mereka dengan warna-warna yang menarik atau sebaliknya.

Sabda Rasulullah lagi, maksudnya: "Ajarkan anak-anak kamu solat ketika mereka berusia tujuh tahun. Pukullah mereka sekiranya mereka melalaikan solat apabila mereka berusia 10 tahun dan pisahkan tempat tidur mereka (lelaki dan perempuan)." (HR Ahmad dan Abu Daud).

Kedua-dua petikan sabda Rasulullah SAW ini memberi mesej yang jelas bahawa proses pendidikan anak-anak bermula dari rumah lagi, di mana ibu bapalah yang memain peranan penting mencorak hidup mereka selaras dengan cara hidup Islam. Sikap acuh tak acuh kaum ibu bapa dalam soal ini boleh membantutkan proses pembentukan keluarga sakinah sekali gus merencatkan pembangunan generasi rabbani.

MUSLIMIN RAHIMAKUMULLAH!

Walaupun para guru telah dipikulkan amanah untuk mendidik anak bangsa di sekolah-sekolah, namun tugasan formal itu mungkin terhad dan terbatas pada waktu dan premis sekolah sahaja. Ini bererti kejayaan sepenuhnya proses pendidikan anak atau murid menjadi warga yang berilmu, berakhlak, beramal soleh dan tahu berbakti kepada agama, bangsa dan Negara memerlukan sokongan dan kerjasama dari seluruh anggota masyarakat terutama sekali ibu bapa, para daie, pihak berkuasa dan lain-lain lagi. Sokongan dan kerjasama dalam menjayakan satu tugas yang mulia dan terpuji ini sangat dianjurkan oleh agama kita sebagaimana disarankan oleh allah SWT melalui firman-Nya:-

Yang bermaksud: “…Dan hendaklah kamu bertolong-tolongan untuk membuat kebajikan dan bertakwa, dan janganlah kamu bertolong-tolongan pada melakukan dosa dan pencerobohan. Dan bertakwalah kepada Allah, kerana sesungguhnya Allah Maha Berat azab seksa-Nya (bagi sesiapa yang melanggar perintah-Nya).” (S. Al-Maidah: 2).

Sehubungan itu saudara-saudara sekalian, hakikatnya kita semua adalah pendidik sama ada secara langsung ataupun tidak langsung. Ini kerana perbuatan mengajak, mengajar mahupun menyuruh perkara-perkara yang makruf dan bermanfaat termasuk proses pendidikan.

Malahan pembudayaan sifat ini akan mengupayakan pembentukan masyarakat penyayang, harmoni dan progresif, iaitu antara ciri unggul yang melatari sebuah Negara yang mempunyai status “Baldatun Toyyibah Wa Rabbun Ghafur”, yakni Negara yang baik dan beroleh keampunan dari Allah SWT.

MUSLIMIN RAHIMAKUMULLAH!

Anak-anak atau murid adalah amanah Allah yang perlu dididik dengan sebaiknya sejak mereka kecil supaya apabila besar kelak mereka menjadi warga yang berilmu, berakhlak mulia, beramal soleh dan sentiasa taat kepada Allah dan kedua ibu bapanya.

Ini penting dititikberatkan memandangkan mereka kelak akan menjadi orang dewasa yang mempunyai peranan penting pada masa hadapan. Mereka harapan generasi tua dan pewaris agama, bangsa dan Negara. Inilah hakikatnya yang perlu diterima oleh semua.

Oleh itu, marilah bersama memberikan pendidikan sempurna kepada anak demi melihat generasi terbaik pada masa depan. Korbankan sedikit masa dan harta untuk mereka, berikan kasih sayang serta tunjukkan contoh terbaik.

Semoga keberkatan ilmu yang disampaikan, keberkatan harta yang dibelanjakan dan kasih sayang sertta masa yang dicurahkan untuk mendampingi anak-anak menjadi sumber kekuatan untuk kita bersama-sama mencipta sebuah negara bangsa yang berjaya.

