A- A A+

Khutbah Jumaat

KHUTBAH18OKT.jpg - 67.45 kB

Buletin Soutul Islam

Adakah infomasi di dalam Laman Web ini memenuhi keperluan anda?
  • Kota Kinabalu,Ranau,Kota Belud,Tuaran,Penampang,Papar,Putatan,Bahagian Pantai Barat
  • 17/10/2019
  • Imsak 04:35:00
  • Subuh 04:45:00
  • Syuruk 06:02:00
  • Zohor 12:03:00
  • Asar 15:21:00
  • Maghrib 18:02:00
  • Isyak 19:12:00

Pengarah JHEAINS

tahniah-pengarah.jpg - 4.13 MB

Majlis Menghafaz Al-Quran

itqasMTQ.jpg - 51.97 kB

#MTQSabah2019

Aplikasi E-Perkhidmatan

1.png - 60.60 kB
2.png - 128.42 kB

KAUM MUSLIMIN RAHIMAKUMULLAH,
Marilah kita bertaqwa kepada Allah SWT dengan sentiasa taat pada semua perintah-Nya dan meninggalkan segala perbuatan dosa serta maksiat yang dilarang-Nya. Apabila hal ini dapat dilakukan, maka kebaikan akan kembali kepada diri kita sendiri selaras firman Allah SWT:

3.png - 21.09 kB

Yang bermaksud: “…Dan sesiapa yang bertakwa kepada Allah (dengan mengerjakan suruhan-Nya dan meninggalkan larangan-Nya), nescaya Allah akan mengadakan baginya jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkannya), Serta memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya…” (S. At-Talaaq: 2-3).

SAUDARA JEMAAH YANG MULIA,
Kitab suci al-Quran ialah mukjizat yang paling besar dan utama yang diturunkan oleh Allah SWT kepada junjungan besar kita, Nabi Muhammad SAW. Ia merupakan petunjuk yang paling baik untuk umat manusia sehingga hari Kiamat dalam mencari keredaan Allah SWT dan seterusnya mencapai kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

Firman Allah SWT:

4.png - 24.01 kB

Maksudnya: “(Al-Quran ini) sebuah Kitab yang Kami turunkan kepadamu (dan umatmu wahai Muhammad), Kitab yang banyak faedah dan manfaatnya, untuk mereka memahami dengan teliti kandungan ayat-ayatnya dan untuk orang yang berakal sempurna beringat mengambil iktibar”. (S. Shad: 29).

Melalui ayat ini, Allah SWT menjelaskan bahawa kitab suci al-Quran yang diturunkan-Nya kepada Nabi Muhammad SAW besar faedah serta manfaatnya kepada manusia terutama sekali mereka yang mahu berfikir dan memanfaatkannya. Ini kerana, al-Quran adalah ibarat cahaya yang menerangi perjalanan hidup manusia. Berkat petunjuk serta panduan al-Quran, seseorang muslim dapat membezakan di antara jalan baik yang membawa kepada kebenaran dengan jalan sesat yang menjerumuskan seseorang ke lembah kehinaan di dunia dan akhirat.

Dengan hal yang demikian, kita boleh mengerti dan memahami hakekat kebatilan serta kejahatan. Kefahaman itu membawa kita untuk mahu dan mampu membersihkan jalan yang akan kita lalui agar terhindar dari kebatilan dan kejahatan. Dalam erti kata lain, al-Quran menjadi pengawal diri dalam menjalani hidup dan kehidupan di dunia ini menuju reda Ilahi.

MUSLIMIN YANG DIKASIHI ALLAH,
Hakikatnya, banyak manfaat yang manusia boleh perolehi daripada al-Quran sama ada dengan membaca atau mengajarkannya. Prasyaratnya ialah umat Islam hendaklah terlebih dahulu menunaikan tiga hak asas terhadap Kalamullah itu.

Pertama, hak untuk membaca dan bertilawah kepadanya. Kedua, hak untuk bertakbir atau memahami makna dan menjiwai kehidupan. Dan Ketiga, hak untuk beramal dengan seluruh isi kandungannya.

Dengan kata lain, umat Islam dituntut supaya mempelajari, membaca, menghayati dan mengamalkan alQuran yang menjadi sumber pedoman serta hidayat. Untuk ini, pengajian atau pengajaran/pembelajaran alQuran hendaklah dihidupkan dan disemarakkan dalam masyarakat. Ini selaras sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Orang yang paling baik di antara kalian ialah orang yang belajar al-Quran dan mengajarkannya kepada orang lain.” (HR. Bukhari, Abu Daud, Tirmidzi).

Kepentingan kelas pengajaran/pembelajaran al-Quran bukan sekadar melahirkan orang yang tahu membacanya sahaja. Pengajian al-Quran harus menjurus ke arah melahirkan Muslim yang mahu dan tahu memahami, memikirkan, menghayati dan mengamalkan ajaran yang terkandung di dalamn kitab suci yang maha agung itu.

Ini sejajar dengan Hadith daripada Abdullah bin Mas’ud RA, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Al-Quran ini adalah hidangan Allah. Oleh itu hadaplah hidangan Allah ini sepuas hati kamu. Al-Quran ini adalah tali Allah (cahaya yang menjadi petunjuk), cahaya yang terang dan ubat yang mujarab, pengawal bagi orang yang berpegang dengannya, penyelamat bagi orang yang mengikutinya, sesiapa yang tersesat akan dipandunya, sesiapa yang menyimpang akan dibetulkan, keajaibannya tidak berhenti, keagungan dan kemanisan bacaannya tidak akan terjejas walau sekerap mana sekalipun dijulang. Bacalah kerana Allah akan memberikan kamu ganjaran jika kamu membacanya setiap satu huruf 10 ganjaran. Saya tidak katakan Alif Laam Miim sebagai satu huruf tetapi Alif (satu huruf), Laam (satu huruf) dan Miim (satu huruf)”. (HR. Al-Hakim).

 

JEMAAH JUMAAT YANG BERBAHAGIA,
Dengan berpandukan kepada mafhum Hadith tersebut, kita beroleh pengajaran bahawa seseorang yang rajin dan khusyuk membaca, menghayati dan mentadabbur ayat-ayat suci al-Quran akan beroleh pelbagai ganjaran. Selain beroleh pahala, membaca al-Quran juga boleh menambahkan ilmu pengetahuan dan meraih pertolongan Allah SWT.