Firman Allah:-

Maksudnya: “Wahai anak kesayanganku, dirikanlah sembahyang, dan suruhlah berbuat kebaikan, serta laranglah daripada perbuatan yang mungkar, dan bersabarlah atas segala bencana yang menimpamu. Sesungguhnya yang demikian itu adalah dari perkara-perkara yang dikehendaki diambil berat melakukannya.” (S. Luqman: 17).

***
Disediakan dan diedar oleh:
Unit Penerbitan
Bahagian Penyelidikan dan Informasi
Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri SabahNOTA: Teks khutbah ini mengandungi potongan ayat-ayat al-Quran dan Hadith Rasulullah SAW. Mohon jaga dengan cermat dan tidak disepahkan.

 

Untuk sebarang maklum balas, sila berhubung dengan:
Unit Penerbitan, Bahagian Penyelidikan dan Informasi,
Jabatan Hak Ehwal Agama Islam Negeri Sabah
088-522127/088-522142

Muat turun khutbah

 
Sidang Jemaah Yang Dirahmati Allah,

Marilah kita bersama-sama meningkatkan ketaqwaan kepada Allah Subhanahu Wa Ta’ala dengan menjunjung segala perintah-Nya dan menjauhi segala larangan-Nya. Mudah-mudah dengan berbuat demikian, kehidupan kita sentiasa di bawah lindungan dan beroleh rahmat- Nya yang amat luas.

Sidang Hadirin Yang di kasihi,

Allah Maha Berkuasa dan Maha Mengetahui akan segala kejadian. Dialah juga yang menjadikan apa yang ada di bumi seperti manusia, jin, tumbuhtumbuhan dan haiwan serta menjadikan apa yang ada di langit seperti bulan, matahari dan sebagainya. Kejadian itu sebagai bukti keterangan yang nyata tentang kudrat, iradat, ilmu, kebijaksanaan serta pengurniaan nikmat daripada Allah SWT yang banyak dan luas yang mendorong supaya makhluk-Nya memuji dan bersyukur serta mengabdikan diri sebagai hamba dengan khusyuk dan tawaduk kepada- Nya.

Umat Islam mestilah percaya dengan penuh yakin bahawa Allah SWT pentadbir seluruh alam semesta ini. Segala peredaran cakerawala, bumi, bulan, matahari dan seumpamanya adalah di bawah kekuasaan Allah Subhanahu Wata’ala yang menggerakkannya. Peredaran bulan dan matahari yang teratur setiap hari secara berganti-ganti, matahari bergerak pada waktu siang manakala bulan beredar pada waktu malam adalah atas kudrat dan iradat Allah jua dan ia-Nya mempunyai hikmat dan tujuan tersendiri yang harus difikirkan olehhamba-hambanya.

Firman Allah dalam Surah Ibrahim ayat 33 :Yang bermaksud : ” Dan Ia juga yang menjadikan matahari dan bulan sentiasa beredar, untuk kepentingan kemudahan kamu, dan yang menjadikanmalamdan siangbagi faedah hidup kamu”.

Kejadian gerhana bulan dan matahari menunjukkan kepada kita bagaimana kedua kejadian ini walau pun hebat tetapi tetap berada di bawah arahan dan perintah Allah SWT. Betapa malang dan ruginya sekiranya ada umat manusia yang menjadikan bulan, matahari dan segala macam sesuatu selain daripada Allah SWT sebagai tuhan yang disembah akibat terpesona dengan kehebatannya yang tidak seberapa. Sehinggakan mereka gagal memahami bahawa adanya kuasa yang lebih hebat yang menciptakan setiap sesuatu yang mereka kagumi selama ini iaitu Allah SWT. Inilah antara kelemahan akal manusia yang terbatas had kemampuannya yang mana tanpa panduan dan suluhan agama maka manusia tidak mampu mengenal Allah SWT Tuhan yang mencipta alam semesta yang maha luas ini walaupun mereka terlalu kagum dengan alam ciptaan-Nya.

Sidang Jemaah Yang dikasihi,

Kejadian gerhana matahari bukanlah merupakan suatu tanda akan timbul suatu kejadian yang aneh dan menakutkan sebaliknya ia menunjukkan antara kehebatan dan kekuasaan Allah SWT. Kejadian gerhana juga bukanlah disebabkan oleh kematian atau kelahiran seseorang sebagaimana teguran Rasulullah SAW terhadap para sahabat yang membuat pelbagai andaian tentang kejadian gerhana matahari yang berlaku berkebetulan dengan hari kewafatan anakandanya Ibrahim lalu sabda Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari yang bermaksud:

“Sesungguhnya matahari dan bulan tidak akan gerhana kerana kematian atau hidupnya seseorang. Tetapi gerhana keduanya adalah dua bukti daripada tanda-tanda kebesaran Allah SWT. Maka apabila kamu melihat gerhana keduanya itu maka dirikanlah sembahyang dan berdoalah kepada Allah, sehingga hilangnya tanda gerhana daripada kamu.”

Apabila berlaku gerhana, kita sebagai umat Islam adalah dianjurkan oleh Rasulullah SAW supaya bersegera untuk melakukan perkara-perkara yang berkebajikan seperti berdoa, berzikir, bersembahyang, bertakbir, bersedekah dan beristighfar. Di samping itu, marilah kita melakukan perkara-perkara kebaikan dan menghindari perkara-perkara mungkar dan maksiat serta perbuatan syirik yang bercanggah dengan ajaran Islam. Mudah-mudahan kejadian gerhana matahari ini akan menimbulkan keinsafan, menambah serta menguatkan lagi keimanan dan ketaqwaan kita kepada Allah SWT.

Firman Allah SWT Surah Ali ‘Imranayat 190 – 191:


Maksudnya : “Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi, dan pada pertukaran malam dan siang, ada tanda-tanda (kekuasaan, kebijaksanaan, dan keluasan rahmat Allah) bagi orang-orang yang berakal; (Iaitu) orang-orang yang menyebut dan mengingati Allah semasa mereka berdiri dan duduk dan semasa mereka berbaring mengiring, dan mereka pula memikirkan tentang kejadian langit dan bumi (sambil berkata): "Wahai Tuhan kami! Tidaklah Engkau menjadikan benda-benda ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari azab neraka.” 

(KHUTBAH KEDUA)***
Disediakan dan diedar oleh:

Unit Penerbitan, Bahagian Penyelidikan dan Informasi

Jabatan Hal Ehwal agama Islam Negeri Sabah

NOTA: Teks khutbah ini mengandungi potongan ayat-ayat al-Quran dan Hadith Rasulullah SAW. Mohon jaga dengan cermat dan tidak disepahkan.

Untuk sebarang maklum balas, sila berhubung dengan:
Unit Penerbitan, Bahagian Penyelidikan dan Informasi,
JabatanHal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah
088-522127/088-522142


Muat turun khutbah
 

SAUDARA JEMAAH JUMAAT YANG DIKASIHI ALLAH SWT,

Setiap umat Islam hendaklah merebut pemerhatian dan kecintaan Allah SWT dengan mengerjakan segala suruhan-Nya dan meninggalkan segala larangan-Nya. Inilah wasilah atau manhaj yang dapat menganjakkan kita ke darjat ketakwaan kepada Allah SWT bagi mencapai kecemerlangan di dunia dan kecemerlangan di akhirat.

Firman Allah SWT:

Maksudnya: “Wahai orang yang beriman, rukuklah serta sujudlah, dan beribadatlah kepada Tuhan kamu, serta kerjakanlah amal-amal kebajikan; supaya kamu Berjaya (di dunia dan di akhirat).” (S Al-Haj: 77).