Firman Allah SWT:

5.png - 56.82 kB

Maksudnya: “Sesungguhnya orang-orang yang selalu membaca Kitab Allah (Al-Quran) dan tetap mendirikan sembahyang serta mendermakan dari apa yang Kami kurniakan kepada mereka, secara bersembunyi atau secara berterang-terangan, mereka (dengan amalan yang demikian) mengharapkan sejenis perniagaan yang tidak akan mengalami kerugian; Supaya Allah menyempurnakan pahala mereka dan menambahi mereka dari limpah kurnia-Nya. Sesungguhnya Allah Maha Pengampun, lagi sentiasa membalas dengan sebaik-baiknya (akan orang-orang yang bersyukur kepada-Nya).” (S. Fatir: 29-30).

Sabda Rasulullah SAW, maksudnya:

“Bacalah al-Quran, sesungguhnya ia akan datang pada hari kiamat sebagai syafaat kepada pembacanya.”

Sementara itu, Hadith daripada Abu Malik Al-Harith bin ‘Asyim Al-Ash’ari pula mengatakan bahawa Rasulullah SAW bersabda:

“Al-Quran ialah hujah bagimu (membelamu) atau hujah ke atasmu (yang membinasakanmu).” (HR. Muslim).

Jelas daripada petikan ayat al-Quran dan Hadith Rasulullah tersebut, membaca al-Quran adalah jalan untuk mendapat ganjaran pahala dan syafaat (pertolongan) daripada Allah SWT. Inilah sebabnya maka dalam kehidupan seharian seorang mukmin, pengajian Al-Quran perlu dititikberatkan kerana melalui alQuran Allah memberi petunjuk kepada hamba-Nya untuk mencapai keredaan dan keselamatan. Dan kerana al-Quran pula Allah mengeluarkan hamba-Nya daripada kegelapan kepada cahaya. Dengan membaca dan memuliakan al-Quran juga akan beroleh ketenangan dan rahmat dari Allah SWT sebagaimana sabda Rasulullah yang bermaksud:

“Tiada suatu kaum yang berhimpun di dalam rumah daripada rumah-rumah Allah (masjid) membaca kitab Allah (al-Quran) dan tadarus antara mereka melainkan akan diturunkan ketenangan ke atas mereka, disirami ke atas mereka rahmat, dikelilingi oleh para malaikat dan Allah menyebut-nyebut mereka pada sesiapa di sisinya.” (HR. Muslim).

HADIRIN MUSLIMIN YANG DIRAHMATI ALLAH SWT,
Kita melahirkan kesyukuran ke hadrat Allah SWt kerana telah ramai di kalangan masyarakat Islam di negeri ini yang tahu membaca kitab suci al-Quran. Ia antara lain adalah hasil daripada kelas pengajian al-Quran yang diadakan di masjid dan juga surau selain daripada pengajaran&pembalajaran al-Quran secara formal di sekolah aliran agama Islam dan sekolah aliran akademik. Cuma yang diharapkan agar tabiat atau budaya membaca al-Quran itu tidak terhenti di masjid atau di sekolah sahaja. Ia hendaklah dijadikan amalan harian waima di rumah mahupun di tempat kerja.

Rasulullah SAW bersabda, yang bermaksud:

“Bahawa hati itu berkarat, seperti berkaratnya besi.” Lalu ditanya sahabat : “Wahai Rasulullah, bagaimana membersihkannya?” Jawab Rasulullah: “Membaca al-Quran dan mengingati mati.”

Hadith riwayat daripada Abu Hurairah pula menyebut: “Ada pun rumah di mana al-Quran sering dibacakan, nescaya ahli keluarganya akan bertambah kelebihan serta rahmat akan berganda, malaikat akan mengerumuninya, sementara syaitan akan lari meninggalkannya, sebaliknya rumah di mana tiada dalamnya alunan bacaan al-Quran akan sering menjadi tegang serta hilang keberkatan, malaikat akan menyisihkan dirinya, manakala gerombolan syaitan akan berlindung di dalamnya.”

Oleh itu, marilah kita semarakkan budaya membaca ayat-ayat suci al-Quran dengan penuh khusyuk dalam keluarga kita masing-masing. Ini kerana, dengan membaca al-Quran, ia dapat menambah kebersihan jiwa, ketenangan, keimanan dan ketaqwaan kepada Allah SWT. Kalau tidak tahu atau mampu membacanya, maka hendaklah mendengar dan menghayati dengan penuh teliti ayat-ayat suci yang dikumandangkan sama ada dalam majlis-majlis ilmu seperti majlis tilawah al-Quran mahupun yang dikumandangkan melalui media-media elektronik seperti radio, televisyen, telefon, CD dan sebagainya agar beroleh rahmat.

Firman Allah SWT:

6.png - 22.21 kB

Maksudnya: “Dan apabila al-Quran itu dibacakan, maka dengarlah serta diamlah (dengan sebulat ingatan untuk mendengarnya), supaya kamu beroleh rahmat.” (S. al-A’raaf: 204).

7.png - 152.74 kB

 

Muat turun khutbah

MUSLIMIN JEMAAH JUMAAT RAHIMAKUMULLAH,

Bertaqwalah kepada Allah Ta’ala dengan taqwa yang sebenar-benar. Taqwa dalam ertikata melaksanakan segala yang diperintah oleh Allah SWT dan meninggalkan segala yang dilarang-Nya. Beruntunglah orang yang bertaqwa itu, sebagaimana firman Allah SWT:

Maksudnya: “Dan (Tuhan berfirman): Sekiranya penduduk negeri itu, beriman serta bertaqwa, tentulah Kami akan membuka kepada mereka (pintu pengurniaan) yang melimpah-limpah berkatnya, dari langit dan bumi…”. (Surah Al-A’raaf, ayat 96)

Oleh itu, bertaqwalah di mana-mana pun kita berada, dari Jundub bin Junadah dan Abi Abdurrahman Mu’az bin Jabal RA dari Rasulullah SAW sabdanya, yang bermaksud: “Bertaqwalah engkau kepada Allah di mana-mana pun engkau berada dan ikutilah kejahatan itu dengan kebaikan supaya ia menghapuskannya dan bergaullah sesama manusia dengan sebaik-baik akhlak”. (HR At-Tirmizi)