KAUM MUSLIMIN RAHIMAKUMULLAH,

Menjadi kewajipan bagi orang Islam yang akil baligh mempelajari fardu ain dan mengamalkannya. Terangkum di dalamnya ilmu akidah, syariat dan akhlak yang berkaitan dengan selok belok agama Islam. Ia penting bagi pembentukan dan pembinaan peribadi individu Muslim.

Dan akidah merupakan tunjang utama dan terpenting kerana ia berkait rapat dengan kepercayaan serta keimanan kepada Allah SWT. Menurut Kamus Dewan, akidah diertikan sebagai kepercayaan atau keyakinan. Kepercayaan ataupun keyakinan juga disebut sebagai iman yang merujuk kepada ketaatan terhadap ajaran agama. Ajaran yang diimani serta diyakini itu dijadikan pedoman, panduan dan pegangan dalam hidup ke arah mencapai kebahagiaan duniawi dan ukhrawi.

Dengan kata lain, akidah membawa maksud agama yang dianuti. Bagi orang Islam, akidah ataupun agamanya adalah Islam, iaitu agama samawi yang betul lurus serta lengkap dan sempurna. Ini bermakna, sebagai orang Islam, kita wajib berpegang kepada agama Islam dengan mematuhi dan melaksanakan segala ajarannya selaras dengan firman Allah SWT di dalam al-Quran sebagaimana berikut:

Maksudnya: “Dan bahawa sesungguhnya inilah jalan-Ku (agama Islam) yang betul lurus, maka hendaklah kamu menurutnya; dan janganlah kamu menurut jalan-jalan (yang lain dari Islam), kerana jalan-jalan (yang lain itu) menceraiberaikan kamu dari jalan Allah. Dengan yang demikian itulah Allah perintahkan kamu, supaya kamu bertakwa.” (S. Al-An’aam: 153).

Firman Allah SWT lagi:

Maksudnya: “Dan sesiapa yang mencari agama selain Islam, maka tidak akan diterima daripadanya dan ia pada hari akhirat dari golongan yang rugi.” (S. Ali-Imran: 85)

Berdasarkan kepada mafhum firman Allah SWT tersebut, adalah jelas bahawa akidah sebenar ialah akidah Islamiah, iaitu akidah yang dituntut Allah SWT. Ia merupakan intisari utama dan tunjang terpenting yang terkandung dalam ajaran Islam. Ia mesti mendasari dan menunjangi setiap gerak geri dan aspek kehidupan kita di dunia ini. Tanpanya, sia-sialah saja amalan yang kita lakukan di sisi Allah SWT, yang dengannya memungkinkan diri termasuk golongan yang rugi di akhirat kelak.

HADIRIN JEMAAH YANG MULIA,


Asas akidah Islam terangkum dalam enam rukun Iman seperti berikut:

Pertama, percaya serta beriman kepada Allah, yang meliputi mengetahui Nama dan Sifat-sifat-Nya yang Mulia, mengenal tanda-tanda kewujudan dan kebesaran-Nya di alam ini.

Kedua, percaya serta beriman kepada para malaikat.

Ketiga, percaya serta beriman kepada Kitab-kitab yang diturunkan Allah seperti Zabur kepada Nabi Daud AS, Taurat kepada Nabi Musa AS, Injil kepada Nabi Isa AS dan al-Quran yang diturunkan kepada Nabi Muhammad SAW.

Keempat, percaya serta beriman kepada para nabi dan rasul yang dipilih Allah untuk memimpin umat manusia ke arah kebenaran.

Kelima, Percaya serta beriman kepada hari akhirat yang meliputi peristiwa kebangkitan dari kubur, timbangan amal, balasan syurga dan neraka dan sebagainya.

Keenam, percaya serta beriman kepada Qada dan Qadar Allah yang mencipta dan mengatur perjalanan hidup di alam ini.