MUSLIMIN JEMAAH JUMAAT YANG DIMULIAKAN,

Khatib ingin mengajak Jemaah sekalian untuk merenung dan menghayati firman Allah SWT di dalam Al-Quran tentang halal haram:

Maksudnya: “Wahai sekalian manusia! Makanlah dari apa yang ada di bumi, yang halal lagi baik dan janganlah kamu ikut jejak langkah syaitan, kerana sesungguhnya syaitan itu ialah musuh yang terang nyata bagi kamu”. (Surah Al-Baqarah, ayat 168)

Syaitan itu musuh yang terang nyata bagi manusia, kerana kerjanya menyuruh manusia berbuat kejahatan, perbuatan keji dan berdusta kepada Allah SWT, sebagaimana firman-Nya:

Maksudnya: “Ia (syaitan itu) hanya menyuruh kamu melakukan kejahatan dan perkara-perkara yang keji dan (menyuruh) supaya kamu berkata (dusta) terhadap Allah, apa yang kamu tidak ketahui (salah benarnya)”. (Surah Al-Baqarah, ayat 169)

MUSLIMIN JEMAAH JUMAAT YANG BERBAHAGIA,

Halal haram itu suatu yang jelas dan ditentukan hukum dan dalilnya daripada Al-Quran, Sunnah Rasulullah SAW, pendapat ulama muktabar dan qiyas. 


Daripada Abu Abdullah An-Nu’man ibn Basyir RA katanya: Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Sesungguhnya halal itu nyata (jelas terang) dan haram itu juga nyata, tetapi antara keduaduanya ada perkara-perkara musytabihat (kesamaran) yang tidak diketahui oleh kebanyakan orang. Sesiapa yang memelihara dirinya daripada melakukan perkara-perkara syubhah (kesamaran antara yang halal dengan yang haram), maka sesungguhnya dia telah menyelamatkan agama dan kehormatannya. Sesiapa terjerumus melakukan perkara syubhah maka terjerumuslah dia ke dalam perkara yang haram, bagaikan pengembala yang mengembala di sekitar kawasan larangan, hampir-hampir dia terjatuh ke dalamnya. Ketahuilah, sesungguhnya kawasan larangan Allah itu ialah perkara yang diharamkan-Nya. Ketahuilah, sesungguhnya di dalam tubuh badan itu ada seketul daging, apabila ia baik, maka baiklah seluruh badan, apabila ia rosak, maka rosaklah seluruh badan. Ketahuilah (seketul daging) itu ialah hati”. (HR Imam Al-Bukhari dan Muslim)

Berdasarkan mafhum Hadith ini, beberapa pengajaran penting sebagai panduan terbaik kepada umat Islam dalam memilih apa jua dalam kehidupan seharian ini, sama ada ia berkaitan makan minum, pakaian, pekerjaan, sumber rezeki anak isteri, keluarga dan sebagainya supaya ia dipastikan benar-benar halal di sisi Syarak, antara pengajaran itu, ialah:

1. Umat Islam wajib memilih yang halal. Kerana halal itu baik dan dijamin pahala di sisi Allah SWT.

2. Umat Islam wajib menjauhi yang haram. Kerana yang haram itu menyebabkan dosa.

3. Umat Islam juga wajib meninggalkan perkara-perkara yang syubhah atau yang diragui hukumnya antara halal atau haram.

4. Umat Islam hendaklah berhati-hati dalam melaksanakan perintah agama dan berusaha mengelakkan perkara yang boleh menimbulkan salah sangka atau kekeliruan di kalangan masyarakat awam serta mengelak diri daripada terjerumus ke tempat yang dimurkai oleh Allah SWT.

5. Umat Islam wajib melaksanakan tugas dakwah dalam memperbaiki hati yang menjadi sebab kebaikan dan keburukan seluruh tubuh badan.

6. Umat Islam juga wajib bekerjasama dalam menutup semua jalan yang boleh membawa kepada perkara-perkara yang haram.

MUSLIMIN JEMAAH JUMAAT YANG BERIMAN,

Dalam hubungan ini, umat Islam jangan sekali-kali memandang remeh dan enteng perkara halal haram dalam makan minum, sumber rezeki, pekerjaan dan pencarian untuk kehidupan kita di dunia dan akhirat. Antara perkara teramat penting dan bersangkut paut dengan kehidupan kita di dunia dan akhirat, iaitu: 


1. Jangan makan, jangan ambil dan jangan cari jalan yang batil atau salah, firman Allah SWT:

Maksudnya: “Dan janganlah kamu makan (atau mengambil) harta (orang lain) di antara kamu dengan jalan yang salah dan jangan pula kamu menghulurkan harta kamu (memberi rasuah) kepada hakim-hakim kerana hendak memakan (atau mengambil) sebahagian dari harta manusia dengan (berbuat) dosa, pada hal kamu mengetahui (salahnya)”. (Surah Al-Baqarah, ayat 188)

2. Mencari yang halal itu suatu yang fardu, sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Mencari yang halal itu adalah fardu (wajib) bagi setiap orang Islam”. (HR Ibnu Abdilbarr).

3. Makan yang haram dibalas dengan siksa neraka, sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Setiap daging yang tumbuh dari harta yang haram, maka api neraka adalah lebih utama untuk menyiksanya”. (HR At-Tirmizi)

4. Rasuah itu haram. Haram juga memberi dan menerima rasuah, Allah SWT melaknat mereka, sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Allah SWT melaknat pemberi rasuah dan penerima rasuah dan orang yang memberi peluang diantara mereka”. (HR Ahmad)

5. Doa orang yang makan haram tidak dimakbulkan di sisi Allah SWT, sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Kemudian ada seorang lelaki yang datang dari tempat yang jauh, rambutnya tidak terurus penuh dengan debu, dia mengangkat tangannya ke langit sambil berdoa: Ya Rabb, ya Rabb, pada hal makanannya haram, minumannya haram, pakaiannya haram dan diberi makan dengan barang yang haram pula, maka bagaimana mungkin doanya itu dikabulkan”. (HR Imam Muslim dan At-Tirmizi)

6. Harta haram yang disedekahkan tiada berpahala, sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Sesiapa mengumpulkan harta (wang dan lain-lain) dari jalan yang haram kemudian dia sedekahkan harta itu, sama sekali dia tidak akan beroleh pahala, bahkan dosanya akan menimpanya”. (HR Ibnu Khuzaimah, Ibnu Hibban dan Al-Hakim)

7. Benda yang haram tidak menyembuhkan, sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Sesungguhnya Allah tidak menjadikan kesembuhan kamu dengan sesuaatu yang Dia haramkan atas kamu”. (HR Imam Al-Bukhari)


MUSLIMIN JEMAAH JUMAAT YANG DIRAHMATI ALLAH TA’ALA,

Kesimpulan daripada mafhum dan maksud ayat Al-Quran dan Hadith Rasulullah SAW ini, umat Islam hendaklah berwaspada supaya tidak terjerumus ke dalam perangkap perkara yang diharamkan dan juga dimurkai oleh Allah SWT, kerana Rasulullah SAW pernah menegaskan bahawa satu masa nanti umatnya akan berdepan dengan situasi di mana orang sudah tidak ambil peduli apakah makan, minum, rezeki, sumber pencarian itu halal atau haram.