Kesemua enam rukun iman ini wajib diyakini sungguh-sungguh oleh setiap orang Islam yang mengakui bahawa tiada Tuhan selain Allah, dan mengakui bahawa Muhammad itu pesuruh Allah. Ini sejajar dengan firman Allah SWT:

Yang bermaksud: “Wahai orang-orang yang beriman! Tetapkanlah iman kamu kepada Allah dan Rasul-Nya, dan kepada kitab al-Quran yang telah diturunkan kepada Rasul-Nya (Muhammad SAW) dan juga kepada kitab-kitab suci yang telah diturunkan dahulu daripada itu. Dan sesiapa yang kufur ingkar kepada Allah, dan malaikat-malaikat-Nya dan kitab-kitab-Nya, dan Rasul-rasul-Nya dan juga hari akhirat, maka sesungguhnya dia telah sesat dengan kesesatan yang sejauh-jauhnya.” (S. An-Nisaa’: 136).

Justeru, rukun Iman menjadi ikatan setiap orang yang mengaku beriman dan Islam. Apabila salah satu rukun itu diingkari, maka iman seseorang itu dikira telah rosak.

SAUDARA JEMAAH JUMAAT YANG BERBAHAGIA,

Hakikatnya, Isu akidah teramat penting kerana ia adalah pembeza di antara seorang Islam dengan bukan Islam. Akidah Islam memimpin umat ke arah keredaan Illahi dan kesejahteraan hidup di dunia dan di akhirat. Kerana itu, umat Islam hari ini mesti menitiberatkan serta menekankan soal memperkukuhkan akidah. Ia bagi memelihara kesucian akidah, kepercayaan, perkataan, dan perbuatan daripada kancah kesesatan dan kebatilan.

Perkara ini perlu diberikan perhatian yang serius kerana ancaman terhadap akidah umat Islam tiada noktahnya. Budaya turun temurun yang bertentangan dengan Islam hendaklah ditinggalkan. Begitu juga dengan usaha mencari rezeki yang halal hendaklah melalui pekerjaan yang halal. Selain daripada tahyul, khurafat dan taksub dengan bomoh yang masih belum dapat dibasmi dalam masyarakat kita, kita juga dilanda dengan aliran fahaman liberalism dan pluralism yang boleh menggugat akidah umat Islam. Golongan yang berfahaman liberalisme dan pluralisme ini mendakwa semua agama adalah sama. Dan, keyakinan yang dibina sedikit demi sedikit boleh menyebabkan umat Islam di negara ini terpengaruh dan secara tidak sedar mengiktiraf kebenaran agama lain selain agama Islam.

Padahal, Islam adalah agama yang tertinggi martabatnya dan satu-satunya agama yang diredai di sisi Allah SWT. Atas kebenaran itu, Islam dimaktubkan sebagai agama persekutuan dalam Perlembagaan Persekutuan, yang antara lain membawa implikasi ajaran Islam boleh dijadikan panduan dalam urusan pentadbiran masyarakat dan Negara.

Sehubungan itu, selain perlu menangkis serangan gerakan kumpulan yang menyebarkan kefahaman liberalisme dan pluralisme agama, kita juga perlu berusaha untuk mempertingkatkan keimanan dan kefahaman terhadap Islam. Hanya keyakinan dan kepercayaan yang tinggi terhadap Islam dan Allah SWT sahaja dapat mempertahankan kesucian agama Islam yang maha lengkap dan sempurna.

Dengan kata lain, amat perlu bagi kita semua untuk memastikan iman sentiasa terpahat kukuh dalam diri kita di samping melaksanakan amal ibadah dengan bersungguh-sungguh. Ini kerana, Iman merupakan roh bagi Islam dan amal ibadat itu merupakan jasad baginya. Dengan pelaksanaan ibadatlah akan terbina keutuhan diri dalaman, sekali gus melahirkan peribadi unggul.

MUSLIMIN RAHIMAKUMULLAH,

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Mukmin yang kuat lebih aku cintai daripada mukmin yang lemah.” (HR Muslim).