Sabda Baginda SAW yang bermaksud: “Akan datang bagi manusia suatu zaman di mana orang tidak lagi peduli apakah harta yang diperolehinya itu halal atau haram”. (HR Imam Al-Bukhari)

Dengan itu, pilihlah makanan halal, minuman halal, pekerjaan halal dan pilihlah restoran halal, pilihlah bahan gunaan atau barangan halal yang diusahakan oleh umat Islam dan hari ini umat Islam dipermudahkan melalui sistem pensijilan dan logo halal yang dikeluarkan oleh kerajaan. Mudah lihat logo halal yang tertera dalam barangan, premis, restoran, hotel dan lain-lain termasuklah bahan kegunaan harian, jika ada logo halal yang diiktiraf, itulah pilihan umat Islam. Jika ada yang meragukan atau mengelirukan, pilih yang halal dan tidak meragukan.

Justeru itu, Islam mengajarkan umatnya supaya meninggalkan apa jua yang meragukan sama ada makan minum, pekerjaan dan sebagainya, sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Tinggalkanlah sesuatu yang meragukan mu, beralih kepada sesuatu yang tidak meragukan mu”. (HR Ahmad, At-Tirmizi, An-Nasa’ie, Ibnu Hibban dan Al-Hakim)

Demikianlah, indahnya Islam dalam mengatur kehidupan umatnya dalam menjaga halal haram dalam kehidupan berkaitan makan, minum, pakaian, pekerjaan, sumber rezeki dan sebagainya. Mudah-mudahan kehidupan kita, anak isteri, suami isteri, keluarga dan masyarakat Islam akan bertambah-tambah keberkatan dan memperolehi redha di sisi Allah SWT kerana kita hidup dengan mempelajari agama, memahami dan mengamalkan Syariat serta ajaran Islam dengan sebaik-baiknya, pasti hidup kita lebih baik dan lebih barakah, insyaa Allah.

Muat turun khutbah

 

 

 

JEMAAH JUMAAT RAHIMAKUMULLAH,

Bertakwalah kepada Allah SWT dengan takwa yang sebenar-benarnya. Takwa dalam erti kata mentaati dan melaksanakan segala yang diperintah oleh Allah SWT serta meninggalkan segala yang dilarang-Nya.

Sesungguhnya seorang individu atau umat yang bertakwa itu adalah semulia-mulia hamba di sisi Allah SWT, sebagaimana firmanNya di dalam Al Quran:

Maksudnya: “…Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih takwanya di antara kamu (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mendalam Pengetahuan-Nya (akan keadaan dan amalan kamu)”. (Surah Al-Hujuraat, ayat 13)

 

JEMAAH JUMAAT YANG BERIMAN,

Amanah itu berat. Islam adalah agama yang sangat mengutamakan perkara-perkara amanah, firman Allah SWT di dalam Al Quran:

Maksudnya: “Sesungguhnya Kami telah kemukakan tanggungjawab amanah (Kami) kepada langit dan bumi serta gunung-ganang (untuk memikulnya), maka mereka enggan memikulnya dan bimbang tidak dapat menyempurnakannya (kerana tidak ada pada mereka persediaan untuk memikulnya) dan (pada ketika itu) manusia (dengan persediaan yang ada padanya) sanggup memikulnya (ingatlah) sesungguhnya tabiat kebanyakan manusia adalah suka melakukan kezaliman dan suka pula membuat perkara-perkara yang tidak patut dikerjakan.” (Surah Al-Ahzab, ayat 72)

Ayat ini, menjelaskan bahawa sesungguhnya tanggungjawab amanah itu sememangnya amat berat, sehinggakan langit, bumi dan gunung-ganang yang besar tidak sanggup memikulnya. Walaupun langit, bumi dan gunung-ganang itu pada pandangan kasar bentuk fizikalnya memang besar berbanding dengan manusia. Tetapi manusia bersedia untuk memikul amanah yang amat berat ini, sekalipun manusia itu serba serbi memiliki kelemahan dan kekurangan, iaitu suka berbuat zalim dan suka membuat perkara sia-sia yang tidak sepatutnya dilakukan.

Sesungguhnya beruntunglah orang yang amanah itu. Kerana telah melaksanakan perintah Allah SWT dan Rasul-Nya dengan sebaik-baiknya terhadap amanah yang dipikulkan kepadanya. Amanah juga merupakan antara sifat bagi para Nabi dan Rasul. Firman Allah SWT di dalam Al Quran:

Maksudnya: “Sesungguhnya aku ini (Nabi Muhammad SAW) ialah Rasul yang amanah (yang diutus oleh Allah) kepada kamu. Oleh itu, takutlah kamu akan (kemurkaan) Allah dan taatlah kepadaku”. (Surah Asy-Syu’araa, ayat 107-108)


JEMAAH JUMAAT YANG BERBAHAGIA,

Setiap kita mempunyai tanggungjawab dan amanah. Setiap tanggungjawab dan amanah itu akan dipersoalkan dan ditanya kelak di hari akhirat. Saya ingin mengajak para Jemaah untuk melihat beberapa tingkat-tingkat atau kategori amanah itu, antaranya:


1. Amanah kita kepada Allah SWT dan Rasul-Nya. Firman Allah SWT di dalam Al Quran:

Maksudnya: “Wahai orang yang beriman! Janganlah kamu mengkhianati (amanah) Allah dan Rasul-Nya dan (janganlah) kamu mengkhianati amanah-amanah kamu, sedang kamu mengetahui (salahnya)”. (Surah Al-Anfaal, ayat 27)

Dalam Kitab Tafsir Pimpinan Ar-Rahman menjelaskan lagi maksud ayat ini, bahawa mengkhianati amanah Allah SWT dan Rasul-Nya ialah dengan meninggalkan suruhan-Nya dan melanggar larangan-Nya. Mengkhianati amanah pula ialah amanah orang sama ada yang berupa harta benda atau rahsia atau apa jua.

2. Amanah dalam kepimpinan. Termasuklah atas nama kita sebagai pemimpin, suami, isteri serta sebagai pembantu itu adalah amanah yang berat dan akan dipersoalkan ketika di dunia dan juga di hari kiamat kelak. Sebagaimana ditegaskan oleh Rasulullah SAW dalam sabdanya yang bermaksud: “Setiap kamu adalah pemimpin dan akan diminta pertanggungjawaban atas kepimpinannya. Seorang amir (pemerintah, pemimpin atau ketua) akan diminta pertanggungjawaban terhadap rakyat yang dipimpinnya. Seorang lelaki (suami) adalah pemimpin akan ditanya terhadap keluarga yang dipimpinnya. Seorang wanita (isteri) adalah pemimpin terhadap rumahtangga suaminya akan dipertanggungjawabkan terhadap tugasnya. Bahkan seorang hamba (pembantu) juga adalah pemimpin yang dipertanggungjawabkan terhadap barang milik tuannya, juga akan ditanya dari hal yang dipimpinnya. Dan kamu semua adalah pemimpin dan kamu juga akan diminta pertanggungjawaban terhadap hal dipimpinnya”. (HR Imam Bukhari dan Muslim)

3. Amanah dalam memberikan keadilan dan hak. Allah SWT memerintahkan supaya kita menjaga amanah serta serahkan segala amanah kepada orang yang berhak, firman-Nya:

Maksudnya: “Sesungguhnya Allah menyuruh kamu supaya menyerahkan segala jenis amanah kepada ahlinya (yang berhak menerimanya) dan apabila kamu menjalankan hukum di antara manusia, (Allah menyuruh) kamu menghukum dengan adil. Sesungguhnya Allah dengan (suruhan-Nya) itu memberi pengajaran yang sebaik-baiknya kepada kamu. Sesungguhnya Allah sentiasa Mendengar, lagi sentiasa Melihat” .(Surah An-Nisaa’, ayat 58)

Dalam Kitab Tafsir Pimpinan Ar-Rahman menjelaskan tentang perkara amanah berkenaan, bahawa amanah itu ialah sesuatu yang wajib dipelihara dengan sebaik-baiknya dan diserahkan kepada tuannya. Orang yang tidak menjaga amanah dan tidak menyampaikannya, menjadilah dia orang yang khianat.

4. Amanah dalam mesyuarat. Yakni perkara yang dibincang dan diputuskan dalam satu-satu mesyuarat juga merupakan amanah yang mesti dijaga, yakni tidak wajar diberikan atau disebarkan kepada orang yang tidak berhak, sebagaimana sabda Rasulullah SAW lagi dalam Hadithnya yang bermaksud: “Apa yang dibicarakan dan terjadi dalam majlis-majlis (mesyuarat atau pertemuan) hendaklah dijaga dan dipelihara sebagai amanah”. (HR Abu Daud)

5. Amanah dalam perniagaan. Firman Allah SWT:

Maksudnya: “…maka hendaklah orang (yang berhutang) yang dipercayai itu menyempurnakan bayaran hutang yang diamanahkan kepadanya dan hendaklah dia bertaqwa kepada Allah, Tuhannya…”. (Surah Al-Baqarah, ayat 283).

Termasuklah para peniaga sama ada perniagaan besar, kecil atau sebagai penjaja dan sebagai, jika mereka menjaga dan melaksanakan amanah sebaik-baiknya dalam urusan perniagaan, jujur, tidak menipu dalam timbangan dan seumpamanya.

Ingatlah, sungguh tinggi darjat mereka, kerana di hari kiamat nanti mereka merupakan golongan VIP yang akan duduk sebaris dengan para Nabi, siddiqin dan para syuhada, sebagaimana sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Pedagang yang jujur amanah bersama-sama para Nabi , siddiqin dan para syuhada kelak di hari kiamat”. (HR At-Tirmizi dan Ibnu Majah)

Juga kepada peniaga yang sentiasa menjaga amanah dalam memastikan makan, minum dan barang/bahan gunaan yang benar-benar halal, bersih dan berkhasiat. Beruntunglah mereka, selain memperolehi keberkatan dalam perniagaan, mendapat pula redha di sisi Allah SWT serta keuntungan berupa wang ringgit dan sebagainya.

6. Amanah dalam kemasyarakatan. Firman Allah SWT:

Maksudnya: “Dan mereka yang menjaga amanah dan janjinya”. (Surah Al-Mu’minun, ayat 8)

Dalam Kitab Tafsir Pimpinan Ar-Rahman menjelaskan lagi mafhum ayat ini, yakni orang yang beriman yang Berjaya itu ialah mereka yang apabila diberikan memegang amanah, mereka tidak mengkhianatinya, bahkan mereka akan menjaganya serta menyerahkannya kepada tuannya dan apabila mereka berjanji, mereka tidak mencabulinya, bahkan mereka akan menepatinya, kerana perbuatan khianat dan mencabuli janji itu ialah sifat orang munafik, sebagaimana yang tersebut di dalam Hadith-Hadith Nabi SAW.

 

JEMAAH JUMAAT YANG DIMULIAKAN,

Ketahuilah, bahawa menjaga dan melaksanakan amanah adalah tanda kesempurnaan iman. Tidak sempurna iman bagi seorang yang tidak amanah, sebagaimana ditegaskan oleh Baginda Rasulullah SAW dalam sabdanya yang bermaksud: “Tidak sempurna iman bagi orang yang tidak amanah dan tiada agama bagi orang yang tidak berpegang dengan janji”. (HR Imam Ahmad daripada Anas bin Malik RA)

Merujuk mafhum Hadith ini, bahawa sikap amanah yang amanah itu merupakan tanda-tanda kesempurnaan iman. Maka sebagai umat Islam yang beriman, pastikanlah kita melaksanakan apa jua amanah, mudah-mudahan dengan sebab sifat amanah itu, kita akan menjadi hamba Allah yang memiliki kesempurnaan iman.