Oleh itu, bagi memastikan maruah agama Islam dan umatnya di Negara ini disegani dan sentiasa dihormati, maka kita perlu menguasai ilmu pengetahuan dan teknologi di samping mengukuhkan akidah, memperbanyakkan amal salih dan memantapkan perpaduan. Semua ini akan menjadi benteng serta perisai kepada kita daripada sebarang ancaman dan cabaran dalam kehidupan. Dengan cara ini, umat Islam boleh mencapai alfalah (kejayaan) serta berupaya bersaing dengan bangsa dan negara lain. Ini bertepatan dengan anjuran Allah SWT:

Yang bermaksud: “Wahai orang yang beriman! Bertakwalah kepada Allah dan carilah jalan yang boleh menyampaikan kepada-Nya (dengan mematuhi perintah-Nya dan meninggalkan larangan-Nya); dan berjuanglah pada jalan Allah (untuk menegakkan Islam) supaya kamu beroleh kejayaan.” (S. Al-Maa’idah: 35).

***
Disediakan dan diedar oleh:
Unit Penerbitan,
Bahagian Penyelidikan dan Informasi Jabatan Hal Ehwal agama Islam Negeri SabahNOTA: Teks khutbah ini mengandungi potongan ayat-ayat al-Quran dan Hadith Rasulullah SAW. Mohon jaga dengan cermat dan tidak disepahkan.

Untuk sebarang maklum balas, sila berhubung dengan:
Unit Penerbitan, Bahagian Penyelidikan dan Informasi,
Jabatan Hak Ehwal Agama Islam Negeri Sabah
088-522127/088-522142

Muat turun khutbah

 

 

HADIRIN JEMAAH JUMAAT YANG DIRAHMATI ALLAH SWT,

 

Tingkatkanlah keimanan dan ketakwaan kepada Allah SWT dengan bersungguh-sungguh mengerjakan perkara-perkara yang disuruh-Nya

dan menjauhi perkara-perkara yang dilarang-Nya. Ketahuilah bahawa sesungguhnya orang yang bertaqwa kepada Allah SWT akan beroleh

petunjuk selain beroleh keampunan dan limpahan kurnia yang besar. Inilah janji Allah SWT, sebagaimana firman-Nya:

 

 

 

Maksudnya: “Wahai orang-orang yang beriman! Jika kamu bertakwa kepada Allah, nescaya Dia mengadakan bagi kamu (petunjuk) yang

membezakan antara yang benar dengan yang salah, dan menghapuskan kesalahan-kesalahan kamu, serta mengampunkan (dosa-dosa)

kamu. Dan Allah (sememangnya) mempunyai limpah kurnia yang besar.” (S. Al-Anfal: 29).

 

SAUDARA MUSLIMIN YANG DIHORMATI,

 

Berleluasanya perbuatan maksiat seperti zina merupakan antara tanda semakin dekatnya hari kiamat. Ini berdasarkan kepada sabda

Rasulullah SAW yang bermaksud: “Ketika dunia berada hampir di penghujungnya, kamu dapati maksiat dilakukan secara terang terangan.

Zina dilakukan dengan sewenang-wenangnya persis seperti perilaku haiwan. Yang tinggal hanyalah manusia yang keji dan buruk

perangainya. Ketika itulah berlakunya kiamat.” (HR Muslim).

 

PARA JEMAAH YANG MULIA,

 

Sesungguhnya zina merosakkan keturunan, membawa bermacam penyakit, merosakkan kesihatan rohani dan jasmani, menghilangkan

ketenangan dan mencemarkan kesucian Islam. Malahan, zina boleh menyebabkan masyarakat menjadi porak-peranda dan berpecah belah

selain menjadi penyebab turunnya bala.

 

Oleh sebab itu, perbuatan zina adalah haram dan satu jenayah dalam Islam kerana ia banyak menimbulkan masalah sama ada kepada

pelaku zina itu sendiri mahupun kepada keluarga, masyarakat dan negara. Jadi, segala perkara yang boleh menggoda nafsu kea arah

melakukan zina wajib dijauhi. Ini sejajar dengan perintah Allah SWT sebagaimana firman-Nya:

 

 

Maksudnya: “Dan janganlah kamu menghampiri zina, sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang sangat

buruk.” (S. Al-Isra’: 32).