Ini menunjukkan bahawa sifat amanah itu adalah hasil daripada kekuatan iman. Orang yang beriman sudah tentu dia seorang yang amanah dan boleh dipercayai. Sifat iman itu pula kekadang ia bertambah dan berkurang. Semakin kuat iman, semakin amanahlah orang itu. Sebaliknya, semakin menipis iman seseorang, semakin lunturlah pula sifat amanahnya.

Beratnya amanah itu, maka kerana itu Rasulullah SAW pernah berdoa: “Ya Allah sesiapa yang menguasai sesuatu dari urusan umatku, lalu (mereka) mempersukarkan terhadap mereka (umatku), maka persukarkanlah baginya. Dan sesiapa yang menguruskan umatku lalu berlemah lembut kepada mereka, maka permudahkanlah baginya”. (HR Imam Muslim)

JEMAAH JUMAAT YANG DIRAHMATI ALLAH SWT,

Saat kehancuran bakal tiba, apabila amanah disia-siakan. Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Apabila amanah disia-siakan, maka tunggulah saat kehancuran. Seorang sahabat bertanya: Bagaimanakah mensia-siakannya, ya Rasulullah? Jawab Rasulullah: Apabila perkara (urusan) itu diserahkan kepada orang yang bukan ahlinya, maka tunggulah saat kehancuran”. (HR Imam Bukhari)

Ingatlah, pesan dan peringatan Rasulullah SAW kepada kita tentang beratnya amanah, besarnya pahala orang yang menjaga dan melaksanakan amanah serta akibat mereka yang tidak amanah atau mensia-siakan amanah sama ada ketika di dunia, apatah lagi di hari kiamat kelak.

Saya sekali lagi ingin menegaskan, marilah kita laksanakan amanah yang dipikulkan ke atas kita, jangan sekali-kali kita khianati amanah itu, sebagaimana sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Tunaikanlah amanah kepada orang yang memberikan kepercayaan kepada mu dan janganlah kamu mengkhianati seseorang yang pernah mengkhianati kamu”. (HR Imam Ahmad, Abu Daud dan At-Tirmizi)

Ini bermakna kita hendaklah menjaga dan melaksanakan segala amanah kita, iaitu amanah kepada Allah SWT, amanah kepada Rasulullah SAW, amanah sebagai pemimpin, amanah sebagai ayah, suami dan isteri, amanah sebagai guru dan ustaz/ustazah, amanah sebagai ketua jabatan/pejabat, amanah sebagai ketua organisasi/persatuan, amanah sebagai imam, bilal, ketua kampung, amanah sebagai pemimpin masyarakat, amanah sebagai anak, amanah sebagai pelajar, ketua pelajar, amanah sebagai mudamudi Islam sehinggalah sekecil-kecil amanah sebagai tukang kebun, penternak, tukang sapu dan sebagainya. Firman Allah SWT:

Maksudnya: “…Sesungguhnya Allah tidak menghilangkan pahala orang yang berbuat baik”. (Surah At-Taubah, ayat 120)

Muat turun khutbah

 

 

SIDANG JUMAAT YANG DIRAHMATI ALLAH

Saya berpesan kepada diri saya dan menyeru kepada sidang Jemaah yang dikasihi sekalian, marilah kita sama-sama membersihkan hati, menyatukan jiwa dan sanubari dalam meningkatkan ketakwaan kepada Allah S.W.T Rabbul Izzah, dengan melaksanakan segala perintahNya dan menjauhi segala laranganNya secara rela hati. Sesungguhnya orang yang paling mulia di sisi Allah S.W.T ialah orang yang paling bertaqwa.

Dengan sepenuh mujahadah dan kesungguhan marilah kita bersama-sama memantapkan diri dengan nilai kesyukuran dan ukhuwwah, kerana kedua-dua nilai ini terpancar daripada jiwa yang taqwa ke hadrat Allah S.W.T. Syukur dan ukhuwwah menjadi dua elemen penting dalam memastikan kita berupaya menjadi umat yang teguh dan mampu menyempurnakan misi sebagai pemakmur alam. Mudah-mudahan kita menjadi insan yang benar-benar bertaqwa dan beroleh kejayaan di dunia dan akhirat kelak, lantas menjadilah kita golongan hambaNya yang terpilih dan dikasihi olehNya.

Mimbar pada hari ini akan membicarakan khutbah khas sempena Hari Jadi Tuan yang Terutama Yang di-Pertua Negeri yang bertajuk: “Tuan Yang Terutama Yang di-Pertua Negeri, Memayungi Pembangunan Dan Keharmonian Negeri”.

SIDANG JEMAAH YANG DIRAHMATI ALLAH

Fitrahnya manusia itu suka hidup di dalam satu kelompok, bersama membentuk masyarakat lalu berusaha membina sebuah tamadun dan peradaban bagi mendapatkan sebuah jalinan kehidupan yang harmoni dan membahagiakan. Iklim kemakmuran yang menaungi negara, suasana permuafakatan dan harmoni di tengah kehidupan bermasyarakat, serta keselesaan untuk kita terus beramal ibadat dan melaksanakan tanggungjawab sosial dalam keadaan yang aman, sesungguhnya kesemua ini adalah nikmat kurnia Allah S.W.T yang harus kita syukuri.

Justeru, manusia perlu kepada satu peraturan, undang-undang mahupun keagamaan yang lazimnya disatukan di bawah satu kepimpinan. Mereka akan melantik seorang ketua bagi menjadikan mereka bangsa yang berkepatuhan dan bersatu di bawah satu pemerintahan. Oleh yang demikian, kita bersyukur kepada Allah S.W.T kerana adanya Tuan Yang Terutama di-Pertua Negeri sebagai pemimpin yang bernaung dengan nikmat iman dan ukhuwwah yang menekankan persefahaman dan keharmonian sekaligus memayungi rakyat di negeri Sabah.

SIDANG JEMAAH JUMAAT YANG DIRAHMATI ALLAH,

Dalam konteks masyarakat di negeri Sabah yang berbilang suku kaum dan etnik ini, kehidupan harmoni tanpa ada sebarang diskriminasi perkauman yang dapat kita lihat hari ini adalah hasil peranan para pemimpin yang diketuai oleh Tuan Yang Terutama Yang di-Pertua Negeri kearah membentuk perpaduan bangsa. Bagi membentuk perpaduan dan persefahaman ini, perlu kepada nilai keadilan dan kebijaksanaan dalam urus tadbir seorang pemimpin. Rakyat memberikan segala kepercayaan kepada pemimpin dalam menguruskan perkara ini kerana pemimpinlah yang disebutkan oleh Allah S.W.T sebagai golongan ahli dalam firmanNYA:

Maksudnya: “Sesungguhnya Allah menyuruh kamu supaya menyerahkan segala amanah kepada ahlinya, dan apabila kamu menjalankan hukum antara manusia, supaya kamu menghukum dengan adil. Sesungguhnya Allah memberi pengajaran yang sebaik-baiknya kepadamu. Sesungguhnya Allah sentiasa Mendengar, lagi sentiasa Melihat,” (al-Nisa’ 58)

Menurut al-Mawardi dalam kitabnya al-Ahkam al-Sultaniyyah bahawa: “Seorang pemimpin itu hendaklah mempunyai pemikiran tajam untuk menjaga siasah umat, pentadbiran menjamin kemaslahatan, berani, berupaya mempertahan negara dan berjihad menentang musuh.” Maka dengan sifat dan nilai keadilan serta kebijaksanaan Tuan Yang Terutama Yang di-Pertua Negeri, telah mencorak pembangunan ummah dan keharmonian negeri Sabah serta memacu pembangunan dan kemajuan yang lebih hebat, diredai dan diberkati di sisi Allah S.W.T.

SIDANG JUMAAT YANG DIRAHMATI ALLAH

Islam merupakan agama yang sempurna serta mengandungi peraturan hidup yang sangat lengkap dan menyeluruh dalam pelbagai aspek kehidupan sama ada aspek ekonomi, sosial, politik dan sebagainya. Kemajuan dan pembangunan dalam ekonomi juga merupakan satu seruan dalam Islam ke atas semua umatnya supaya berusaha untuk mencapainya agar Negara mencapai kemakmuran dan kesejahteraan. Sebagaimana firman Allah S.W.T dalam surah (al-Baqarah 172):

“Wahai orang-orang yang beriman! Makanlah dari benda-benda yang baik (yang halal) yang telah Kami berikan kepada kamu, dan bersyukurlah kepada Allah, jika betul kamu hanya beribadat kepadaNya.”

Dalam ayat di atas jelas menunjukkan bahawa Allah S.W.T telah menciptakan langit dan bumi serta segala isinya untuk manfaat sekalian manusia. Islam menggalakkan manusia mencapai kesenangan dan kejayaan di dunia, namun Islam juga meletakkan garis panduan kepada manusia dalam usaha untuk mengejar kemajuan supaya tidak berlaku sebarang kerosakkan dan kemusnahan akibat manusia itu sendiri.

Hal ini jelas, menunjukkan kedudukan Tuan Yang Terutama Yang di-Pertua Negeri telah memperkasa kekuatan bagi menganjak pembangunan ummah dalam pelbagai segi; pembangunan manusia, akal budi, akhlak moral, agama, dakwah Islam dan juga pembangunan material.

Dengan kekuatan dan tenaga itu, kita mampu menyumbang sesuatu untuk sebuah kemajuan dan pembangunan sama ada terhadap keluarga, masyarakat, daerah dan negeri Sabah khususnya secara bersepadu dalam ertikata pembangunan ummah dan negara bercirikan “baldatun toiyibatun wa rabbun ghafuur” yang tersimpul di dalamnya makna pembangunan seimbang antara duniawi dan ukhrawi.


SIDANG JUMAAT YANG DIRAHMATI ALLAH,

Saidina Umar al-Khattab pernah berkata:

“Tidak ada kejayaan melainkan dengan kekuatan. Tidak ada kekuatan kecuali perpaduan. Tiada perpaduan melainkan dengan keutamaan budi (akhlak mulia). Tidak terdapat keutamaan budi (akhlak mulia) kecuali dalam ajaran agama dan tidak ada agama kecuali dengan dakwah”

Justeru, sebagai rakyat, kita perlu memastikan perpaduan terjaga di kalangan masyarakat yang berbilang bangsa dan agama di bawah kepimpinan Tuan Yang Terutama Yang di-Pertua Negeri membina kekuatan dalam kebijaksanaan, bukan dalam sentimen ketakburan atau keangkuhan. Menjaga keharmonian ini penting agar dakwah Islamiah dapat disebarkan dalam suasana harmoni sekaligus memperlihatkan islam sebagai agama yang harmoni dan penuh kasih sayang. Kedudukan Tuan Yang Terutama Yang di-Pertua Negeri sebagai ketua negeri dan agama sekaligus telah memartabatkan dan meninggikan syiar islam di negeri Sabah. Allah S.W.T berfirman dalam Surah al-Nisa ayat 29:

Maksudnya:"Wahai orang-orang yang beriman taatilah Allah dan taatilah Rasul dan para pemimpin di kalangan kamu."


SIDANG JUMAAT YANG BERBAHAGIA,

Lantaran itu, terbukti sudah peranan Tuan Yang Terutama Yang di-Pertua Negeri sangat penting dalam memastikan Islam itu tetap dijulang di negara kita. Dalam erti kata lain, siapa yang merendah-rendahkan pemimpin yang menjadi simbol kepada syiar Islam, secara tidak langsung ia merendahkan kedudukan Islam dalam Perlembagaan Negara.

Sesungguhnya, menjaga keharmonian dan mengikat erat tali perpaduan ini, adalah tanggungjawab kita bersama dan ia merupakan sebahagian rasa syukur kepada Allah S.W.T terhadap nikmat keamanan ini. Dalam suasana yang harmoni dan bersatu padu, dakwah Islamiah akan lebih mudah terlaksana, kedudukan Tuan Yang Terutama Yang di-Pertua Negeri sebagai simbol syiar Islam dihormati samada oleh mereka yang Islam dan bukan Islam dan akhirnya menterjemahkan Islam itu sebagai rahmat ke seluruh alam.


Maksudnya: “Dan (Dialah) yang menyatupadukan di antara (perasaan) hati mereka (yang beriman itu). Kalaulah engkau membelanjakan segala (hartabenda) yang ada di bumi, nescaya engkau tidak dapat juga menyatupadukan di antara (perasaan) hati mereka, akan tetapi Allah telah menyatupadukan di antara (perasaan hati) mereka. Sesungguhnya Ia Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.” (Surah Al Anfal: 63)

 

 

 

KHUTBAH KEDUA

Ya Allah, jadikanlah kami orang-orang yang mendirikan solat secara berjemaah dan menunaikan zakat fitrah melalui bahagian zakat dan fitrah majlis agama islam sabah, serta rahmatilah golongan yang menunaikan zakat. Jadikanlah majlis agama islam negeri sabah dalam mengagihkan zakat dalam negeri sabah sebagai satu langkah yang berkesan bagi melepaskan asnaf dari belenggu kemiskinan.