 

Melalui firman-Nya ini, Allah SWT bukan sahaja mengharamkan perbuatan zina, bahkan melarang keras daripada melakukan sesuatu yang

berpotensi mengundang terjadinya perbuatan zina. Ini termasuk membaca atau menonton bahan lucah yang memberahikan, melihat aurat

yang diharamkan, berdua-duan (lelaki dan perempuan yang bukan mahram), saling menghantar pesanan (SMS) atau gambar yang boleh

merangsang nafsu jahat dan sebagainya.

 

JEMAAH MUSLIMIN YANG BERIMAN,

 

Bagi mengelak manusia daripada terjebak dengan maksiat zina, Islam mensyariatkan perkahwinan sebagai wasilah memelihara diri daripada

melakukan perkara yang haram dan menghubungkan silaturrahim. Perkahwinan membolehkan seorang lelaki dan wanita yang bukan

mahram dapat menjalin hubungan yang sah melahirkan zuriat yang baik-baik membina keluarga dan masyarakat. Lantaran itu, Allah SWT

menyarankan para ibu bapa atau penjaga supaya menikahkan anak-anak mereka yang masih bujang sejajar dengan firman-Nya:

 


 

Maksudnya: “Dan kahwinkanlah orang bujang (lelaki dan perempuan) dari kalangan kamu, dan orang yang soleh dari hamba-hamba kamu

yang lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin, Allah akan memberi kekayaan kepada mereka dari limpah kurnia-Nya, kerana Allah Maha

Luas (rahmat-Nya dan limpah kurnia-Nya), lagi Maha Mengetahui.” (S. An-Nur: 32).

 

Rasional di sebalik perintah serta anjuran Allah SWT ini adalah sebagai memenuhi tuntutan psikologi dan fitrah manusia yang mahu hidup

berpasang-pasangan. Tanpa adanya perkahwinan, manusia berkemunginan besar akan terjerumus ke lembah perzinaan dan maksiat.

Pendek kata, perkahwinan adalah wasilah memperolehi pahala, membina keluarga bahagia dan mengelak diri daripada terjebak dengan

maksiat.

 

HADIRIN MUSLIMIN RAHIMAKUMULLAH,

 

Diriwayatkan daripada Abu Dzar, Nabi Muhammad SAW bertanya Ukkaf Basir At Tamimi Al Hilali:“Wahai Ukkaf!Apakah engkau mempunyai

isteri?"

 

Ukaff menjawab: "Tidak.” Baginda SAW bertanya lagi: “Adakah engkau orang yang mampu dalam keadaan baik dirimu?” Jawab Ukaff: “Ya,

aku orang yang mampu.”

 

Mendengar jawapan itu, Nabi SAW pun bersabda seperti memberi keputusan.

Sabda Nabi SAW: “Jika begitu engkau daripada saudara syaitan. Jika engkau daripada kaum Nasrani, nescaya engkau termasuk pasturnya.

Sesungguhnya sunah kami ialah nikah (kahwin). Sejahat-jahat kamu ialah yang tidak kahwin. Serendah-rendah orang yang mati daripada

kamu ialah yang tidak mahu kahwin. Apakah dengan syaitan kamu akan berhubungan? Tidak ada senjata bagi syaitan yang lebih ampuh

buat menggoda orang soleh, lebih daripada meninggalkan perempuan (tidak kahwin).”

 

Memandangkan cabaran serta godaan terhadap orang yang belum berkahwin itu amat getir dan hebat, maka Rasulullah SAW sangat

menganjurkan umatnya yang berkemampuan dari segi fizikal, mental dan sebagainya supaya berkahwin. Ia sebagai benteng kepada godaan

nafsu dan syaitan sekali gus memelihara hati dan anggota badan daripada terjebak denganmaksiatdan nodaseperti perbuatan seksbebas

atauzina. Sabda Rasulullah SAW, yang bermaksud: "Wahai anak muda, berkahwinlah. Sesiapa yang mampu, berkahwinlah kerana ia lebih

memelihara mata dan menjaga kemaluan. Sesiapa yang tidak mampu untuk berkahwin hendaklah dia berpuasa kerana puasa adalah

penahan (daripada gejolak nafsu). (HR Bukhari).

 

JEMAAH JUMAAT YANG DIRAHMATI ALLAH SWT,

 

Sebelum terjerumus ke lembah maksiat, sebaiknya kaum muda yang dewasa, berkemampuan dari segi kewangan, berkeupayaan dan sihat

tubuh badan segera menyempurnakan sunah Rasulullah SAW. Berkahwin mewujudkan ketenangan, kasih sayang, kebahagiaan dan

kedamaian bagi manusia selain berperanan mengembangbiakkan zuriat yang akan membanggakan Rasulullah SAW di depan umat lain pada

hari kiamat kelak.

Firman Allah SWT:

 

 

 

Maksudnya: “Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaan-Nya dan rahmat-Nya, bahawa Dia menciptakan untuk kamu (wahai

kaum lelaki), isteri-isteri dari jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya, dan dijadikan-Nya di antara

kamu (suami isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan (yang

menimbulkan kesedaran) bagi orang yang berfikir.” (S. Ar-Rum: 21).

 

Melalui firman-Nya ini, Allah SWT menyenaraikan tiga nikmat yang akan dikecapi oleh pasangan yang berkahwin.

 

Pertama, As-Sakinah, iaitu ketenangan jiwa dan kedamaian perasaan;

Kedua, Al-Mawaddah, yakni perasaan saling sayang menyayangi; dan

Ketiga, Al-Tarahum yang bererti kasihan belas suami isteri yang lahir dari hati yang tulus ikhlas.

 

HADIRIN MUSLIMIN RAHIMAKUMULLAH,

 

Dalam kerangka mengelak gejala zina dan membina keluarga bahagia, maka adalah diharapkan agar urusan perkahwinan tidak dipersulitkan

dengan hantaran yang terlalu tinggi dan majlis keraian secara besar-besaran kerana ia bukanlah rukun nikah yang akan mencacatkan

perkahwinan. Perkahwinan adalah ibadah, maka perkara paling penting adalah ikatan dua hati bercantum dengan lafaz akad nikah oleh

pengantin lelaki. Justeru, berkahwinlah mengikut syariat, jangan dibelenggu adat agar bahagia dan selamat di dunia dan akhirat.

 

 

Maksudnya: “Dan bahawa sesungguhnya inilah jalanku (agama Islam) yang betul lurus, maka janganlah kamu menurut jalan-jalan (yang

lain dari Islam), kerana jalan-jalan (yang lain itu) menceraiberaikan kamu dari jalan Allah. Dengan yang demikian itulah Allah perintahkan

kamu, supaya kamu bertaqwa.” (S. Al-An’aam: 153).

 

 

*****

Disediakan dan diedar oleh:

Bahagian Penyelidikan dan Informasi

Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah

 

Untuk sebarang maklum balas, sila berhubung dengan:

Unit Penerbitan, Bahagian Penyelidikan & Informasi,

Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah

088-522 142/ 088 522141

 

Muat turun khutbah

 

 

 

 

Bilangan Pelawat

405538
TodayToday2
YesterdayYesterday0
This WeekThis Week2
This MonthThis Month2
All daysAll days405538

Peta Lokasi

 

Alamat Perhubungan

Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah

Tingkat 3, 9 dan 10, Blok A, Wisma MUIS, Beg Berkunci 103,

88737 Kota Kinabalu, Sabah.

088 - 522 222

088 - 233 573 / 088 - 248 324

 Sekiranya terdapat sebarang pertanyaan, sila klik pada pautan email ini: @jheains