Muat turun khutbah

 

1.png - 32.91 kB

 

MA’ASYIRAL MUSLIMIN RAHIMAKUMULLAH,
Marilah sama-sama kita bertakwa ke hadrat Allah SWT dengan melakukan segala yang diperintahkan-Nya dan meninggalkan segala bentuk yang ditegah dan dilarang-Nya. Mudah-mudahan kita termasuk dalam golongan hamba-hambanya yang beramal soleh, demi untuk menghasilkan kehidupan yang bahagia di dunia dan juga di akhirat.


HADIRIN JAMAAH JUMAAT YANG DIRAHMATI ALLAH SWT,
Setiap detik dari kehidupan kita, setiap langkah dalam perjalanan hayat kita, sesungguhnya hanya akan bermakna seandainya ia diterjemahkan dengan nilai-nilai ketakwaan. Ketakwaan menjadi asas kepada kecemerlangan dalam segala bidang kehidupan insan. Dalam hidup sebagai seorang remaja, ketakwaan menjadi landasan
membina kecemerlangan generasi tersebut. Dalam hidup berkeluarga, ketakwaan menjadi penjana kebahagiaan rumah tangga. Dalam hidup berjiran, bermasyarakat dan bernegara, ketakwaan juga menjadi pemangkin kepada kesejahteraan dan kemakmuran sesebuah masyarakat dan Negara. Malah peradaban dan tamadun manusia yang unggul juga terpancar dari sumber manusia dan sistem kehidupan bermasyarakat dan bernegara yang berasaskan nilai-nilai ketakwaan.

Justru, soalnya di sini apakah nilai takwa itu? Al-Imam Al-Ghazali menyatakan bahawa takwa berasal dari kata wiqayah iaitu pelindung atau pemelihara yang merujuk kepada terpeliharanya orang-orang yang takwa itu daripada kejahatan. Sementara Abdullah Ibnu Abbas pula menjelaskan bahawa orang-orang yang bertakwa itu adalah orang yang berhati-hati dalam ucapan dan perbuatannya agar terhindar daripada kemurkaan dan siksaan Allah. Mereka juga sentiasa meninggalkan dorongan hawa nafsu sambil mengharap keredhaan Allah dengan menunaikan segala perintah-Nya. Jelas di sini bahawa ciri utama golongan muttaqin atau orang-orang yang bertakwa itu ialah:


Pertama : Sentiasa memelihara diri daripada melakukan kemungkaran.
Kedua : Orang-orang yang takwa sentiasa menentang dorongan hawa nafsu dan menjauhkan diri daripada perkara-perkara mungkar.
Ketiga : Orang-orang yang bertakwa sentiasa memelihara lisan dan tindakannya daripada sesuatu yang mendatangkan kemurkaan Allah SWT.
Keempat : Orang-orang yang bertakwa sentiasa mengharap rahmat dan keredhaan Allah dengan melaksanakan nilai hidup belandaskan Kitabullah dan Sunnah Rasullulah SAW.   
Kelima : Orang-orang yang bertakwa sentiasa menjaga hubungan mereka dengan Allah dan memelihara dengan baik ikatan sesama manusia. Ertinya takwanya terhadap Allah memancar dalam kehidupan bermasyarakat.

 

HADIRIN JAMAAH JUMAAT YANG DIBERKATI ALLAH SWT,
Kelima-lima ciri yang disebutkan tadi jika dilaksanakan dalam pelbagai urusan hidup pasti akan memancarkan kejayaan dan kebahagiaan. Misalnya dalam hidup bermasyarakat, ketakwaan akan melahirkan rasa kasih sayang, membina semangat muafakat, menjalin kerjasama, ikhlas, adil dan amanah yang menjadi tuntutan kepada setiap individu mukmin. Demikian juga takwa akan menjauhkan seseorang daripada melakukan tindakan yang ditegah oleh agama seperti mengumpat, mengadu-domba, mencaci, memfitnah, berprasangka buruk, menzalimi dan memudaratkan individu dalam anggota masyarakat. Betapa rahmatnya kehidupan masyarakat yang bersatu hati serta menjauhi sifat dengki mendengki dan bermusuhan, pancaran daripada nilai-nilai takwa yang terbina dalam kehidupan setiap diri dan mukmin.

Dengan sifat-sifat takwa yang terbina dalam kehidupan masyarakat, Allah SWT memberikan rahmat dan keredhaan-Nya dengan memberikan kelapangan hidup bagi masyarakat yang berbentuk kemurahan rezeki dengan taraf hidup yang sejahtera dan beroleh keredhaan-Nya. Inilah nilai yang menjana kegemilangan tamadun Islam yang cemerlang dengan kemantapan nilai ilmu dan iman, keteguhan nilai ukhuwah dan perpaduan, dan tingginya nilai ihsan dan kemanusiaan yang terjana daripada ketakwaan kehadrat Allah SWT. Tamadun yang unggul sesungguhnya adalah tamadun yang diasas dengan nilai-nilai takwa ke hadrat Allah SWT.

2.png - 12.08 kB

3.png - 26.06 kB

 

***
Disediakan dan diedar oleh:
Bahagian Penyelidikan dan Informasi
Jabatan Hal Ehwal agama Islam Negeri Sabah


NOTA: Teks khutbah ini mengandungi potongan ayat-ayat al-Quran dan Hadith Rasulullah SAW.
Mohon jaga dengan cermat dan tidak disepahkan.

 

Muat turun khutbah

Bilangan Pelawat

185340
TodayToday1
YesterdayYesterday0
This WeekThis Week1
This MonthThis Month1
All daysAll days185340

Peta Lokasi

 

Alamat Perhubungan

Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah

Tingkat 3, 9 dan 10, Blok A, Wisma MUIS, Beg Berkunci 103,

88737 Kota Kinabalu, Sabah.

088 - 522 222

088 - 233 573 / 088 - 248 324

Sekiranya terdapat sebarang pertanyaan berkaitan laman web ini, sila klik pada link email dibawah:

webmaster@jheains